Historisk og omstridt toiletkælder ved Kongens Have fyldes med jord

Der kommer til at gå mindst to år før et nyt toiletbyggeri står klar, men naboen mener, at toiletterne i kælderen i Kongens Have sagtens kunne tages i brug.

Den omstridte toiletkælder ved indgangen til Kongens Have bliver ikke taget i brug alligevel.

Den skal i stedet fyldes op med jord, fortæller arkitekt Annette Straagaard, der er chef for restaurering i Slots- og Kulturstyrelsen.

- Toiletterne og kælderen er i meget dårlig stand. Vi har lavet en faglig vurdering af, at det ikke er rentabelt og dermed ikke giver mening at sætte dem i stand, siger hun til TV 2 Lorry.

Siden 1930 har der ellers været offentlig adgang til 100 underjordiske kvadratmeter med dame- og herretoiletter ved indgangen fra Landemærket. Men siden 2006 har toiletterne stået tomme på grund af alder og slid. Imens har Københavns Kommune og staten diskuteret, hvem der skulle betale for renoveringen.

Efter at TV2 Lorry omtalte den 14 år lange strid om regningen, endte det sidste sommer med, at kommunen indvilligede i at betale tre millioner kroner som tilskud til en renovering af kælderen.

Nyt toiletbyggeri om to år

Planen var oprindeligt, at toiletkælderen skulle sættes i stand. Men den plan bliver alligevel ikke til noget.

I stedet skal der bygges et helt nyt toiletbyggeri langs hegnet ved Gothersgade, som kan håndtere de mange tusinde tissetrængende gæster. Det nye toiletbyggeri skal have mindst ni toiletter hvoraf mindst et skal være handicapvenligt, viser et udkast til det nye byggeri, som TV2 Lorry har fået aktindsigt i.

- Det er både mere brugervenligt og rentabelt, at vi laver et nyt toilet, som er tilgængelig for alle over jorden. Vi har en plan om, at det skal stå klart om cirka to år, for der er et stort behov. Men vi skal gøre os umage, for det er et delikat sted at bygge nyt, og vi skal respektere havens værdier, siger Annette Straagaard.

Forventningen til byggeriet er, at det holder sig i samme stil som 'beduintoiletterne' i den anden ende af haven fra midten af 1990'erne.

Ventetiden på to år skyldes, at projektet først skal sendes i udbud, og derefter skal der søges om en dispensation til byggeriet, fordi Kongens Have er fredet.

Pavillon bliver udlejet

Den nedslidte pavillon, som i mange år fungerede som indgangen til toiletkælderen, skal samtidig have nyt liv som butik.

Slots- og Kulturstyrelsen udlejer i forvejen de 14 andre pavilloner til café, restaurant og kunstbutikker.

- Vi restaurerer pavillonen og sætter den i spil, så den kan komme de mange gæster til gavn, fortæller Annette Straagaard, der ikke kan sige hvilken funktion, der vil blive tale om.

Grunden til at Københavns kommune har været involveret i projektet, skyldes den aftale, der blev indgået i 1930 mellem Indenrigsministeriet og kommunen i forbindelse med, at Gothersgade skulle udvides. Der blev Københavns Kommune ’pligtig til at bekoste en nødtørftsanstalt’. Men nu bliver det altså overladt til staten, der driver resten af haven.

Nabo er ærgerlig

Beslutningen om at nedlægge toiletkælderen, falder ikke i god jord hos sølvsmeden Else Nicolai Hansen, der har haft butik og værksted i nabo-pavillon i mange år.

- Der er allerede toiletter i kælderen, og nu vil man så bygge noget helt nyt. Der er en stor efterspørgsel efter ordentlige toiletter, og nu skal vi vente i flere år, før der kommer nye, siger Else Hansen, der er ærgerlig over beslutningen.

Hun har selv haft nøgler til kælderen, og hun er sikker på, at det vil være meget billigere at renovere kælderen.

- Jeg synes, at det er spild af vores skattepenge at bygge noget helt nyt, siger Else Nicolai Hansen.

Ifølge udkastet er der afsat 6,7 millioner kroner til det nye byggeri. En tidligere aktindsigt viser, at en renovering af pavillonen samt toiletkælderen vil koste omkring fire millioner kroner.

Politiker håber på hurtig løsning

Det ærgrer også politisk ordfører hos Socialdemokratiet i København, Jonas Bjørn Jensen, at der alligevel ikke bliver åbnet op for kælderen.

Han havde håbet, at toiletkælderen kunne stå klar allerede her til sommer.

- Personligt synes jeg, det er ærgerligt, fordi der allerede er et toilet med en masse kulturarv, som går tabt. Men samtidig må vi nok også erkende, at der er mange, som ikke går ned i en kælder, af flere forskellige årsager, siger han.

Ifølge ham skal Københavns Kommune dog godkende planerne om at bygge nyt, før det kan gå igennem.

- Vi må se på deres forslag, når det ligger klar. Førsteprioritet er at få nye rene og pæne toiletter med nok plads til de mange gæster hurtigst muligt, siger han.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik