Ingen aner, hvor meget Tour-start klimasviner: Nu reagerer overborgmesteren

Ingen ved reelt, hvad klimaaftrykket for den danske Tour de France-start er.

Om knap halvanden måned suser nogle af verdens bedste cykelryttere gennem de københavnske gader, og selvom rugbrødsmotoren ikke er den største klimasynder, får Tour de France-starten i København nu klimakritik. 

Der er nemlig ikke lavet nogen beregninger på, hvor meget Grand Départ-værtskabet belaster klimaet. Det til trods for, at kommunen har et erklæret mål om at være klimaneutrale i 2025.

Én ekspert siger mandag til TV 2 Lorry, at en klimaudregning af sådan et mega-event, som Tour-starten er, vil vise, at det belaster klimaet så meget, at kommunen ville stå med et forklaringsproblem.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Hvor meget udleder andre store sportsbegivenheder?

Det kan være en svær øvelse at holde CO2-(eller CO2e-)udledningen fra de store sportsbegivenheder op mod hinanden og lave sammenligninger.

Det skyldes, at eventarrangørerne kan vælge opgøre tallene på forskellige måder. For eksempel regner nogle i CO2, mens andre bruger CO2-ækvivalenter kendt som CO2e. Nogle events vælger desuden at medregne udledningen fra tilskuere, mens andre ikke tæller tilskuerne med. Og så er nogle sportsbegivenheders udregningsmetode mere gennemsigtig end andres.

Vi har dog alligevel samlet nogle af de nyeste tal fra forskellige mega-sportsbegivenheder, så man kan få en idé om klimaaftrykkenes størrelsesorden:

  • Olympiske Lege: For legene i Tokyo i 2021 vurderes det, at det samlede klimaaftryk var 1,96 millioner ton CO2 ifølge OL-komitéen. Det tal ville have været 800.000 ton højere, hvis der havde været tilskuere ved OL, vurderes det.


  • Vinter-OL: 2022-legene i Beijing blev inden stævnet vurderet til at udlede 1,3 millioner ton CO2e, mens Vinter-OL i 2018 i Pyeongchang havde et aftryk på 1,56 millioner ton CO2e.


  • Fodbold-VM: Mændenes verdensmesterskaber i fodbold har et meget højt aftryk. VM i Brasilien i 2014 udledte 2,66 millioner ton CO2e, mens stævnet i Rusland i 2018 kom med et aftryk på 2,14 millioner ton. De tal blegner dog i forhold til det kommende VM i Qatar, hvor FIFA selv skønner, at det samlede klimaaftryk kommer op på svimlende 3,6 millioner ton CO2e.


  • Formel 1: I 2019 målte Formel 1 sit eget aftryk til 256.551 ton CO2e for hele løbsserien. Det tal dækker dog ikke over tilskueraktiviteter, hvorfor det samlede aftryk må formodes at være noget højere.

Overborgmesteren i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), ærgrer sig over de manglende klimaberegninger, men hun tror alligevel ikke, at det havde haft et andet udfald for den danske Tour-start.

- Jeg tænker, at Tour de France er så fantastisk et event for København og for Danmark, fordi det kombinerer verdens bedste cykelby med verdens største cykelløb, siger hun til TV 2 Lorry og uddyber:

- Så er det klart, at en klimaberegning kunne have gjort, at vi kunne træffe nogle valg, der kunne gøre det mere grønt, men allerede nu forsøger vi at sikre os, at alle de aktiviteter, der er i og omkring touren, er så grønne som muligt.

For sent at lave klimaberegninger nu

Men selvom overborgmesteren gerne så, at der lå en klimaberegning, som man kunne træffe nogle valg ud fra, så afviser hun at lave en beregning nu.

- Lige nu og her har vi ikke mulighed for at lave det her regnskab på bagkant, forklarer hun.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Hvor meget belaster Tour de France klimaet?

I 2012 offentliggjorde forskere fra University of Cardiff i Storbritannien en rapport, hvor de afdækkede klimaaftrykket fra de to etaper ved Grand Départ i London i 2007.

Rapporten konkluderede dengang, at Tour de France havde et stort klimaaftryk, selv blandt store sportsbegivenheder i verden.

Dette skyldtes ifølge rapporten netop tilskuere. Den gennemsnitlige tilskuer til en Tour de France-start rejser typisk lange distancer for at overvære begivenheden. En stor del af publikummet ved en Grand Départ er nemlig internationale turister, som rejser med fly – en stor klimasynder.

Kilde: University of Cardiff

Det kommer dog til at ske for andre beslutninger i fremtiden, når de økonomiske budgetter og klima-budgetterne går hånd i hånd fra næste år.

Tilbage i marts var der nemlig flertal på Københavns Rådhus for, at klimaaftrykket skal udregnes for kommunale investeringer fra 2023.

Skal blive bedre i fremtiden

De manglende klimaudregninger i forbindelse med Tour de France-starten i København viser dog ifølge overborgmesteren, at kommunen stadig har meget arbejde foran sig i den henseende.

- Det er oplagt, at der skulle have været et CO2-regnskab, for jeg ved, at A.S.O. (Tour de France-arrangøren, red.), som vi også samarbejder tæt med, går meget op i det og arbejder på det, siger hun og uddyber:

- Havde det været i dag, havde vi selvfølgelig lavet de her klimaberegninger. For på længere sigt, når vi byder ind på store events, skal vi se på, hvad det betyder for vores CO2-regnskaber, og hvordan man kan gøre det, så det bliver mindst muligt belastende.

Starten på verdens største og hårdeste cykelløb går 1. juli med en enkeltstart i København, mens der dagen efter er afgang fra Roskilde. Herefter bevæger cykelløbet sig tværs over Danmark, inden tredje og sidste etape bringer rytterne til Sønderborg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik