Julefrokost-arrangører i knæ: Det ser sort ud

Tre eventbureauer, der i særdeleshed lever af at arrangere julefrokoster for virksomheder, har fået aflysninger på stribe.

- Vi er nok blevet glemt.

Så kort og kontant lyder det fra Thomas Berthelsen, der står bag Copenhagen Event, som er en af Københavns større eventbureauer.

Op til jul har Copenhagen Event normalt kronede dage, for julefrokost-arrangementerne er virksomhedens guldæg, da det står for 65 procent af omsætningen.

Men i år ser alt anderledes ud, og eventbureauerne i hovedstadsområdet lider i den grad fortsat under covid-19, der har medført aflysninger på stribe.

Firmajulefrokoster.dk, der hører ind under Copenhagen Event, har normalt op mod 20.000 bookede julefrokost-kuverter, hvor man fylder lokaler i blandt andet Tivoli Kongres Center og Den Blå Planet.

Men i år er firmaet helt nede på under 1000 bookinger, og det kan i den grad mærkes.

- Det er en drastisk nedgang i salget, og mange af de store firmaer, der allerede havde booket hos os, har aflyst igen, siger Thomas Berthelsen til TV 2 Lorry.

De mange aflysninger sker til trods for, at der ifølge Horesta (brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, red.) gerne må arrangeres events for op til 500 personer. Men alligevel mener Thomas Berthelsen, at der ikke bliver gjort nok fra regeringens side.

- Vi sidder med følelsen af, at man har glemt os. Der er ikke længere lønkompensation til vores branche, der er ikke kompensation til faste udgifter, og så det er en katastrofe, at der er skabt så meget frygt i befolkningen. Vi bliver kontaktet af kunder, der har købt 15 julefrokost-kuverter til en restaurant, som er i tvivl, om de tør deltage.

- Det er meget kritisk, at vi ikke kan vejlede vores kunder i forhold til julefrokoster, uanset om de er 15 personer eller 500 personer. Derfor må vi konstatere, at der bliver afviklet meget få julefrokoster i år, specielt fordi vi ikke kender dagen i morgen, og det er umuligt for os at spå om fremtiden, lyder kritikken fra Thomas Berthelsen.

Skal fyre personale

QAKK Event, der også hører ind under Copenhagen Event, bløder også økonomisk, efter at både større og mindre virksomheder har aflyst deres julearrangementer i år.

- Det står rigtig slemt til, og det er nærmest en nulomsætning, vi er ude i. Vi arrangerer jo normalt julefrokosten lige fra den lille tømrervirksomhed og til den store Novo Nordisk-afdeling, men i år er alt væk, siger daglig leder Kasper Vahlgren til TV 2 Lorry.

quote Vi sidder lige nu i et møde om, hvor mange der skal fyres

Kasper Vahlgren, daglig leder i QAKK Event

- Vi har fået annulleret alle vores julefrokoster, så vi er hårdt ramt, og det har rigtig sorte udsigter.

QAKK Event har blandt andet tidligere haft succes med at afholde arrangementer i Parkens lokaler, men det bliver der ikke noget af i år.

- Vi er specialiseret i at leje os inde på et venue, der passer til kundens ønsker. Og så finder vi de lokaler, der passer til, som for eksempel kan være dele af Parken, men alt er væk i år, siger Kasper Vahlgren.

Han fortæller, at man lige nu er i gang med at se på, hvor mange folk, der skal afskediges for at få det hele til at gå op.

- Lønpakkerne har selvfølgelig været en hjælp, men nu, hvor de er stoppet, er situationen kritisk, og vi sidder lige nu i et møde om, hvor mange der skal fyres, siger han til TV 2 Lorry.

Arkivfoto af ældre dato fra en julefrokost i en idrætshal.
Arkivfoto af ældre dato fra en julefrokost i en idrætshal.
Foto: Jørgen Jessen - Ritzau Scanpix

Udskyder julefrokost til 2021

Hos Grunk Event, hvor man blandt andet kan bestille arrangementer på Hotel D’Angleterre, Radisson-hoteller i København og Comwell i Køge, er billedet det samme.

Sidste år solgte firmaet knap 15.000 kuverter, og julefrokost-salget udgør 80 procent af virksomhedens samlede omsætning.

quote Selvom vi godt kan holde julefrokoster, så kommer de ikke til at se ud, som de plejer

Morten Jensen, direktør i Grunk Event

Direktør Morten Jensen er da også helt indstillet på, at årets regnskab ender i den røde ende.

- Det er en udfordrende situation. For selvom vi godt kan holde julefrokoster, så kommer de ikke til at se ud, som de plejer. Det sidder vi og arbejder på, så vi kan melde det ud til vores kunder, siger Morten Jensen til TV 2 Lorry.

Normalt kan man ikke annullere et arrangement hos Grunk Event, men i år har julefrokostarrangørerne valgt at give kunderne mulighed for at skyde et bestilt event til 2021.

Det tilbud har mange virksomheder benyttet sig af.

- Det er særligt de større virksomheder, der har takket ja, mens de mindre virksomheder virker mindre påvirkede af det. Rigtig mange har stadig fuld gang i deres forretninger, om det så er frisøren eller ejendomsmægleren, hvor de tænker, at det ikke bliver det store problem, hvis de er 8-10 personer samlet til et arrangement, siger Morten Jensen.

Bliver ikke det samme i år

Julefrokosten i 2020 bliver ikke som den plejer at være. Det er både Morten Jensen og Thomas Berthelsen enige i.

- Julefrokosten i år kan meget vel blive en god middag, en musikalsk oplevelse uden dans og når klokken bliver 24, så er det tak for i aften. Det er nok den vej julefrokosterne går i år. Jeg tror også mange virksomheder bare går ud og spiser en julemiddag, og så er det det, siger Morten Jensen.

Hos Firmajulefrokoster.dk er man indstillet på at skabe arrangementer, der indbyder til siddende underholdning, og i det hele taget skal der være mere fokus på håndtering af sikkerheden.

- Vi bruger mange kræfter på at omstrukturere os, så vi kan afvikle julefrokosten, uden at der bydes op til dans, men hvor man arrangerer underholdning, så gæsterne i højere grad bliver siddende på deres pladser. Det kan for eksempel være akustisk musik under maden, bankospil og den slags underholdning. Så kan man stadig få fejret dagen på en god måde.

- Selv om underholdningspakken og menuen er vigtige for at få en god fest, så er det alligevel blevet lidt sekundært, fordi fokus nu i højere grad på, hvordan man afvikler festen, så sikkert som muligt. Der skal være en klar plan for, hvordan man giver gæsterne tryghed lige fra de kommer ind i garderoben og for resten af aftenen, siger Thomas Berthelsen.