Hvert tredje institutionsbarn bliver hjemmepasset i København

Det er langt fra alle københavnske institutionsbørn, der er tilbage i vuggestuer og børnehaver. Hver tredje holder i øjeblikket orlov, og det er en stor hjælp for kommunen.

Det er nu halvanden uge siden, at daginstitutioner landet over så småt begyndte at genåbne.

I København er mindst hver tredje barn dog stadig derhjemme, for småbørnsforældrene i hovedstaden har i høj grad benyttet sig af, at det er muligt at give ungerne orlov og samtidig slippe for betaling for institutionspladsen. 

Børne- og Ungdomsforvaltningen i København oplyser, at der før nedlukningen var 33.379 indskrevne børn i kommunens daginstitutioner, og at der på nuværende tidspunkt er cirka 11.500 børn, der har søgt om orlov.  

- Det betyder rigtig meget for planlægningen, at vi ved, hvem der har brug for en plads, og hvem der kan holde deres børn hjemme. Vi har et mål om at passe alle de børn, der har et behov, og her er der nogle steder, hvor der er et rigtig stort pres, så det er en stor hjælp, lyder det fra Jesper Christensen (S), der er Børne- og Ungdomsborgmester i København. 

Udover de cirka 11.500 børn, der har søgt om orlov, er der også forældre, der holder deres børn hjemme uden at søge om orlov. 

Kun plads til halvdelen

I forbindelse med genåbningen af daginstitutionerne kom der en række retningslinjer fra myndighederne. Herunder kravet om et frit gulvareal på seks kvadratmeter per vuggestuebarn og fire kvadratmeter per børnehavebarn.

Det er en fordobling af de normale anbefalinger, og i hovedstaden betød det, at der kun var plads til halvdelen af de indskrevne børn i daginstitutionerne.

Derfor besluttede kommunen at give forældrene mulighed for at give deres børn orlov og samtidig slippe for betalingen for institutionspladsen. Derudover har man skaffet flere pladser ved at lave aftaler om at bruge lokaler på blandt andet biblioteker, museer og i idrætshaller. 

De to tiltag har gjort, at der nu samlet set er flere pladser, end der er behov for, men det er ikke jævnt fordelt, så der er stadig kapacitetsproblemer visse steder - især i indre by og på Østerbro.

- Derfor fortsætter vi med at finde flere pladser i samarbejde med kulturinstitutioner og erhvervslivet - for eksempel Parken, Tivoli og så videre, fortæller Jesper Christensen.

Fakta om orlovsordningen

Forældre kunne frem til tirsdag den 21. april søge om orlov og fritagelse for betaling for deres daginstitutionsplads i perioden fra den 15. april og frem til udgangen af april, eller i perioden fra den 15. april og frem til og med den 10. maj. 

 

Hvis forældre søger efter tirsdag den 21. april, kan de få tildelt orlov gældende fra den dag, de søger, og enten resten af april eller frem til den 10. maj.

Klar til stort rykind

Som det ser ud nu, udløber orlovsordningen den 10. maj.

Københavns Kommune har tidligere meldt ud, at man vil tage stilling til, om den skal forlænges, hvis udmeldingerne fra myndighederne gør, at der er behov for det.

- Vores mål er at passe alle de børn, der har et behov og i takt med, at samfundet genåbner, skal vi kunne tage alle børn tilbage. Der kommer også hele tiden nye retningslinjer, og derfor er det for tidligt at sige, om der er brug for orlovsordningen, lyder det fra børne- og ungdomsborgmesteren. 

Han satser på, at man er klar, hvis der kommer et stort rykind af de nuværende orlovsbørn efter den 10. maj - uanset om de nuværende retningslinjer for daginstitutionerne stadig gælder eller ej.

- Det er helt klart målet, og der bliver arbejder på alle niveauer for både at skaffe mere plads og udnytte den plads, vi har, bedre. Vi kan for eksempel se, at der er en stor del af de børn, hvor forældrene har bedt om pasning, der alligevel ikke kommer. Det betyder, at vi faktisk har mere plads, og derfor er det også vigtigt, at alle, der har et behov for pasning, melder det ind, afslutter Jesper Christensen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik