I et hjørne af Assistens Kirkegård finder hjemløse et fællesskab i døden

Et bisættelsesområde for hjemløse har siden 2013 givet gadens folk et sted at tage afsked med og mindes venner. Onsdag sagde en stor gruppe farvel til deres gode ven, Anders ’And’ Andreassen.

Nogle fælder en tåre. Andre er bevægede uden at vise det. Så synger de en sang på grønlandsk, og så siger de skål og sov godt.

Der bliver sænket et par dåseøl ned i jorden sammen med urnen, inden præsten spørger, om nogen har lyst til at tildække hullet med jord.

Foran et mindesmærke af kunstneren Leif Sylvester tager gadens folk afsked med en nær ven.

I et hjørne af Assistens Kirkegård slutter Anders Andreassen sig til flere end 30 andre, der hviler på et lille stykke land ejet af dem, der ingen land ejer. Siden 2013 har gravstedet for gadens folk sørget for en ledig plads i efterlivet til dem, der ellers ikke fylder ret meget.

Og i dag er det blevet Anders’ tur. Her møder vi Harley, som var en nær ven af Anders, der gik under navnet Anders And.

- Vi savner ham. Frygteligt, frygteligt meget. Det gør vi altså. Han var simpelthen sådan et dejligt menneske. Han vil altid være i vores hjerter. Jeg har aldrig set ham være sur. Han var altid et stort smil, siger han.

Det er langt fra første bisættelse, som Harley er til i det lille område på Assistens Kirkegård.

- Jeg har mange af mine kammerater, der ligger her, fortæller han.

Anders ’And’ Andreassen blev 56 år. Onsdag tog venner og bekendte afsked med ham.
Anders ’And’ Andreassen blev 56 år. Onsdag tog venner og bekendte afsked med ham.
Foto: TV 2 Kosmopol

Området af Assistens Kirkegård, som har den officielle titel ’Gravplads for gadens folk’, blev skabt tilbage i 2013 af Morgencaféen for Hjemløse i et samarbejde med foreningen Giv Din Hånd, Københavns Domkirke, kunstneren Leif Sylvester, Himmelblåfonden samt Københavns Kommune.

Og det var der behov for.

Tidligere havde de hjemløse et mindetræ på Kultorvet, men da Kultorvet blev moderniseret, blev træet fjernet. Siden fulgte en årrække, hvor mange hjemløse ikke var klar over, hvor deres gode venner blev bisat eller begravet, når de døde.

Svaret var, at de blev lagt, hvor kommunen kunne finde en plads til dem.

- Men med området her har vi fået et samlingssted. Når jeg dør, vil jeg også gerne blive lagt hos min egen familie. Og bor du på gaden, så er gadens folk jo ens familie, forklarer Michael Espensen, der er daglig leder af værestedet Morgencaféen, hvor Anders Andreassen kom hver dag.

Harley (til venstre) savner allerede sin ven, Anders, som han glæder sig til en dag at blive genforenet med.
Harley (til venstre) savner allerede sin ven, Anders, som han glæder sig til en dag at blive genforenet med.
Foto: TV 2 Kosmopol

Men det gjorde han ikke den dag, han mistede livet. Her var Morgencaféen sommerferielukket, så Anders Andreassen tog i stedet hen til Hulgårds Plads i Nordvest, hvor han mødtes med blandt andre Harley.

- Anders blev lidt fuld. Så begynder han at gå hjemad og kommer så til at træde ud på cykelstien, hvor han bliver kørt ned og brækker lårbenet, fortæller Harley.

På hospitalet er Anders for alkoholpåvriket til at blive opereret, så i stedet bedøves han med henblik på at blive opereret dagen efter.

- Men så vågner han aldrig op igen, fordi alle hans organer er stået af. Lever, nyre, hele lortet. Og en blodprocent på nul. Så er der sgu ikke så langt igen, siger Harley.

Anders ’And’ Andreassen blev 56 år. Han kom til Danmark fra Grønland som 16-17-årig og levede på gaden i tæt på 40 år. Mange af årene som enkemand, efter hans kone, Jensine, døde i en ung alder.

Michael Espersen, der er daglig leder af værestedet Morgencaféen, fortæller, at gravpladsen har enorm betydning for byens hjemløse som et samlingssted, der er deres.
Michael Espersen, der er daglig leder af værestedet Morgencaféen, fortæller, at gravpladsen har enorm betydning for byens hjemløse som et samlingssted, der er deres.
Foto: TV 2 Kosmopol

På gravpladsen for gadens folk får Anders og de mere end 30 andre hjemløse snart selskab i efterlivet, fortæller Michael Espersen fra Morgencaféen.

I går deltog han i en ceremoni for 42-årige Karina i Sankt Stefans Kirke. Hun skal også bisættes i hjørnet af Assistens Kirkegård sammen med de andre.

- Så, siger Michael Espersen og holder en kort pause.

- De dør jo tidligt. Så det er godt, vi kan få lov at være her.

Det er Harley enig i. For nuværende skal han ud og kysse det der satans liv. Men planerne for fremtiden og særligt eftertiden er allerede på plads.

Og de involverer det lille hjørne af Assistens Kirkegård.

- Jeg vil ikke sige, at jeg glæder mig, til jeg dør. Men jeg glæder mig til at møde mine venner igen. Jeg skal selv ligge her, når det bliver min tur. Så ved jeg, at her kan mine venner og min familie altid finde mig.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik