Jakob havde ikke råd til internet som arbejdsløs: Så fandt han på en billig løsning

Jakob Frederiksen har læst filosofi og litteratur, men hans gode idé er blevet til Fiberby, der i dag leverer internet til 30.000 københavnske lejligheder.

Det går stærkt for Fiberby. For et par år siden flyttede de i større lokaler i Jernbanebyen i København, hvorfra de administrerer 1.000 megabit fibernetforbindelser til 30.000 lejligheder. 

Jakob Frederiksen peger på et kort over Storkøbenhavn med en masse pins centreret omkring Vesterbro.

- Her kan I se, at Fiberby er startet herinde, så det er her, vi har flest foreninger, men de sidste par år har vi spredt os over hele byen, fortæller direktøren for Fiberby, der udelukkende leverer internet til etagebebyggelser i det storkøbenhavnske område.

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

For under coronanedlukningerne er folk blevet endnu mere opmærksomme på vigtigheden af en hurtig og stabil internetforbindelse.

- Det var fuldstændig vanvittigt. Da Mette Frederiksen lukkede landet for omkring to år siden, så kunne vi mærke, at hele vores netværk blev belastet til det yderste. Vi var heldigvis lige gået i gang med en opgradering, men den måtte vi speede gevaldigt op. Vores trafik steg med 40 procent, så Fiberby oplevede en gevaldig vækst under corona - både med nye kunder, men også i trafikmængden.

quote Vores trafik steg med 40 procent, så Fiberby oplevede en gevaldig vækst under corona.

Jakob Frederiksen, direktør, Fiberby

Sidste år omsatte internetleverandøren for 30 millioner kroner, og i år forventer Jakob Frederiksen, at virksomheden runder 40 millioner kroner i omsætning.

Arbejdsløs akademiker

En succes og en omsætning, der står i skærende kontrast til firmaets spæde begyndelse lige omkring år 2000 - i en lille andelslejlighed på Vesterbro.

- Det var overhovedet ikke planlagt. Jeg læste litteratur og filosofi, og da jeg havde afleveret speciale, var jeg fattig som en kirkerotte, og vi boede i en lille andelsforening og internettet var voldsomt dyrt. Enten kunne du bruge et ISDN-modem, som optog telefonen og kostede en formue, og der betalte man pr. minut, du var på internettet. Og hvis man gerne ville have en af de her nye, vidunderlige ADSL-forbindelser, som gik meget hurtigt - 2 megabit - så kostede den 2.000 kroner om måneden, og det var sådan helt udenfor et SU-budget, husker Jakob Frederiksen.

Sammen med sin kammerat, Preben, som var pædagogmedhjælper, fandt Jakob på at dele en ADSL-forbindelse i deres andelsforening ved at trække kabler i hele opgangen.

quote Mit udgangspunkt var slet ikke, at jeg skulle være iværksætter eller starte forretning eller noget som helst. Det var simpelthen fordi jeg var arbejdsløs akademiker.

Jakob Frederiksen, direktør, Fiberby

- Mit udgangspunkt var slet ikke, at jeg skulle være iværksætter eller starte forretning eller noget som helst. Det var simpelthen, fordi jeg var arbejdsløs akademiker, griner Jakob Frederiksen.

Nyheden om det hurtige og billige internet løb hurtigt, og snart væltede det ind med henvendelser fra andre andelsboligforeninger, så Jakob og Preben stiftede Indienet.

- Og så gik vi bare i gang med at bygge netværk. Vi købte en ADSL og satte på nede i kælderen, og så kunne alle beboere være på netværket - samtidig med at deres telefon virkede - og til en tiendedel af prisen. Så det blev voldsomt populært.

Fra opgange til byudvikling

Indienet slog sig sammen med Vesterbro ADSL og blev til Fiberby. I dag er både virksomheden, internetforbindelserne og projekterne af en helt anden størrelse.

- Storkøbenhavn vokser jo gevaldigt i de her år. Der bliver bygget mellem 6.000 og 8.000 lejligheder om året, og hele det byggeboom er Fiberby blevet en del af.

quote Der bliver bygget mellem 6.000 og 8.000 lejligheder om året, og hele det byggeboom er Fiberby blevet en del af.

Jakob Frederiksen, direktør, Fiberby

De seneste 5-6 år har Fiberby blandt andet arbejdet i Carlsberg Byen, hvor de skal levere fibernet til 5.000 lejligheder i det store byudviklingsprojekt.

- Det har været helt fantastisk for Fiberby at være med til at bygge hele infrastrukturen i Carlsbergbyen. Ikke bare fordi jeg er gammel vesterbroer og synes, at Carlsbergbyen er et virkeligt spændende projekt, men det har også været med til at forandre Fiberby fra at lave mindre andelsboligprojekter og mindre ejerforeninger i brokvartererne, så er vi nu en del af ejendomsmarkedet og leverandører til developerne, entreprenørerne og dem, der bygger nye bydele i København.

Internet er blevet kritisk infrastruktur

- Der er rigtig mange, der tænker, at internettet er sådan noget, der foregår oppe i skyen. alle bruger noget trådløst wifi, så de har ikke den der ide om, at internettet er super fysisk og består af en hel masse ledninger, splejsearbejde, krydsfelter og at det ligger nede under vores fortove.

Internettet løber i kabler, der forbinder hele verden og ender i en fibertråd på kun 9 my, der skal splejses sammen og fordeles ud i de enkelte lejligheder.

- Det er finmekanik. Det er - jeg vil ikke sige et kunsthåndværk - men et håndværk, for hvis man ikke splejser helt præcist og rigtigt, så oplever vi jo en dårlig fiber. En dårlig fiber betyder, at lyset er dæmpet, og så kan vi simpelthen ikke få den kapacitet igennem, som vi gerne vil have, fortæller Jakob Frederiksen.

quote Man ryger på forsiden af Ekstra Bladet eller B.T., hvis vores netværk går ned.

Jakob Frederiksen, direktør, Fiberby

Det er et stort ansvar. Internet er i dag kritisk infrastruktur på lige fod med el, vand og varme.

- Tolerancetærsklen for, hvad folk vil acceptere af nedbrud og fejl er blevet ekstremt lille. Man ryger på forsiden af Ekstra Bladet eller B.T., hvis vores netværk går ned.

Så med en akademisk baggrund, så er medarbejderne også Jakob Frederiksens vigtigste ressource.

- Fordi jeg ikke er teknisk stærk, så har det været klart for mig, at jeg var afhængig af at ansætte nogen, der var dygtigere end mig, understreger Jakob Frederiksen.

På trods af en lav tolerancetærskel, så har Fiberby en rating på 4,8 på Trustpilot. Det giver flere kunder, mere omsætning og flere medarbejdere. I dag er de 27 ansatte i Fiberby.

- Jeg bliver virkelig glad. Jeg synes, at det, vi er lykkedes med i Fiberby - ud over at lave noget godt internet og noget godt netværk - det er at få skabt en rigtig god arbejdsplads, en god kultur og nogle vanvittigt dygtige medarbejdere, som virkelig brænder igennem og knokler og gør, at det er fedt at gå på arbejde.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik