Hundreder demonstrerer mod lukning af studier i dag: ”Det er hul i hovedet”

Op mod hver 10. studieplads i København risikerer at forsvinde.

"Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark" hedder den brede politiske aftale, som regeringen indgik sammen med alle partier med undtagelse af Liberal Alliance og Radikale Venstre sidste sommer.

Men i virkeligheden giver aftalen færre og dårlige uddannelsesmuligheder. I hvert fald ifølge hundredvis af studerende og Radikale Venstre, som onsdag demonstrerer foran Christiansborg.

Et mål i den politiske aftale er nemlig en 2030-målsætning om højere optag uden for storbyerne og lavere optag i de største byer.

Københavnske uddannelser skæres med fem-10 procent

Derfor skal hver enkelt uddannelsesinstitution i København have udarbejdet et oplæg til, hvordan institutionen kan udflytte eller nedskalere optaget på mellem fem og 10 procent. Et oplæg der også skal afleveres onsdag.

Fakta: Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark

- Vi ser allerede nu, at de fleste universiteter vælger at skære i uddannelser fremfor at flytte dem ud. Følger de deres nuværende udmeldinger, vil det betyde, at unikke og små uddannelser vil lukke, samt at det generelle faglige og forskningsmæssige miljø vil forringes, siger Oliver Anton, der er initiativtager til Studenteroprøret ’22, som arrangerer demonstrationen, til TV 2 Lorry.

Den antagelse bakkes op af foreløbige udmeldinger fra nogle af de videregående uddannelsessteder.

På Copenhagen Business School skal der som følge af den politiske aftale eksempelvis lukkes 628 pladser. Og den 2. december besluttede uddannelsesinstitutionen helt at lukke fire uddannelser.

Så mange studier og studiepladser lukker i hovedstadsområdet

Forskermiljøer vil forsvinde

Også på Københavns Universitet kommer udflytningsplanen til reelt at betyde en lukning af studier. Det meldte ledelsen allerede ud i oktober, hvor det samtidig kom frem, at 40 procent af de 1.590 studiepladser, som Københavns Universitet skal lukke, bliver fundet på de humanistiske fag.

- Det er dyrt og vanskeligt at flytte universitetsuddannelser til provinsen og at få forskerne til at flytte med. Vi undgår nok ikke at lukke nogle uddannelser. Det vil desværre også betyde, at nogle af de tilhørende forskningsmiljøer, vil blive afviklet, sagde rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener dengang.

- Helt hul i hovedet

De foreløbige udmeldinger fra uddannelsesinstitutionerne og onsdagens endelige frist for, hvad der skal lukkes og udflyttes, får Radikale Venstre til både at tage del i demonstrationen og samtidig rase mod den politiske aftale.

- Vi ser nu, at mange uddannelser melder ud om studier, der må lukke. Det har alle hele tiden sagt, men man valgte ikke at lytte. Det kan ikke være rigtigt, det er de studerende, der må betale prisen med færre studiepladser i de større byer, dårligere muligheder og en lavere diversitet i uddannelser. Det er jo helt hul i hovedet, siger uddannelsesordfører for Radikale Venstre, Katrine Robsøe til TV 2 Lorry.

Hun kommer til at tale ved demonstrationen foran Christiansborg, og udover de forringede uddannelsesmuligheder, så frygter hun også en helt anden bagside med et højere karakterpres for de helt unge gymnasieelever i fremtiden for overhovedet at komme ind på drømmestudiet, når der simpelthen bliver færre pladser at slås om.

quote Vi undgår nok ikke at lukke nogle uddannelser. Det vil desværre også betyde, at nogle af de tilhørende forskningsmiljøer, vil blive afviklet

rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener

SF: En god aftale, men - vi skal sikre de små uddannelser

Også SF kommer til at besøge demonstrationen i København. Ikke for at tale, men for at sige hej til de studerende.

- Det er helt vildt vigtigt, at der bliver en god og inddragende proces i implementeringsfasen nu her, siger uddannelsesordfører, Astrid Carøe, til TV 2 Lorry.

Hun har selv været med til at vedtage den politiske aftale, som hun fortsat mener er god. Blandt andet fordi, den gør op med det, at det er dyrere at drive en uddannelsesinstitution i provinsen.

- Men jeg vil også være med til at sikre diversiteten fremadrettet, så de små uddannelser ikke forsvinder. Det skal vi være helt sikre på ikke sker, siger Astrid Carøe til TV 2 Lorry.

Demonstrationen 'Protestsang med Højskolesangbogen' begynder klokken 16 på Christiansborg Slotsplads. Omkring 700 studerende har udvist interesse i at deltage. 

Hvad undrer du dig over?