Hurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Det indledende arbejder handler om at sikre nye levesteder for områdets beskyttede padder.

Det er under en måned siden, at politikerne på Københavns Rådhus efter flere år endelig gav grønt lys til opførelsen af boliger, skole, daginstitutioner, plejehjem og butikker på Lærkesletten på Amager Fælled.

Men allerede onsdag begynder arbejdet med at etablere byggepladsen ved Fælledby, som området skal hedde.

Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.

Det første synlige resultat af arbejdet bliver et kombineret byggeplads - og paddehegn, som skal sikre mennesker og dyr mod byggepladsens kommende aktiviteter. Hegnet vil omkranse hele byggefeltet på nær områdets nordligste kratområde. 

FAKTA: Byggeaktiviteter på Lærkesletten

Denne nordlige del af byggefeltet bliver først indhegnet senere på året, efter områdets beskyttede padder er vandret fra krattet til deres ynglevandhuller uden for byggefeltet.

Parallelt med opsætningen af byggeplads- og paddehegn vil Fælledby gå i gang med at anlægge erstatningslevesteder for padderne, som primært er observeret i det nordlige krat.

Det er myndighedsbestemt af Københavns Kommune blandt andet via projektets VVM-tilladelse, at paddernes levevilkår ikke må forringes i forbindelse med udviklingen af Fælledby. 

- Vi er meget opmærksomme på, at der er beskyttede padder på dele af byggefeltet, og derfor sikrer vi også nye levesteder, inden byggeriet går i gang. Fælledby skal være et boligområde i samspil med naturen, siger Erling Thygesen, projektudviklingsdirektør for Fælledby.

Fælledby
Foto: By & Havn

Konsekvenser for det samlede liv

Ifølge By & Havn bliver erstatningslevestederne for områdets padder placeret i yderkanten af byggefeltet, hvor der ikke skal bebygges, og kommer blandet andet til at bestå af et 430 meter langt stendige. 

I stendiget vil der blive indbygget ti frostfrie hulrum med grene og kvas, som padderne kan overvintre i. Ligeledes vil der blive etableret grenbunker i områdets kratområde, som også egner sig til nye levesteder.

FAKTA: Erstatningslevesteder

Det er dog ikke alle, der er enige i, at der er opmærksomhed på de beskyttet dyg.

- Da vi diskuterede byggeriet på Strandengen, handlede det meget om den unikke flora, der er i området. Når vi taler naturen på Lærkesletten, er det i højere grad en biotop - det vil sige, det er et område, hvor dyrene får deres mad. Og forskelligheden er utrolig vigtig - for fjerner du et sted fra området, vil det få konsekvenser for det samlede liv på Amager Fælled, sagde talsmanden for Amager Fælleds Venner, Steffen Rasmussen, til TV 2 Lorry i oktober.

En meningsmåling fra starten af februar foretaget af analyseinstituttet Epinion for Danmarks Naturfredningsforening viste, at 76 procent af de repræsentativt udvalgte borgere er enten helt eller delvist uenige i, at der skal bygges på Amager Fælled. 

Kun 11 procent bakker op om byggeriet.

Fælledby
Foto: By & Havn

Hensyn til både natur og byudvikling

Og der har længe været protester over byggeplanerne på Fælleden, der skal finansiere betalingen for metroen i København, og der er da også allerede blevet lyttet til modstanden på Københavns Rådhus.

For kort før kommunalvalget i 2017 smuldrede den politiske støtte til de oprindelige planer om at bygge på Strandengen på Amager Fælled.

Byggeriet blev i stedet indskrænket en anelse og flyttet til Lærkesletten på Amager Fælled, hvor det blev vurderet, at biodiversiteten var mindre. Ifølge præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Gjerding, er kompromiset dog ikke godt nok, 

- Man er nødt til at finde politiske løsninger, hvor der både bliver taget hensyn til naturen og udviklingen af byen – det er desværre ikke tilfældet i den her sag indtil videre, sagde hun i starten af februar til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Stork i Frederiksberg Have.

Stork landet i Frederiksberg Have: “Det er fandme vildt,” siger ekspert

ipiccy_image

playHelge fotograferede særlig hvid musvåge: "Det er ekstremt sjældent"

Anders Kofod og hår

Biolog med opfordring: Dine coronalokker kan isolere fuglereder

20210222-153624-L-1920x1280we

Kalder alle friluftsmennesker: Hvis du ser dette i naturen - så anmeld det!

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere