Insekter kan redde din tyktarm

Et nyt studie på Københavns Universitet viser, at insekter kan hjælpe med at forebygge tarminfektioner.

Et forskningshold på Københavns Universitet har fundet ud, at insekter ikke kun kan redde miljøet, hvis vi spiser dem. Nu kan de måske også redde din tyktarm.

Et nyt studie ledet af Brian Lund Fredensborg, lektor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet viser, at insekter kan bruges til at undersøge, hvordan parasitter ændrer sammensætningen af tarmbakterier. Det kan have stor betydning for dyrs og menneskers helbred.

- Studiet kan forebygge eller finde ud af, hvordan man behandler for eksempel en irriteret tyktarm, siger Brian Lund Fredensborg til TV 2 Lorry.

Og studiet kan komme belejligt for de cirka 1,1 millioner danskere, der lider af irriteret tyktarm.

- Man kan teste, hvad man give af medicin, som kan gøre symptomerne mildere eller måske endda fjerne dem helt ved en irriteret tyktarm, lyder det fra lektoren.

Vejen til en sund tarm

Insekterne kan være med til at belyse, hvordan man fremmer de bakterier, der giver en sund tarm. Samtidigt giver insekter mulighed for at reducere antallet af mus, der må lade livet i indledende dyreforsøg i fremtiden.

- Insekterne vokser meget hurtigt, hvilket gør det lettere at lave forsøg, der normalt ville tage lang tid. Derudover er det billigere at lave forsøg med insekter end større forsøgsdyr, som kræver mere plads og tilsyn, forklarer Brian Lund Fredensborg.

Sammensætningen af bakterier i tarmen påvirker vores sundhed, og selvom insekter og menneskers bakterier ikke er ens, bidrager insekter alligevel med ny viden om, hvordan bakteriebalancen i tarmen kan påvirkes.

- Derfor forventer vi, at eksperimenterne på insekter kan lede til opdagelsen af nye medicin eller kosttilskud, der bidrager til et sundt tarmsystem hos mennesker og dyr, afslutter Brian Lund Fredensborg.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Brystkræft

playRegion lovede bod og bedring - men corona giver fortsat forsinkede svartider på brystkræftscreeninger

Kira Pumali

playKira har startet netværk for ulykkelige mødre: Vi skal tale om det

20170831-133307-L-1920x1278we

Se kortet: Her er der igen rent vand i hanen til over 52.000 borgere

ipiccy_image

playKan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere