Hver tredje kommune i hovedstadsområdet slukker lyset - flere overvejer at følge trop

Københavns Kommune oplyser mandag, at de slukker lyset om natten flere steder i byen. Det samme gør 11 andre kommuner i hovedstadsområdet.

Københavns Kommune slukker lyset flere steder i byen for at spare på strømmen.

Det har et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Københavns Kommune besluttet mandag eftermiddag.

Med beslutningen har man lagt op til, at lyset bliver slukket i 25 parker og grønne arealer i tidsrummet fra midnat til klokken fem om morgenen.

Derudover ønsker man at droppe facadebelysningen 45 andre steder i samme tidsrum og generelt sænke gadebelysningen med ti procent alle steder undtagen ved supercykelstier.

Teknik- og Miljøudvalget skal nu i dialog med Københavns Politi for at finde ud af, hvilke områder der helt specifikt skal slukkes for. 

- Vi skal ikke have mere utryghed, så vi er i tæt dialog med politiet om, hvilke parker vi kan slukke lyset i, og hvilke parker vi ikke kan, siger teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), til TV 2 Lorry:

- Vi står midt i en voldsom energikrise, hvor både private, virksomheder og det offentlige må se på deres forbrug. Så må vi også se på, om det er muligt for os at tage en omvej uden om parken, hvis der ikke er lys.

Ifølge borgmesteren kan kommunen med lystiltagene spare omkring 124 husstandes elforbrug for et helt år. 

Flere kommuner gør det samme

Det er en beslutning, Københavns Kommune langt fra er ene om. 

Flere kommuner har i de seneste måneder besluttet at sænke eller slukke gadebelysning om natten for at spare på strømmen. 

I skrivende stund har 11 kommuner tilkendegivet over for TV 2 Lorry, at de skruer ned for lyset om natten. 

Det gælder Allerød, Fredensborg, Roskilde, Hørsholm, Køge, Hillerød, Albertslund, Lejre, Solrød, Ballerup og Høje Taastrup Kommuner. 

Nogle af kommunerne har besluttet at slukke hver andet eller hver tredje gadelampe, mens andre slukker eller dæmper belysningen i udvalgte områder i nattetimerne. 

Der er dermed flere kommuner, der har skiftet mening, siden TV 2 Lorry for en måned siden stillede dem det samme spørgsmål. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Rundspørgen

TV 2 Lorry har endnu engang skrevet rundt til samtlige 34 kommuner i vores sendeområde for at høre, om de har slukket eller dæmpet gadebelysning for at spare på strømmen. 

17 kommuner er i skrivende stund vendt tilbage. 

  • 11 kommuner fortæller, at de har enten slukket eller dæmpet gadelys i kommunen: Allerød, Fredensborg, Roskilde, Hørsholm, Køge, Hillerød, Albertslund, Lejre, Solrød, Ballerup og Høje Taastrup kommuner. 

  • Fire kommuner fortæller, at det i kommunen skal drøftes, hvorvidt der skal slukkes eller dæmpes belysning i gadebilledet: Glostrup, Hvidovre, Brøndby og Vallensbæk kommuner. 

  • To kommuner fortæller, at de ikke har planer om at slukke eller dæmpe gadebelysning i kommunen: Stevns og Rødovre kommuner. 

Blandt andet Fredensborg Kommune, der i slutningen af august meddelte, at de ikke ville slukke for gadelyset, mens de nu fortæller, at de sænker en del af gadelyset om natten og undersøger yderligere muligheder for at dæmpe for lyset. 

- Vi vil godt dæmpe lyset og muligvis også tænde det lidt senere og slukke det lidt før. Men vi er opmærksomme på, at det ikke går ud over trygheden, siger Lars Simonsen (R), der er formand for Plan-, Trafik- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommune. 

Stor besparelse på strøm

Heller ikke Roskilde Kommune ønskede i slutningen af august at pille ved gadelygterne. Men nu skruer kommunen alligevel ned for lyset mellem klokken 22.00 om aftenen og klokken 06.00 om morgenen, hvor det er muligt, oplyser de. 

- Vi har besluttet at dæmpe lyset med 80 procent, da det i en tid som nu jo er relevant at se på, hvor vi kan spare, siger Claus Larsen (S), som er formand for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune. 

Samtidig oplyser Glostrup, Hvidovre, Brøndby og Vallensbæk Kommuner, at de er i gang med at drøfte, hvorvidt de bør slukke for nattens gadelys.

I Glostrup Kommune har man eksempelvis budgetteret med en besparelse på 150.000 kroner på gadebelysning i budgetaftalen for 2023. Pengene skal findes ved at slukke for lyset i udvalgte områder om natten, oplyser kommunen til TV 2 Lorry. 

Der er dog stadig kommuner, der ikke ønsker at røre ved gadelyset. Det drejer sig om Stevns og Rødovre Kommuner, der fortsat ingen overvejelser har i forhold til besparelser på gadebelysning. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik