Torsdag kunne fodgængerne i det centrale København opleve et særsyn.
Her er strækningen i de tre travlt befærdede gader Hyskenstræde, Naboløs og Klosterstræde blevet omdannet fra bilgade til gågade med træer, bænke og nymalede striber.
Det er første etape i et større forsøgsprojekt med fem nye byrum til fodgængere i Middelalderbyen – som indvies den 18. juni og løber frem til udgangen af september måned.
Projektet skal tilgodese hverdagslivet og de bløde trafikanter. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) glæder sig til at se de nye byrumsforsøg i aktion.
- Jeg håber, vi får nogle erfaringer med omkring, hvordan vi kan bruge byrummene til noget andet end parkering. For eksempel hvordan vi skaber nogle gode byrum, som københavnerne, der bor herinde, kan bruge til noget bedre, siger hun til TV 2 Lorry.
Byrumsforsøgene udspringer af en række anbefalinger, som en nedsat borgersamling præsenterede i 2019, og som Ninna Hedeager Olsen var særligt begejstret for.
Der nedlægges i alt 66 parkeringspladser i forsøgsperioden.
Udover den førnævnte strækning vil der også blive fjernet parkeringspladser fra Vestergade, Skindergade, Dyrkøb samt Lille Kongensgade – Store Kirkestræde.
Handelsforening stiller sig kritisk
Det er dog ikke alle, der er enige i, at man skal fjerne flere parkeringspladser fra et område, hvor det i forvejen er meget svært at finde et sted at parkere sin bil.
Handelsstandsforeningen i Indre By, KBH - Commerce & Culture, mener, at timingen er dårlig, nu når butikkerne har lidt under coronakrisen, og der er færre turister.
- Vi ser ind i en sæson uden udenlandske turister her i Indre By, så vi har altså bare brug for alle de besøgende vi overhovedet kan få, siger Maja Tini Jensen, direktør i KBH - Commerce & Culture, til TV 2 Lorry.
Hun fortæller desuden, at de manglende parkeringspladser også volder flere butikker problemer, når de skal have varer leveret.
- Vi er ret bekymrede. Hvis du står her et øjeblik, vil du se de massive udfordringer, man har med varelevering.
- Jeg håber, at Københavns Kommune vil lave nogle grundige analyser af konsekvenserne og at de vil inddrage de erhvervsdrivende, lyder det fra Maja Tini Jensen.
Der kommer sikkert til at være nogle negative erfaringer og noget, hvor vi skal gøre det på en anden måde
Butiksejer: - En bob-bob løsning
Emilie Schram, der er indehaver af dametøjsbutikken Rêve de renard i Hyskenstræde, er umiddelbart positiv over for idéen med at få biltrafikken ændret.
Hun fortæller, at de fleste af butikkens kunder alligevel kommer på cykel eller med metroen.
- Der har faktisk været flere biler de sidste par uger end nogensinde. Hvis man kan få ændret biltrafikken, så synes jeg, idéen med projektet er rigtig god. Men indtil videre synes jeg, løsningen her er sådan lidt bob-bob siger hun til TV 2 Lorry.
Enhedslistens hede drøm
Det har gennem mange år været et stort ønske fra Enhedslisten at bilerne skulle helt ud af middelalderbyen. Morten Kabel foreslog det, da han var teknik- og miljøborgmester i perioden 2014 til 2017.
Med det nuværende byrumsforsøg er der med andre ord tale om en slags light-udgave af partiets hede, politiske drøm.
Spørger man den nuværende teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, er det da også fortsat Enhedslistens ambition at få bilerne helt ud af det indre København.
- Vi har diskuteret det rigtigt meget, og vi vil have en Middelalderby uden andet trafik end den allermest nødvendige, siger hun til TV 2 Lorry.
Under den kommende forsøgsperiode bliver der indsamlet data om bylivet og arrangeret forskellige debatarrangementer, der alt sammen indgår i arbejdet med de permanente løsninger i samlet byrums- og trafikplan for hele Middelalderbyen.
På spørgsmålet om, hvorvidt Ninna Hedeager Olsens holdning til biler i Middelalderbyen vil blive påvirket, hvis det viser, at det går negativt ud over de forretningsdrivende, svarer hun:
- Der kommer sikkert til at være nogle negative erfaringer og noget, hvor vi skal gøre det på en anden måde.
Forslagene til byrums- og trafikplanen forventes at blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget medio 2022 for derefter at komme i offentlig høring.
- Det er også idéen med de fem forsøg at prøve noget af, og der har det været vigtigt for os at være modige med ikke kun at prøve ting, vi er helt sikre på virker, for det lærer man ikke særlig meget af, lyder det fra Ninna Hedeager Olsen.