Hun tog billeder af hjemløse for 13 år siden: Nu genbesøger hun dem, der fortsat er i live

Helga Theilgaard fotograferede 30 hjemløse mennesker i 2008. 13 år efter opsøgte hun dem igen. Det er nu blevet til en udstilling på Kongens Nytorv.

36 to meter høje portrætter præger nu pladsen på Kongens Nytorv.

Tilsammen udgør de en rå og autentisk udstilling, der sætter fokus på hjemløses ofte korte liv.

- Jeg vil give de hjemløse en stemme og et ansigt, fortælle deres historier og vise, at de er mennesker med drømme, længsler og håb ligesom du og jeg. De har krav på at blive set og taget alvorligt og ikke blot forsvinde som et tal i statistikken, siger Helga Theilgaard, der står bag udstillingen.

Helga Theilgaard fotograferede 30 hjemløse mennesker i 2008. 

13 år efter opsøgte hun dem igen, for at fotografere dem og vise udviklingen i deres liv gennem fotografierne.

- Her 13 år efter vender jeg jo så tilbage, og der er det jo så, at næsten halvdelen af dem, der var med dengang i 2008, er døde, fortæller Helga Theilgaard.

- Det har rørt mig utroligt meget i den her proces at finde ud af hvor mange, der er døde, siger hun.

Gå på opdagelse i nogle af Helga Theilgaards billeder længere nede i artiklen...

Udsatte dør næsten to årtier tidligere end andre

De hjemløses korte liv er netop det, som hun gerne vil skabe opmærksomhed om gennem hendes udstilling, der har fået titlen ’De Rodløse – vi der er tilbage’. 

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed viser tal fra 2015, at socialt udsatte mænd i gennemsnit dør 19 år før mænd i den øvrige befolkning. 

Socialt udsatte kvinder dør i gennemsnit 17 år før kvinder i den øvrige befolkning.

- Når jeg ser de her tal, så chokerer det mig. For mig var det vigtigt at se, hvordan vi kan prøve at fortælle deres historier og få det budskab om, at de lever 19 år kortere end andre danskere, ud, siger Helga Theilgaard.

Værket består af en kombination af de tidligere portrætter, Helga Theilgaard fotograferede for tretten år siden sammenstillet med nye portrætter af de hjemløse.

Portrætterne af dem, der er døde, er blevet til ved, at de originale negativer har været gravet ned i jorden i flere måneder og er efterfølgende yderligere opløst med en kemisk proces. 

De forandrede negativer er herefter blevet indscannet og forstørret. I de nye portrætter er der opstået betydningsbærende spor over tid i fraværet og opløsningen af deres ansigter og kroppe.

Carol var hjemløs - i dag bor han i lejlighed på Amager

En af de hjemløse, som Helga Theilgaard har portrætteret, er Carol Larsen. 

I 2008 var han hjemløs, men i dag har han tag over hovedet på Amager. Han har set udstillingen, som han selv indgår i.

- Jeg begynder jo at tænke tilbage på, hvordan det var at bo på gaden, fortæller han.

Han håber at det lykkedes Helga Theilgaard at sætte gang i en debat om hjemløse og udsattes levevilkår i Danmark.

- Eventuelt kan den få politikere og andre til at se at det at være hjemløs, det er ikke noget man selv har valgt. Vi er ikke vagabonder. Så jeg håber, at man vil hjælpe de folk, som er på vej ud på gaden. Mit motto har altid været ’sørg for at vi ikke bliver flere’, siger Carol Larsen.

Mød Carol Larsen og andre fra udstillingen i galleriet herunder. Du bladrer billederne igennem ved at bruge pilene i siderne af billederne:



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik