Horesta: Hoteller og konferencesteder frygter det værste

Tøvende udmeldinger om fase fire-genåbningen bekymrer hoteller og konferenceudbydere. De er frustrerede og afhængige af genåbning, lyder det fra Horesta.

Det er ingen hemmelighed, at mange virksomheder og erhvervssektorer bløder som følge af Covid-19's brutale indtog i alle dele af samfundet.

Og mens nogle virksomheder relativt hurtigt har kunnet åbnet op i de tidligere genåbningsfaser, har andre med længsel måtte vente på, at det blev deres tur. 

quote De frygter det værste, for hvis der ikke kommer events og konferencer, så er der ikke noget at leve af.

Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent, Horesta

Men myndighedernes er de seneste dage kommet med tøvende udmeldinger omkring fase fire, som følge af det stigende smittetal. Det har skabt står usikkerhed blandt hoteller og konferencesteder, lyder det fra brancheorganisationen Horesta.  

- Vi oplever at en masse af vores medlemmer er frustrerede over den usikkerhed, man skaber med udskydelse af fase fire; hvad kommer der til at ske? Og hvad med hjælpepakkerne, bliver de udskudt? siger politisk chefkonsulent hos Horesta, Kristian Nørgaard og forsætter:

- De frygter det værste, hvis der ikke kommer events og konferencer, så er der ikke noget at leve af, forklarer Kristian Nørgaard. 

Afhængige af lempelser

Ifølge Kristian Nørgaard har medlemmerne sat deres lid til, at de kunne begynde at åbne op for konferencer fra september af.

- Konferencer og events har været aflyst og skubbet til september, derfor er de enormt afhængige af, at de her mange restriktioner, som der er i øjeblikket, bliver lempet.  

Lige nu har er der restriktioner såsom seks dages-regelen, der gør, at mange turister ikke kommer til København. Og senest bliver forsamlingsforbuddet alligevel ikke hævet fra 100 til 200 lørdag, som det ellers var planlagt. Det oplyste Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse torsdag aften. 

Endelig stopper hjælpepakkerne per 31. august i år.

Kan ikke klare sig selv

Usikkerheden og branchens afhængighed af hjælpepakker, understøttes også af en sprit ny medlemsundersøgelse, som Horesta har lavet.

Den viser, at 48 procent af de københavnske hoteller regner med at have medarbejdere på lønkompensation indtil 31. august. Sammenligner man med hele turistsektoren, er tallet kun  23 procent.

- Det siger jo noget om, hvor usikre og hårdt ramt medlemmerne er her i København, forklarer Kristian Nørgaard. 

Alle konferencehoteller i hovedstadsområdet venter på klar besked om fase 4. Alt har været udskudt fra forår til efterår, og selvom hotellerne må holde åbent, så har de ingen indtjening.