Jessica og Malena vil have dig til at spise insekter - og de ved, hvordan

Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdottir, som er ejerne af virksomheden 'Hey Planet', har lavet et nyt kødprodukt basseret på insekter.

Chokolade, proteinbarer og hakkekød lyder, som noget du kender, men hvis jeg siger, at produkterne består af insektpulver, så er det måske en anden historie. 

Iværksætterne Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdottir fra Østerbro i København har startet virksomheden 'Hey Planet', og deres mission er at udbrede, det de kalder, "insektkød" blandt danskerne. 

Deres nyeste produkt består eksempelvis af 40 procent buffalobille, selvom det ligner hakket oksekød. For det er både godt for klimaet og sundt, påpeger de: 

- De har et højt indhold af jern, B12, calcium, magnesium og fibre, siger Jessica til TV 2 Lorry.

- Og hvis man spiser et kilo hakket dansk oksekød, så udleder det 32,5 kilo drivhusgasser, mens et kilo af vores hakkede insektkød udleder 0,86 kilo drivhusgasser, forklarer hun. 

Buffalolarver og buffalobiller er rige på protein. Billen hedder på godt dansk hønseribillen og stammer oprindeligt fra Afrika. En hunbille lægger normalt mellem 200 til 400 æg, der bliver til små larver, der også sommetider kaldes melorme.
Buffalolarver og buffalobiller er rige på protein. Billen hedder på godt dansk hønseribillen og stammer oprindeligt fra Afrika. En hunbille lægger normalt mellem 200 til 400 æg, der bliver til små larver, der også sommetider kaldes melorme.


Det skal ikke ligne insekter

De to kvinder har førhen prøvet at sælge hele larver, men de oplevede, at det skræmte folk væk.

Deres erfaring er, at vi i høj grad spiser med øjnene, så de er nu gået væk fra, at man skal kunne se og mærke insekterne i deres produkter. 

- Vi har prøvet at lave noget, som kan integreres i hverdagen på en mere almindelig måde, uden at det skal være så insektagtigt, udfordrende og grænseoverskridende, for det behøver det ikke at være, siger Jessica Buhl-Nielsen.

Hun kan godt forstå, at det kan virke grænseoverskridende, at spise noget med insekter i, for det syntes hun også selv, første gang hun fik en larverisotto. 

Men det smagte helt vildt godt, og det fik Jessica og Malena til at ville introducere insekterne på en mere indbydende måde:

- Vi drømmer om at, når man går på restaurant eller ned til sin kantine, så er det helt almindeligt, at man kan få en spaghetti med kødboller, som er lavet med kød fra 'Hey Planet', siger Jessica. 

Udsolgt på én time

TV 2 Lorry deltog i en prøvesmagning af produktet på den mexicanske restaurant La Neta på Vesterbro.

Her var det mexicanske spisested, der er ejet af ølbryggeren Mikkeller, gået med til købe ti kilo insektkød for at teste det i deres quesadillas.

Og flere af gæsterne var ret begejstrede:

- Jeg synes, det smagte af normalt kød. Der var virkelig kød-umami i smagen, sagde en besøgende til TV 2 Lorry.

En anden gæst var helt enig:

- Jeg ville sagtens kunne lave en bolognese ud af det her, og servere det for nogen uden at sige det til dem, sagde han.

Malene og Jessicas plan er, at insektkødet lander i supermarkedet inden for et år, men det er helt bevidst, at de venter lidt endnu:

- Pointen med at servere vores kød på forskellige restauranter først er, at vi gerne vil have en blåstempling af vores kød, inden vi sender det ud i supermarkedet. Vi vil gerne have, at folk har stødt på det her billekød i catering og kantiner i forskellige virksomheder, så når folk endelig møder det i supermarkedet, så bliver det købt, siger Malena Sigurgeirsdottir til TV 2 Lorry. 

Du kan møde Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdottir i videoen øverst i artiklen.