Historisk badeanstalt presset af corona: Nu søger den ekstra bevilling

Coronapandemien har sat økonomien under pres hos Sjællandsgade Bad på Nørrebro. Derfor søger man en ekstra bevilling hos Københavns Kommune.

I mere end 100 år har Sjællandsgade Bad på Nørrebro udbudt bade til folk, der ikke har haft adgang til badeværelser i deres lejligheder.

Badeanstalten drives med et drift-tilskud fra Københavns Kommune, mens frivillige primært tager sig af den daglige drift. Stedet udbyder blandt andet hjemløsebade, men også arrangementer med brusebad, sauna, badekar og saunagus til øvrige borgere.

Men coronapandemien og dens restriktioner har begrænset muligheden for indtægt og sat stedets økonomi under pres. Derfor har man været nødsaget til at søge en ekstra bevilling gennem Københavns Kommune på 200.000 kroner.

Det fortæller Sofie Neergaard, der er daglig leder samt økonomi- og projektleder i Sjællandsgade Bad, til TV 2 Lorry.

- Noget, der ligner 50 til 60 procent af vores drift, kommer fra egne midler, som vi tjener på badedrift, arrangementer og saunagus. Det betyder, at vi i 2021 har mistet noget, som i runde tal, hedder 100.000 kroner om måneden, siger hun.

Siden Danmark lukkede ned i marts 2020 har Sjællandsgade Bad haft hjemløsebad i det omfang, som det har været muligt, ligesom man hver onsdag har holdt åbent for borgere, der bor uden bad.

- Men det er ikke noget, der er indtægtsgenererende. Så vores ender kan simpelthen ikke mødes.

- Vores højsæson er vintermånederne, hvor vi plejer at omsætte for noget, der ligner 100.000 kroner om måneden. Men de penge har vi af gode grunde ikke fået ind i år. På onsdagsbadet har vi haft en omsætning på noget, der ligner 3.000-4.000 kroner. Så vi har haft et stort indtægtstab. Det behøver man ikke en lommeregner for at regne ud, siger Sofie Neergaard.

Netop grundet det store indtægtstab har foreningen bag Sjællandsgade Bad sendt en ansøgning til Københavns kommune.

Ekstra aktivitetspulje på 1,6 millioner kroner

Tidligere i april oprettede Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune to nye puljer, der skal støtte kulturlivet.

Den ene pulje – aktivitetspuljen – lyder på 1.6 millioner kroner. Den er afsat til kulturaktiviteter i perioden 11. juni til 31. december 2021. Her er det primært mindre og mere skæve kulturaktører, som kan bevise, at de er økonomisk nødlidende, puljen er tiltænkt.

Da ansøgningen fra Sjællandsgade Bad torsdag var på dagsordenen i Fritids- og Kulturudvalget, blev den sendt videre til netop aktivitetspuljen.

Det bekræfter Jonas Bjørn Jensen, der sidder i borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet og er medlem af udvalget.

- Når vi får et overblik over, hvor mange der har ansøgt, så må vi se, om det rammer det niveau, der er sat af. Udfordringen opstår, hvis der bliver søgt for mere, end der er afsat penge til. Så skal vi finde ud af, om dem, der søger, skal have mindre, end de har søgt, eller vi skal finde nogle flere penge at ligge i puljen.

- Jeg vurderer, at begge dele er en mulighed, men det er helt klart min ambition at finde en vej til at hjælpe Sjællandsgade Bad, fordi det er en mega vigtig kulturaktør på Nørrebro, siger Jonas Bjørn Jensen til TV 2 Lorry.

Digitale fodbade og salg af plakater

Hos Sjællandsgade Bad på Nørrebro har man blandt andet arbejdet med forskellige kreative tiltag som digitale fodbadsarrangementer og salg af plakater for at holde indtægten oppe.

- Men vi har jo nogle ansatte i huset og dertil noget rengøring og vedligeholdelse, som vi ikke har kunne løbe fra eller har kunne spare os ud af under nedlukningen, siger Sofie Neergaard.

Derfor sætter foreningen også næsen op efter, at deres ansøgning går igennem, så de kan blive tildelt den ekstra bevilling.

- Vi er i bekneb, og både håber og forventer, at kommunen har lyst til at finde en løsning, der kan sikre, at vi stadig findes og kan være aktive, og ikke skal starte forfra, når altid forhåbentlig snart lysner, siger Sofie Neergaard.

Hvordan midlerne i aktivitetspuljen bliver fordelt forventes at blive besluttet på næste møde i fritids- og kulturudvalget, som finder sted den 27. maj 2021.

I 2017 besøgte TV 2 Lorry Sjællandsgade Bad. Se eller gense indslaget nedenfor.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210513-223800-2-1920x1401we

Smitten stiger markant blandt de danske unge – i Norge har man rykket de unge frem i vaccinekøen

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

d32c631c-0a7e-42df-aa4e-4dbf0bc80e99

playMor fra Nordsjælland: Jeg mistede mit barn til corona

Lyntest næse

playNyt hurtigtestcenter åbner i Københavns indre by

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere