I aften bliver det afgjort, om København får en ”Palæstinas Plads”- parti vil dele Israels Plads i to

Når København har en Israels Plads, bør den også have en Palæstinas Plads, mener Niko Grünfeld fra partiet Frie Grønne. Medie spår dødt løb ved politisk afstemning på rådhuset torsdag aften.

København har en lang tradition for at opkalde veje, parker og pladser efter forskellige lande og verdensdele. Tænk bare på Asiatisk Plads, Nuuks Plads, Oslo Plads, Amerika Plads og Israels Plads.

Netop sidstnævnte fik i øvrigt sit navn som en gestus over for staten Israel i 1968 i anledning af 25 års markeringen af jødeforfølgelsen.

Står det til venstrefløjspartiet Frie Grønne, så er tiden nu også inde til at udvise solidaritet med det palæstinensiske folk og få navngivet en ”Palæstinas Plads” i København.

Fire Grønne består af frafaldne medlemmer af Alternativet og har Københavns forhenværende kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld, til at repræsentere partiet i Københavns Borgerrepræsentation.

Torsdag aften er der møde i Borgerrepræsentationen på rådhuset, og her skal de 55 medlemmer så stemme om Frie Grønnes forslag.

Det går helt konkret ud på at få kommunens vejnavnenævn til, i samarbejde med forvaltningen, at finde et nyt passende byrum, der kan navngives ”Palæstinas Plads”.

Vil alternativt opdele Israels Plads i to

Hvis ikke der er politisk opbakning til forslaget, foreslår Frie Grønne, at man alternativt opdeler Israels Plads i to, så den anden halvdel hedder "Palæstinas Plads".

- København skal gå forrest med et sameksistenssymbol og anerkende Palæstina som stat ved at navngive Palæstinas Plads i København, skriver Frie Grønne i partiets motiverede begrundelse for forslaget, som er at læse på Københavns Kommunes hjemmeside.

Niko Grünfeld var tidligere medlem af Alternativet, men forlod partiet og blev i stedet medlem af Frie Grønne.
Niko Grünfeld var tidligere medlem af Alternativet, men forlod partiet og blev i stedet medlem af Frie Grønne.
Foto: Asger Ladefoged - Ritzau & Scanpix

- En deling af Israels Plads eller en helt ny plads med navnet Palæstinas Plads (evt. i et nyt byområde) vil være afgørende vigtigt signal om, at København er en mangfoldig solidarisk by med plads til alle københavnere, uanset etnisk oprindelse, og som har fokus på grundlæggende menneskerettigheder i byens offentlige rum, lyder det yderligere i forslaget fra Frie Grønne, hvis eneste medlem er Niko Grünfeld. 

Partiet sidestiller argumentationen bag forslaget med den samme, som ligger til grund for navngivelsen af Israels Plads. 

- Den tragedie må vi aldrig glemme, ligesom vi ikke i dag må tillade systematisk forfølgelse af andre folk, skriver Frie Grønne.

I den ene ende af Israels Plads finder man street food-området ved Torvehallerne.
I den ene ende af Israels Plads finder man street food-området ved Torvehallerne.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

"Sindssygt stærkt signal"

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at indhente en uddybende kommentar fra Niko Grünfeld fra Frie Grønne inden aftenens møde i Borgerrepræsentationen.

Men til Berlingske siger han, at det at døbe et område ”Palæstinas Plads” for ham vil være en mulighed for at anerkende det palæstinensiske folk.

- Konflikten mellem Israel og Palæstina er blusset op igen, og der synes jeg bare, at det ville være et sindssygt stærkt signal fra København at være solidarisk med det palæstinensiske folk og opkalde en ny plads efter Palæstina, siger Niko Grünfeld til Berlingske.

Finn Rudaizky, der er medlem af Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti og selv har jødisk baggrund, har ikke andet end hovedrysten tilovers for forslaget, som han kalder "et forkert signal at sende for København". 

- Det palæstinensiske selvstyre bliver styret af terrororganisationerne Hamas og Hizbollah, og de skal ikke hædres med en plads i København. 

- Jeg synes, man først kan begynde at overveje sådan et forslag, når der kommer fred nede i Mellemøsten. Det er et meget forkert tidspunkt lige nu, siger Finn Rudaizky til TV 2 Lorry.

Dødt løb

Berlingske spår dødt løb i forbindelse med aftenens afstemning og skriver, at der samlet set er 27 mandater på rådhuset, som står til at stemme for, mens 27 melder, at de vil stemme imod – det er Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokratiet.

Ifølge Berlingske kommer tungen på vægtskålen efter alt at dømme til at blive Borgerrepræsentationens tre løsgængere: Tidligere socialdemokrat Kasandra Behrndt-Eriksen, tidligere Venstre-mand Kåre Traberg Smidt,og tidligere Venstre-mand Peter Dits Christensen.

Berlingske har endnu ikke fået kommentar fra de tre løsgængere, og det er heller ikke lykkedes TV 2 Lorry indhente en kommentar fra de tre løsgængere.

Efter denne artikels udgivelse er forslaget blevet forkastet med det tætteste mulige stemmetal i Borgerrepræsentationen. Læs mere nedenfor:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik