Højesteret stadfæster dom over kommune – bilist skulle ikke have bøde for at taste forkert

Højesteret valgte at stadfæste dommen fra Østre landsret i februar sidste år.

Det var ulovligt, da Københavns Kommune fastholdt en p-afgift til en bilist, der betalte for sin parkering, men indtastede sin nummerplade forkert i p-automaten.

Det står klart, efter at Højesteret torsdag har stadfæstet en dom fra Østre Landsret i februar sidste år.

Hvis fejltastning er den eneste forseelse, bilisten har begået, er det altså ikke lovligt at fastholde en p-afgift.

Bilisten havde betalt for at parkere sin bil, men havde tastet ét ciffer i bilens nummerplade forkert, da han registrerede sin parkering ved kommunens p-automat.

Selv om bilisten over for Københavns Kommune kunne dokumentere, at han havde betalt for at parkere i det tidsrum, hvor han fik p-bøden, og at hans bils registreringsnummer på nær ét ciffer var identisk med den registrerede, ville kommunen ikke annullere bøden.

3.000 lignende sager

Det er Bilejernes interesseorganisation, FDM, der har ført sagen på vegne af et medlem, og i første omgang tabte man sagen i byretten.

- Vi er meget tilfredse med udfaldet efter tre års kamp ved domstolene, siger Casper Schad, der er advokat i FDM, til TV 2 Lorry.

FDM har tidligere udtalt, at man har modtaget mange henvendelser fra bilister, der har været frustrerede over at have fået en p-bøde på grund af en fejlindtastning.

Ifølge Københavns Kommune er der tale om cirka 3.000 lignende sager om året.

Stadfæstelsen fra Højesteret bør være godt nyt for andre bilister, lyder fra FDM

- Alle de her sager har Københavns Kommune stillet i bero, og de skal nu genoptages med henblik på afgørelse i lyset af Højesterets kendelse, siger Casper Schad.

Højesteret siger, at hvis den nummerplade, man har indtastet, ikke findes i virkeligheden, så er der ikke risiko for, at man har kunne misbruge systemet ved at indtaste en anden nummerplade, end den man rent faktisk har.

- Vi forventer, at Københavns Kommune går ind og ser på de sager, hvor man har tastet en nummerplade, der ikke findes og frafalder de parkeringsafgifter. I tilfælde hvor der er indtastet en anden nummerplade, som rent faktisk findes, så er det en korrekt p-bøde, siger Casper Schad.

Han mener dog, at langt de fleste sager vil være nogle, hvor der ikke findes et andet køretøj.

Højesteret ændrer præmisserne

Østre Landsrets dom i februar 2019 lød, at det kun var i sager, hvor man havde tastet ét ciffer forkert, at en parkeringsafgift ikke kunne fastholdes.

Men den præmis har Højesteret ændret, og bruger et andet argument.

- Hos dem er det lige meget, hvor mange numre man taster forkert. Hos dem er det afgørende, om der findes et andet køretøj med den nummerplade, man har indtastet, siger 

Derfor gælder dommen også, hvis man begår flere tastefejl.

quote Vi forventer, at Københavns Kommune går ind og ser på de sager, hvor man har tastet en nummerplade, der ikke findes og frafalder de parkeringsafgifter.

Casper Schad, Advokat, FDM

Mindre risiko for fejl i fremtiden

Hos Københavns Kommune er man tilfreds med, at afgørelsen nu giver et sikkert grundlag, at behandle sagerne ud fra.

- Vi er lige så kede af disse sager, som bilisterne er, og vi har løbende foretaget en række ændringer af p-automaterne, som minimerer muligheden for at taste forkert.

- Men samtidig har vi haft brug for en klar afgørelse om, hvilke krav kommunen kan stille til dokumentation for korrekt betaling for elektroniske p-billetter, for som kommune skal vi både have lovhjemmel til at udstede en p-afgift og tilsvarende, skal vi også have en saglig grund til eventuelt at annullere den, siger Jesper Borch, enhedschef i Københavns Kommune, i en pressemeddelelse.

Kommunes jurister vil nu nærlæse dommen fra Højesteret, og oplyser samtidig at borgere med lignende sager vil få tilbagebetalt deres penge.

I fremtiden forventer man dog, at der bliver langt færre af den slags p-sager.

Kommunen har nemlig opdateret alle p-automaterne med ny software, som betyder, at der bliver hentet oplysninger om bilens mærke og model fra det digitale motorregister (DMR), når man indtaster sit registreringsnummer.

Hvis man taster forkert, er der således en ekstra chance for at se fejlen, når man skal godkende, hvilken bil man kører i. 

Højesteret har i dag afgjort, at Københavns Kommune IKKE må kræve parkeringslicens, når bilisten har betalt men tastet forkert på parkometeret.