Hvis du ser et lysende objekt: Der er droner på julehimlen

En nyere teknologi fra HOFOR kan opleves som en svag brummen og rødt og grønt lys på nattehimlen.

- Hvis du ser et udefinerbart flyvende og lysende objekt på nattehimlen i Brønshøj, Husum eller Vanløse her i julen eller begyndelsen af det nye år, så skal du ikke blive bekymret. Det er hverken en ny julestjerne eller en UFO.

Med disse ord melder Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) genkomsten af ét af deres nyere "våben" i kampen od lækager i fjernvarmenettet.

Våbenet er nemlig flyvende og lysende droner, der i denne tid sættes i luften over Vanløse, Brønshøj og Husum i København for med et varmesøgende kamera at finde frem til lækagerne.

Dronen tager termiske billeder, som viser, hvor der er  unormalt høje temeraturer i undergrunden og derfor risiko for et varme- og vandtab fra fjernvarmerørerne.

 

Droner gør arbejdet mere præcist 

De næsten 3000 kilometer fjernvarmerør under København giver en hel del at holde øje med, og derfor er droneteknologien et meget nyttigt redskab til at bruge ressourcerne mest effektivt, forklarer Forsyningsselskabet.

I december 2016 fløj HOFOR med droner over Vanløse, Brønshøj og Husum for første gang, og her fandt man frem til 44 lækager.

Nu skal dronerne atter sendes i vejret over bydelene for at se, om der er nye huller, der skal repareres.

quote Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder og få dem repareret.

Bo Jensen Møller, sektionsleder i HOFOR

- Det er rigtigt mange kilometer rør, vi skal overvåge og efterse for at finde eventuelle lækager eller utætheder. Mange af rørene løber også under folks haver. Hvis der går hul på et rør, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt, siger sektionsleder i HOFOR, Bo Jensen Møller, i pressemeddelelsen  og uddyber:

- Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder og få dem repareret. På den måde minimerer vi vores tab og kan bedre planlægge vedligehold af ledningsnettet. Alt sammen til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne, siger Bo Jensen Møller.

Henover vinteren og det tidligere forår sættes dronerne derfor i luften over flere københavnske bydele, herunder altså Brønshøj, Vanløse og Husum. 

På HOFORs hjemmeside vil man løbende kunne holde sig orienteret om, hvornår de præcise flyvninger er planlagt.

Om dronerne

  • Der bliver fløjet med to droner. De flyver i 80-100 meters højde, og beboere tæt på vil muligvis kunne høre en svag brummen fra dronerne.
  • Den største vejer 8 kg, hvoraf 3 kg er batterier. Den har en diameter på 141 cm fra propelspids til propelspids.
  • Dronerne tager ingen almindelige billeder. De måler kun elektromagnetisk stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 μm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Hver temperatur tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.
  • Dronerne styres af Drone Systems for HOFOR. Der skal 2 personer til for at styre dem og udføre termograferingen.

Kilde: HOFOR

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik