Hver femte københavner har haft corona siden december - nu advarer borgmester mod lempelser

Siden december 2021 har 18 procent af borgerne i København haft coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut. Sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), advarer mod at lempe restriktioner nu.

Hvis du bor i Københavns Kommune er sandsynligheden for, at du kender nogen eller selv har haft coronavirus den seneste tid stor.

For næsten hver femte borger i Københavns Kommune har været smittet siden 1. december 2021. Det viser nye tal fra Københavns Kommunes Sundheds- og omsorgsforvaltning og Statens Serum Institut.

Tallene viser tydeligt den hastighed, som Omikron-varianten har spredt sig med, siden den gjorde sit indtog. Med 113.448 smittede siden 1. december, er over halvdelen af den samlede smitte i København således kommet de sidste to måneder.

I alt har 204.653 københavnske borgere haft coronavirus siden pandemien begyndte i marts 2019. Det svarer til cirka hver tredje af kommunens 643.631 indbyggere.

Så mange københavnere har haft Covid-19:

Tallene viser, at smitten især har været stor siden 1. december 2021. Over halvdelen af den samlede smitte siden pandemiens start i Københavns Kommune er kommet på under to måneder.


• Næsten hver 3. københavner (ca. 32%) har været smittet med corona, siden pandemien brød ud. Det drejer sig om 204.563 ud af en samlet population på 643.631 borgere (i Københavns Kommune).

• Næsten hver 5. københavner (ca. 18%) har været smittet siden 1. december 2021 (113.448 borgere).

• Næsten halvdelen (ca. 48%) af de unge (10-19 årige) har været smittet med corona, siden epidemien brød ud. Siden 1. december 2021 er tallet for denne gruppe ca. 26%.

• Ca. 35% af københavnerne under 60 år har været smittet siden epidemien brød ud. Siden 1. december 2021 er tallet ca. 20%.


• Ca. 14% af københavnerne over 60 år har været smittet siden epidemien brød ud. Siden 1. december 2021 er tallet ca. 6%.

Kilde: Statens Serum Institut, Sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.


Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), er overrasket over, at tallene er så høje. Det får hende til at advare mod yderligere lempelser af corona-restriktionerne.

- Jeg bliver ret nervøs, når blandt andet de borgerlige partier, snakker om at fjerne mundbind i den offentlige transport, når der er så meget gang i epidemien, siger Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.

- Det sidste, vi har brug for er at hælde mere benzin på bålet. Vi higer alle efter at få det her overstået og har det hængende langt ud af halsen, men vi må sørge for, at alle ikke bliver smittet på en gang, siger hun.

quote i higer alle efter at få det her overstået og har det hængende langt ud af halsen, men vi må sørge for, at alle ikke bliver smittet på en gang

Sisse Marie Welling (SF), Sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Personalet løber stærkt

Smittetallene slår rekorder både på landsplan og i København. Fredagens tal viste næsten 46.831 nye tilfælde i Danmark, hvoraf cirka 5.200 af disse var i København. 

Mange er lige nu smittede eller i isolation, og det kan mærkes på arbejdspladserne i kommunen lyder det fra borgmesteren.

- Der er ingen tvivl om, at der løbes stærkt. Vi gør, hvad vi kan for, at de ældre ikke mærker til det i hverdagen, og at vi klarer arbejdet indenfor rammerne. Men vi oplever, at det er svært at have personale nok på plejehjemmene og i daginstitutionerne, siger Sisse Marie Welling.

Tallene skal ses i lyset af, at Omikron varianten på trods af at være mere smitsom også er mindre alvorlig. En analyse fra Statens Serum Institut viser, at risikoen for at blive indlagt er 36 procent lavere med Omikron-varianten.

Der er aktuelt 813 indlagte i Danmark heraf 44 på intensiv.

Regeringen bad torsdag Epidemikommisionen om at vurdere, hvorvidt smittesituationen lægger op til at lempe på restriktionerne.

Vil have mere immunitet

Samtidig meldte partierne i Folketingets blå blok ud, at håndteringen af corona skulle omstilles på baggrund af, at sygdommen ikke længere giver ligeså alvorlig sygdom.

- Vi står i en situation, hvor vi skal omstille coronahåndteringen og vænne os til, at coronavirus er en sygdom, som mange vil blive ramt af, men de færrest alvorligt:

- Det berettiger ikke restriktioner i bredt omfang - herunder ikke at påtvinge mundbind på folk, siger han, lød det torsdag fra Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh til Ritzau.


Sisse Marie Welling mener, at der bør være mere immunitet i samfundet, før restriktionerne slippes helt.

- Jeg tænker, at på et tidspunkt er så mange immune, enten fordi de er vaccineret eller tidligere smittede, at man har en hvis kollektiv immunitet. Indtil vi når derhen skal vi sørge for, at nogen stadig kan gå på arbejde i skoler og daginstitutionerne, og at også private virksomheder kan drives på et nogenlunde niveau, siger Sisse Marie Welling.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik