Hundehvalpen Mozart forgiftet med amfetamin under gåtur i hundepark

En seks måneder gammel hvalp fandt og spiste amfetamin ved Nørrebroparkens hundegård. Det indledte en chokerende oplevelse for ejeren, Linnea Lorenzen Fabricius.

En helt almindelig gåtur udviklede sig forleden til en dramatisk oplevelse for Linnea Lorenzen Fabricius og hendes kæreste.

Parret luftede deres seks måneder gamle hundehvalp, Mozart, i Nørrebroparkens hundegård, da hvalpen begyndte at opføre sig besynderligt.

- Vi mødtes med nogle venner og drak kaffe, og der lå han bare og stirrede underligt ud i luften, siger Linnea Lorenzen Fabricius.

quote Han er kun et halvt år gammel, og det var virkelig underligt at se ham skifte karakter så hurtigt

Linnea Lorenzen Fabricius, hundeejer

Parret vidste ikke, at deres hundehvalp, Mozart, havde fundet og spist amfetamin på deres gåtur.

Da parret var i bilen på vej hjem fra Nørrebroparken blev hundens tilstand forværret.

- Han plejer altid at tage en lur i bilen, men han lå bare og stirrede ud i luften. Han ville hverken spise eller drikke, som han plejer. Han kiggede bare rundt, som om han fattede ingenting. Vi kunne slet ikke komme i kontakt med ham. Pupillerne var mærkelige, og han ændrede totalt karakter, forklarer Linnea Lorenzen Fabricius til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Mozart
Foto: Privat foto / Linnea Lorenzen Fabricius

I bilen traf parret en hurtig beslutning om at køre den seks måneder gamle Mozart til dyrlægen, hvor han blev undersøgt for indtagelse af narkotika.

- De lagde hurtigt mærke til, at han var neurologisk forstyrret. Han reagerede ikke, som han skulle. Så de tog blodprøver af ham, som viste, at han var forgiftet med amfetamin, siger Linnea Lorenzen Fabricius.

Parret måtte køre hjem uden hvalpen Mozart, der skulle indlægges natten over for at komme sig helt. Episoden har sat et stærkt indtryk på kæresteparret.

- Det har været en hård omgang. Han er kun et halvt år gammel, og det var virkelig underligt at se ham skifte karakter så hurtigt. Det var fucking forfærdeligt, siger Linnea Lorenzen Fabricius og fortsætter:

- Det var ikke rart at efterlade sin hundehvalp på klinikken. Vi vidste jo ikke, hvad udfaldet blev. Der var en risiko for, at han ville dø.

Så galt gik det ikke. For knap et døgn efter Mozart havde spist amfetaminen, kunne parret hente ham hos dyreklinikken igen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Linnea Lorenzen Fabricius, hendes kæreste og Mozart på tur i København.
Linnea Lorenzen Fabricius, hendes kæreste og Mozart på tur i København.
Foto: Privat foto / Linnea Lorenzen Fabricius

Ikke et særtilfælde

Parrets dyreklinik, Evidensia Karlslunde Dyrehospital, oplyser, at det ikke er usædvanligt, at hunde bliver indlagt hos dem med narkotikaforgiftning. 

- Det passer nok med, at der bliver indlagt en (hund med nakotikaforgiftning, red.) hver uge, og tre-fire stykker om måneden, siger dyrlæge Caroline Lærke Olsen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi ser hyppigt, det er hash eller amfetamin, de har spist.

Også hos Valby Dyrehospital bliver der jævnligt indlagt hunde, som har indtaget narkotika, oplyser stedets veterinærsygeplejerske, Michelle Blake.

- Vi ser det faktisk en del. Nogle gange er det flere gange om ugen, der kommer hunde ind, som har spist narkotika. Det er oftest hash, de har spist og ofte om sommeren, når folk er mere ude med deres hund, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun forklarer, at hunde kan reagere forskelligt, hvis de spiser narkotika. Nogle bliver sløve som Linnea Lorenzen Fabricius' hvalp, Mozart, mens andre bliver aggressive. Ofte bliver pupillerne udvidet og hunden ændrer adfærd.

Men en ting er sikkert ifølge Michelle Blake.

- Hvis du mistænker din hund for at have spist noget, så skal du reagere hurtigt. Så er det bare med at ringe til dyrlægen med det samme, siger hun.

Hos dyrlægen er standardproceduren at tage blodprøver for at se, hvilket stof hunden har indtaget.

- Derefter giver vi hunden væske for at skylle det ud, og nogle gange får hunden også aktivt kul, som binder giftstofferne, så de ikke bliver optaget i hundens krop. I nogle tilfælde får vi også hunden til at kaste op, forklarer veterinærsygeplejersken.

Hvor længe er hunden mærket efter at have indtaget narkotika?

- Mange er indlagt natten over. Efter en uges tid kalder vi dem ind til endnu en blodprøve og tjek, så vi er sikre på, de har det godt, svarer hun.

Gode råd til hundeejere

Hvis du som hundeejer gerne vil sikre dig, at din hund ikke ender i samme situation som Mozart, så har Michelle Blake flere gode råd. Først opfordrer hun til, at man kigger op fra telefonen, når man går tur med hunden.

- Hold øje med hunden, når du går tur, så du kan se, om den spiser noget. Man skal virkelig holde øje med den, for de kan hurtigt få spist noget, siger hun.

Derudover er det også en god ide at have en god gåtursrute til hunden og dig selv.

- Tænk over, hvor du går tur med din hund. Undgå at gå steder, hvor der kunne ligge farlige ting som stoffer, siger hun.

Til sidst bringer hun også et klokkeklart råd til dem, der smider affaldet.

- Lad være. Det kan ende galt, hvis dyr eller små børn får fat i det, slår hun fast.

Og dét skriver Linnea Lorenzen Fabricius også under på.

- Det er trist, når vi har decideret hundeparker, som burde være et fristed for vores hunde, at der så ligger sådan noget. Det er trist, at der er nogle, der ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv. Det er potentiel livsfarligt for andre. Det kunne også have været et lille barn eller en mindre hund, der havde fundet det, siger hun.

Mozart bliver nu forkælet i sommerhus oven på den chokerende oplevelse.
Mozart bliver nu forkælet i sommerhus oven på den chokerende oplevelse.
Foto: Privat foto / Linnea Lorenzen Fabricius