Her sættes underskriften, der ophæver 38 dage lang blokade på universitet

Efter et syv timer langt møde og 38 dages blokade, har de studerende på Det Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet indgået en aftale med ledelsen.

Blokade af administrationsgangen og dekanatet på Københavns Universitet er efter 38 dage onsdag blevet ophævet.

Efter et flere timer langt møde mellem repræsentanter for de studerende og Det Humanistisk Fakultet er der indgået en foreløbig samarbejdsaftale og en ny målplan for 2021-2024. En aftale, der vækker begejstring hos de stridende parter.

- Jeg er tilfreds med, at vi er nået frem til en aftale, således at blokaden kan opløses og vores medarbejdere kan komme tilbage på arbejde. Jeg har stor forståelse for, at de studerende er engagerede i kvaliteten af vores uddannelser og vil sikre sig medindflydelse på, hvordan de bliver udviklet. Nu har vi en fælles forståelse for vores måde at arbejde sammen på i høringsprocesser, og det er godt, siger dekan Jesper Kallestrup fra Det Humanistiske Fakultet i en pressemeddelelse. 

- Vi er utroligt glade for, at blokaden endelig har ført til den her aftale. Det har været en sej kamp, men vi er stolte af, at vi har fået vores krav igennem og nu kan se frem til at et fremtidigt samarbejde med større medbestemmelse og inddragelse for de studerende, siger Anna Nørgaard Sørensen, der er næstformand for HUMrådet, der repræsenterer de studerende, til TV 2 Lorry. 

Målplan begrænsede muligheden for at specialisere sig

Aftalen består af to dele. Den ene del er en samarbejdsaftale, der betyder mere medbestemmelse til de studerende. Den anden del drejer sig om den fremtidige målplan, hvor fagsammenlægninger, brede BA-indgange og obligatoriske tilvalgskurser er blevet fjernet som den del af planen.

Ifølge Anna Nørgaard Sørensen er fagsammenlægninger, brede bachelorindgange og obligatoriske tilvalgskurser med til at begrænse de studerendes muligheder for at specialisere sig:

- De obligatoriske tilvalgsfag fjerner muligheden for at blive gymnasielærer. Desuden vil det føre til undervisning med mere end 200 elever ad gangen. Vi sidder allerede i vindueskarme og på gulvet. Fagene er meget brede og begrænser os dermed i muligheden for at specialisere os. Fagsammenlægninger betyder, at man i endnu højere grad slår fag sammen, der reducerer mulighederne for at specialisere sig. Og med de brede bachelorindgange kommer de studerende i gang med så mange forskellige fag, der også går ud over specialiseringen, siger Anna Nørgaard Sørensen.

Nye forhandlinger

Ifølge Anna Nørgaard Sørensen har over 100 studerende været en del af blokaden, mens en mindre del af gruppen af overnattet på fakultetet. Tirsdag medførte et stormøde, at alle parterne udpegede repræsentanter til dagens møde. Parterne har nu underskrevet en aftale, der danner udgangspunktet for de fremtidige forhandlinger.

Arbejdet fortsætter nu i et udvalg under fakultetsdirektøren med repræsentanter for ledelse, studerende og medarbejdere med henblik på at udarbejde en permanent aftale.

- Nu skal vi fejre, at det her er lykkedes. Men løber de fra aftalen, er vi klar til at lave blokade igen, siger Anna Nørgaard Sørensen til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik