Kendt krimiforfatter med frustreret teenagesøn kommer med corona-opråb

Det er fuldstændigt uansvarligt at lade sine teenagebørn mødes med venner for hyggens skyld, lyder det fra den populære krimiforfatter, Julie Hastrup. Hun bakkes op af virusforsker.

Nogle forældre giver uden videre grønt lys til teenagebørnenes cafébesøg, streamingaftener og fællesbrunch, mens andre dybt fortørnede kalder det et absolut no-go.

Med til sidstenævnte gruppe hører krimiforfatteren Julie Hastrup, som i et opslag på sin Facebookside har lavet et opslag, der har fået enorm opmærksomhed og er delt foreløbig mere end 400 gange. 

- Kæreste venner, skal vi ikke nok stå sammen i denne her horrible situation? indleder forfatteren opslaget, som hun har skrevet i en tilstand af det, man vel nok kan kalde dyb corona-tvivl.

For hvad er okay, og hvad er ikke okay, når det handler om teenagebørnenes gøren og laden i disse alvorlige dage og uger?

quote -  Jeg er lige så skræmt og forvirret som alle andre, men jeg føler at den ansvarlige beslutning er at blive hjemme.

Julie Hastrup, Forfatter.

Baggrunden for forfatterens opslag er, at hun tre aftener i træk har siddet i hjemme med en frustreret 18-årig søn, som har svært ved at forstå sine forældres modvilje mod at lade ham mødes med vennerne.

 - Og jeg forstår ham så godt og får lyst til at sige "tag dog afsted, skat."  Men for helvede altså ... Overreagerer jeg – skulle jeg bare lade ham tage afsted? Jeg aner det ikke. Jeg er lige så skræmt og forvirret som alle andre, men jeg føler, at den ansvarlige beslutning er at blive hjemme, og jeg ville sådan ønske, at alle vi forældre til de dejlige unge mennesker var ENIGE om det," fortsætter Julie Hastrup i opslaget, som får kæmpe opbakning af et hav af andre forældre.

Kort om Julie Hastrup

Og uanset om man er ung eller ældre, lyder der den samme klare opfordring fra professor og virusforsker ved Statens Seruminsitut, Anders Fomsgaard.

At man undgår enhver form for fysisk møde, hvis det udelukkende bunder i et socialt behov. 
Så kort kan det altså siges.

quote - Jeg ville sådan ønske, at alle vi forældre til de dejlige unge mennesker var enige om det.

Julie Hastrup, Forfatter.

Ingen cafébesøg eller nogle former for hyggeaftener eller gruppearbejde med venner og veninder.

Tæt samvær øger smitterisiko

- Flere personer tæt sammen øger risikoen for at smitte mange på én gang, hvis nogen i gruppen bærer virus. Ligesom med influenza kan børn og unge tænkes at være inficeret uden at være syge, eller være sent i inkubationstiden, siger Anders Fomsgaard.

Og hvis der endelig er tilfælde, hvor det er er strengt nødvendigt at mødes, skal det helst foregå udendørs:

- Generelt smitter virus mindre udendørs i fri luft end i et mindre lokale, fordi det uendelige luftskifte fortynder og fjerner virusdråberne hurtigt, og fordi virus lettere går i stykker af UV sollys og varme, siger Anders Fomsgaard.

- Indendørs uden udluftning kan inficerede dråber lettere hobe sig op - især i små rum. Og man kan lettere komme til at smitte hinanden - især hvis man sidder tæt sammen ansigt til ansigt i længere tid. Udendørs er smitterisikoen mindre, men man kan stadig overføre virus ved tæt fysisk kontakt, derfor skal man holde afstanden udendørs.

Hold 1-2 meters afstand

Er det nødvendigt at mødes, skal man som hovedregel holde afstand 1-2 meters afstand, undgå fysisk kontakt og vaske eller spritte hænder hyppigt, forklarer Anders Fomsgaard. 

- Hvis man går tur udenfor er der måske heller ikke så mange flader man kan røre ved som lige kan være blevet forurenet f.eks. er der ingen dørhåndtag og borde, siger han. 

Anders Fomsgaard understreger, at han udelukkende forholder sig til smitterisikoen, og at det under ingen omstændigheder skal ses som en opfordring til, at man - uanset alder - dermed mødes i parker eller på pladser, eller på udendørs caféer og lignende.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

vaccine

Dansk vaccine klar til test på mennesker: Derfor er vi stadig med i kapløb

senfølger(2)

playEfter mere end 10 måneder med senfølger: Nu kan Christina endelig dyrke motion igen

default_thumb

playHusker du Erwin og Anne? Nu må de igen aflyse deres kærlighedsfest

steen andersen

playSteen frygter fodbold-EM uden tilskuere: "Det er som en lagkage uden flødeskum"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere