Kampagne kalder nu til kamp mod cigaretskodder

I København er man træt af de mange cigaretskodder på gader og stræder. En kampagne skal nu få københavnerne til at ændre adfærd.

”Ren Kærlighed til KBH” er navnet på kampagnen, der nu sætter fokus på de mange cigaretskodder, der hver dag smides på gaden, i græsset og i sandet.

- Der ligger rigtig meget affald på gaden. Folk er blevet lidt mere bevidste om at bruge skraldespanden. Det, der halter lidt, er cigaretskodder, siger Christina Bak, der er specialarbejder i Københavns Kommune, og som derfor går hver dag og samler andres affald op.

Christina Bak demonstrerer, hvordan en cigaret smides korrekt i affaldsspanden.
Christina Bak demonstrerer, hvordan en cigaret smides korrekt i affaldsspanden.
Foto: TV 2 Kosmopol

Og det er ikke så underligt, at Christina Bak fremhæver skodderne. Tal fra Teknik- og Miljøforvaltningen viser nemlig, at 87 procent af det henkastede affald er cigaretskodder.

”Grimt, dyrt og giftigt”

Målet med kampagnen er på sigt, at folk bliver mere bevidste om deres affald og dermed ændrer adfærd. Det er nemlig tiltrængt, mener enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Jakob Hjuler Tamsmark.

- Det er grimt, det er dyrt, og det er giftigt for vores miljø. Og der er faktisk andre gode muligheder til at komme af med cigaretskoddet, siger han.

Jakob Hjuler Tamsmark mener, at cigaretskodder på jorden er grimt, dyrt og giftigt.
Jakob Hjuler Tamsmark mener, at cigaretskodder på jorden er grimt, dyrt og giftigt.
Foto: TV 2 Kosmopol

I kommunen har man gode erfaringer med at inddrage borgerne, og Jakob Hjuler Tamsmark håber derfor, at man nu har knækket koden til en adfærdsændring.

- Vi kan jo faktisk se at ved at gå i dialog med borgerne og få dem til også at tage hånd om byen, så flytter det faktisk på adfærden hos rigtig mange borgere. I hvert fald meget mere, end hvis vi bare kommer med vores løftede pegefingre og skælder ud, forklarer enhedschefen.

Godtvejrs-patruljen er på gaden

Ud over at sprede budskabet på plakater, reklamespots i busser og på sociale medier, så kører Godtvejrs-patruljen også ud på deres ladcykel hver uge hele sommeren. De skal nemlig tale med folk om at smide affald ud, og så deler de både affaldsposer og lommeaskebægre ud.

Manden, der styrer ladcyklen, hedder Jeppe Brandt, og han er glad for at kunne komme ud og gøre en forskel og være med til at arbejde for en ren by.

- Hver gang vi deler et lommeaskebæger ud, så er jeg da sikker på, at der er i hvert fald et cigaretskod, måske mange cigaretskodder, der vil havne i skraldespanden i stedet for at havne i naturen. Og det er jo de små ting, der gør den store forskel, siger han.

Jeppe Brandt var i dag sammen med Christoffer Høeg ude på Københavns gader som Godtvejrs-patrulje.
Jeppe Brandt var i dag sammen med Christoffer Høeg ude på Københavns gader som Godtvejrs-patrulje.
Foto: TV 2 Kosmopol

Desuden kæmper man både i Godtvejr-patruljen, men også generelt i kommunen for at aflive en myte, der afholder folk fra at smide deres skod i affaldsspanden. Nogle er nemlig bange for at antænde affaldet med sit skod. Men det behøver man ikke at være nervøs for, forklarer Christina Bak.

- Hvis man skal slukke cigaretten korrekt, så slukker man den lige på kanten af affaldsspanden og så smider skoddet ned i. Man behøver ikke at være bange for, at det tænder ild i affaldsspanden, for der ligger så mange forskellige ting nede i skraldespanden, og spandene er lavet til, at de kan tåle en vis varme, siger hun.

Københavns affald i ton

  • I 2017 var der meget mere affald, som blev smidt på gaden end der blev smidt i skraldespandene.
     
  • 2.610 tons affald røg i affaldsspande, mens 3.647 tons affald blev fejet op fra gaden.
     
  • Allerede i 2018 så tallene helt anderledes ud. Her blev 3.188 ton smidt i affaldsspandene, mens 2.987 ton blev fejet op.

 

Kilde: Københvans Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik