Historisk værtshus drejer nøglen om: Dirch Passers stamsted lukker

Værtshuset Pinden på Reventlowsgade i København lukker. Baren var stamsted for DSB-arbejdere såvel som kulturpersonligheder som Dirch Passer og Betty Nansen.

København bliver endnu en gammel beværtning fattigere.

Værtshuset Pinden nær Københavns Hovedbanegård, som har over 100 år på bagen, lukker ved udgangen af næste måned. Det sker, fordi ejendommen på Reventlowsgade er blevet solgt og skal istandsættes.

Det oplyser Pinden i et Facebookopslag.

- Jeg er meget ked af at måtte meddele jer, at Pinden lukker, indleder indehaveren Hanne Aino Levisen opslaget.

- Udlejer er i gang med en totalrenovering af bygningen, hvilket medfører, at Pinden ikke kan fortsætte, skriver hun videre.

Af Facebook-tråden fremgår det, at ejendommen er blevet overtaget af en hotelkæde. Og i kædens planer for totalrenoveringen af bygninger indgår det gamle værtshus ikke.

Hanne Aino Levisen skriver videre på Facebook, at der ikke er ondt blod mellem parterne, og at hun har accepteret en fraflytningsaftale.

Stamsted for Dirch Passer

Værtshuset i Pindens lokaler har eksisteret siden 1907 og har i løbet af dets lange levetid været stamsted for et broget kundesegment, høj som lav.

Blandt andet var skuespillere som Dirch Passer og Karl Stegger hyppige gæster, fordi filmselskabet Merry Film havde til huse lige i nærheden.

Det havde DSB og postvæsenet også, så arbejdere i statsbanen og postvæsenet var også flittige stamkunder ved fyraftenstid.

Også den kendte skuespiller og senere teaterdirektør Betty Nansen er koblet til stedet. Hun blev nemlig medindehaver af værtshuset i 1919, der dengang gik under navnet Gentel Bar.

Værtshuset har haft hjemme i lokalerne på Reventlowsgade nær Hovedbanegården i over 100 år.
Værtshuset har haft hjemme i lokalerne på Reventlowsgade nær Hovedbanegården i over 100 år.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Gamle beværtninger under pres

Lukningen af det gamle vandhul er begrædelig, men desværre også symptomatisk for mange af Københavns gamle beværtninger.

Det forklarer Allan Mylius Thomsen, der som forfatter og byhistoriker arrangerer byvandringer til historiske steder i København, herunder også gamle værtshuse og bodegaer.

- Pinden og Jernbanecaféen ikke langt derfra har formået at holde en standard, og derfor har de overlevet først Vesterbros forslumning og senere Vesterbros transformation til et velhavende kvarter. Men bodegaerne er under pres, og man kan ikke tvinge ejerne til at drive dem videre. Derfor forgår mange gradvist i takt med byfornyelse, siger han til TV 2 Lorry.

Vemodig afsked den 26. juni

Allan Mylius Thomsen er selv kommet ofte på Pinden.

- Jeg vil tænke tilbage på stedet med vemod, for der var altid hyggelig stemning på Pinden. Folk var altid venlige, og der var aldrig en aggressiv stemning. Det kan måske have noget at gøre med, at der blev insisteret på kvindelig betjening, hvilket var med til at give det en slags hjemlighed, siger Allan Mylius Thomsen.

I 1960’erne hed stedet Regina Bodega og senere Gembrinus Bodega, indtil det i 1976 skiftede navn til Pinden. Det navn nåede værtshuset at have i 45 år.

Sidste udskænkning er lørdag den 26. juni. Her overvejer Allan Mylius Thomsen at deltage for at tage afsked med et stykke københavnsk historie.

- Hver eneste gang, et af de gamle steder forsvinder, er det et stykke kultur, vi mister. Som Grundtvig sagde: ’Hvis man ikke ved, hvor man kommer fra, så ved man ikke, hvor man går hen’, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik