Jurister, havbiologer og politikere skal granske spildevandssag i København

Et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Københavns Kommune har nu vedtaget rammerne for en uvildig undersøgelse, der skal se nærmere på den omdiskuterede tilladelsen til at udlede flere millioner liter urenset spildevand i Øresund. 

Hvordan gik det til, at Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune den 13. maj gav Hofor lov til at udlede 160 millioner liter urenset spildevand til Øresund?

Det skal jurister, havbiologer og politikere i fællesskab nu undersøge. 

Det vedtog et enigt Teknik- og miljøudvalg i Københavns Kommune mandag aften. 

Her blev kommissoriet for undersøgelsen - altså rammerne for, hvad og hvordan sagen skal granskes - fastlagt. 

Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti kalder kommissoriet for “en stor sejr for borgerne.”

- Det er første gang, at politikerne fra det pågældende udvalg selv er med. Det betyder, at vi kan få indflydelse på, hvad der bliver spurgt om og hvad der skal undersøges. Dermed bliver det ikke bare nogle spørgsmål, som stilles af forvaltningen til sig selv, siger Finn Rudaizky.

Han understreger også vigtigheden af at have jurister og havbiologer med til at kontrollere undersøgelsen og stille de rigtige faglige spørgsmål. 

Det skal undersøgelsen granske:

Minister overvejer at kigge på beslutninger i København

Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), er glad for, at et enigt udvalg nu står sammen og er enige om, hvad det er, der skal undersøges.

Mange har undrets sig over, at politikerne ingenting har vidst om den her udledning. Skal der være mere politisk kontrol i sager som disse?

- Udvalget har heldigvis vedtaget, at det er noget, vi sammen skal vurdere på et kommende møde, siger Ninna Hedeager Olsen.

Kort oprids: Spildevandssagen

Spildevand i Øresund

Undersøgelsen forventes at være færdig den 24. august. Til den tid vil også miljøminister Lea Wermelin (S) læse interesseret med i undersøgelsens resultater. 

Hun sagde således i sidste uge til TV 2 Lorry, at “vi har et problem med overløb af spildevand til vores vandmiljø,” og at “der er en række værktøjer, vi skal have gang i.”

- Ét af dem er at kigge på den beslutningsproces, der har været her i Københavns Kommune. Om det giver anledning til, at vi skal stramme op også der, sagde Lea Wermelin til TV 2 Lorry. 

Rådhus lægger pres på Hofor

I sidste uge skulle Københavns Borgerrepræsentation også diskutere spildevandssagen. 

Her blev det af en enig Borgerrepræsentationen besluttet at opfordre Hofor Spildevands bestyrelse til at begrænse spildevandsudledning. 

Det blev også besluttet, at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at ændre i Københavns Kommunes ejerskabsstrategi for Hofor. 

Her skal der således fremover stå, at Københavns Kommune vil undgå unødigt udslip af spildevand i Øresund og havnen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20170831-133307-L-1920x1278we

Nu har 75 procent af borgerne på Frederiksberg igen rent drikkevand

20180704-121453-A-1920x1263we

Se kortet: Nogle Frederiksberg-borgere kan igen drikke vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere