Hver femte københavner kvitter smøgerne med rygestop-app

Mere end hver femte københavner, der bruger rygestop-appen e-kvit, bliver røgfri, mens lige så mange bliver røgfri på rygestopkurser - men appen tiltrækker en anden, yngre målgruppe.

Det kan være overvældende styrkeprøve i selvkontrol at tage beslutningen om at stoppe med at ryge, og ofte har rygere har brug for en hånd til at lægge den usunde vane på hylden.

Mange forbinder nok rygestop med fysiske kurser, hvor man lærer at kvitte smøgerne, men i Københavns Kommune er der faktisk er ligeså mange rygere, der vælger at bruge appen e-kvit til formålet.

quote Det, den ikke kan, er, at skabe det sammenhold, der opstår på et rygestophold, hvor man bakker hinanden op

Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse

Og nu viser en evaluering, som Kræftens Bekæmpelse har gennemført for Københavns Kommune, at appen matcher de traditionelle kurser, når man måler på succes.

For både e-kvit og kommunens rygestopkurser gælder det, at mere end hver femte københavner er røgfri et halvt år efter rygestoptilbuddet.

- De fleste mennesker, der ryger, har et ønske om at stoppe. Det er vigtigt, at vi kan tilbyde den rette hjælp i det øjeblik, motivationen er der. E-kvit er et godt, nemt og billigt redskab - evalueringen viser, at mere end hver femte af dem, der bruger appen, rent faktisk gennemfører rygestoppet.

Det siger Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Jesper Fisker påpeger desuden, at appen er oplagt som rygestoptilbud, fordi appen når ud til en målgruppe, som ikke normalt deltager i kommunens rygestoptilbud.

Rammer de unge

Af evalueringen fra Kræftens Bekæmpelse fremgår det, at størstedelen af dem, der brugte appen i 2019 og havde succes med den, var kvinder med en lang eller mellemlang uddannelse, i alderen 24-34 år.

På de traditionelle rygestopkurser, hvor man deltager i grupper, er deltagerne derimod typisk ældre og har en kortere uddannelsesbaggrund.

Og den yngre rygergruppe har tidligere været svær at nå med rygestopindsatser, forklarer projektchef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, til TV 2 Lorry.

Det skyldes, forklarer han, at motivationen til at stoppe med at ryge kan være mere flygtig hos unge. Derfor er e-kvit god:

- Jeg tror, det, der tiltaler dem, er, at den altid er i lommen. Du kan tilgå den alle tider af døgnet, hvor rygestopkurser er mere forpligtende, og der er en fast dag om ugen, hvor man skal mødes.

Niels Them Kjær ser dog ikke for sig, at appen kan ersatte fysiske rygestopkurser på sigt:

- Under alle omstændigheder er det en sindssyg billig måde at undgå sygdom på. Det ville være synd at droppe, bare fordi vi har succes med appen, siger han med henvisning til, at et succesfuldt rygestopforsøg, hvor en københavner anvender e-kvit, koster Københavns Kommune 69 kroner.

- Det, den ikke kan, er, at skabe det sammenhold, der opstår på et rygestophold, hvor man bakker hinanden op. Vi ser normalt de allerbedste resultater med rygestopkurser på en arbejdsplads. Den fysiske kontakt kan noget, afslutter Niels Them Kjær.


E-kvit har været en del af Københavns Kommunes tilbud om rygestophjælp siden 2014, hvor appen blev udviklet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Apotekerforeningen og Sundhedsstyrelsen.

I løbet af 2019 var det i alt 2.787 borgere fra Københavns Kommune, der valgte at downloade e-kvit i kampen mod smøgerne.

Næsten lige så mange valgte et fysisk rygestopkursus.

Sådan kan du blive røgfri, hvis du bor i Københavns Kommune


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget