Historisk dom: Byret mere end fordobler straf til coronasvindler

Ubetinget fængsel i et år og seks måneder i byret til 29-årig mand. Han forsøgte at score 427.500 kroner.

Onsdag er en 29-årig mand som den første dømt for at svindle med coronahjælpepakker.

Københavns Byret nærmest tredobler straffen i forhold til det normale niveau.

Manden straffes med ubetinget fængsel i et år og seks måneder for at ville svindle sig til 427.500 kroner. Normalt straffes svindel i den størrelsesorden med fængsel i seks til otte måneder.

Den 29-årige driver et firma med udlejning af varebiler i København. Han søgte om lønkompensation for fem opdigtede ansatte.

- Er det ubetinget, spurgte den kraftigt byggede mand dommer Charlotte Meincke om straffen.

Byretten har dog besluttet ikke at bruge en bestemmelse om bedrageri under særligt skærpende omstændigheder. Dette kræver som en tommelfingerregel, at beløbet er over en halv million kroner.

Anklagemyndighed overvejer at anke

Straffen er den maksimalt mulige i den bestemmelse, som retten har valgt at bruge, oplyser anklagerfuldmægtig Camilla Helbo.

- Det er en skærpelse i forhold til for eksempel sager om socialt bedrageri, siger hun efter domsafsigelsen.

I de typiske sager om samme beløb gives der ofte betinget fængsel eller samfundstjeneste, oplyser hun.

Nu skal Statsadvokaten i København afgøre, om anklagemyndigheden skal anke dommen til skærpelse. I dommen indgår også en tillægsbøde på en million kroner.

Den 29-åriges forsvarer, Louis Beck Nielsen, oplyser, at hans klient tager betænkningstid.

Minister er tilfreds

Manden har tilstået, at han løj overfor Erhvervsstyrelsen, da han søgte om lønkompensation. Styrelsen opdagede svindlen og udbetalte derfor ikke pengene.

I forbindelse med coronasituationen stemte et flertal i Folketinget i april for en hastelov, der gjorde det muligt at straffe coronakriminalitet hårdere end normalt.

Der er da også tilfredshed at spore hos Erhvervsminister Simon Kollerup.

- Jeg er glad for, at der nu er send et tydeligt signal om, at svindel med kompensationsordningerne er uacceptabelt og straffes, sagde han efter onsdagens dom.

Den 29-årige har siddet fængslet i to måneder, men er efter dommen blevet løsladt. Han vil senere blive indkaldt til afsoning af resten af straffen.

57-årig tiltalt

En ny sag om svindel med coronahjælpepakker rammer Københavns Byret igen den 31. august.

Således har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) tiltalt en 57-årig mand fra København for svindel med offentlige midler af særlig grov karakter og for grov dokumentfalsk.

Ifølge anklageskriftet forsøgte han uberettiget at få udbetalt midler fra corona-hjælpepakkerne, oplyser SØIK i en pressemeddelelse. 

Den 57-årige har ifølge anklagemyndigheden benyttet sig af falske ansættelseskontrakter, urigtige oplysninger om aflyste arrangementer og vildledende oplysninger om virksomheders omsætning. Det skulle samlet set sende 1,6 millioner kroner i retning af den 57-årige, mener SØIK. 

Den 57-årige skulle have begået flere af ugerningerne, efter at Folketinget har skærpet straffen for svindel med blandt andet hjælpepakkerne.

Det oplyser Lisbeth Jørgensen, der er specialanklager hos SØIK.

- Folketinget har vedtaget en række hjælpepakker, der med offentlige midler skal holde hånden under dansk økonomi i en meget svær situation. Derfor holder vi skarpt øje og slår hårdt ned på enhver form for svindel, og Folketinget har desuden vedtaget skærpede straffe på området, siger Lisbeth Jørgensen.

SØIK har indtil nu modtaget 94 anmeldelser om svindel med hjælpepakkerne. Anmeldelserne kommer både fra Erhvervsstyrelsen, der udbetaler midlerne, samt fra Hvidvasksekretariatet, der modtager underretninger fra banker om mistænkelige forhold.

Anmeldelserne vedrører et samlet beløb på 30 millioner kroner, mens der til dags dato er beslaglagt mere end fem mio. kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik