Her er planen: Overborgmester vil lette adgangen til idræt i København

Med et nyt udspil lægger Københavns overborgmester op til, at muligheden for bevægelse og idræt i hverdagen skal lettes for kommunens børn og voksne.

Københavnerne skal have lettere adgang til idrætsfaciliteter.

Det er budskabet i et nyt udspil, som Københavns socialdemokratiske overborgmester, Lars Weiss, har offentliggjort mandag.

- Idræt er ikke alene sundt for kroppen. Idræt er også centralt for at styrke den sociale sammenhængskraft i byen – det giver københavnere på tværs af samfundslag en mulighed for at blive en del af fællesskabet. Derfor skal alle børn og voksne i København have mulighed for en hverdag med bevægelse og idræt, siger Lars Weiss (S).

Kæmper med ventelister til børneidræt

Udspillet kommer efter, at Københavns Kommune igennem en årrække har kæmpet med for få idrætsfaciliteter og lange ventetider til blandt andet svømning, gymnastik og fodbold.

En undersøgelse fra DGI Storkøbenhavn viste i 2018, at 55,5 procent af undersøgelsens 1200 adspurgte forældre havde oplevet, at deres børn stod eller havde stået på venteliste til idrætsforeninger i Københavns Kommune.

En af forklaringerne er, at man i hovedstadskommunen kæmper med færre idrætsanlæg pr. indbygger end i resten af landet.

En opgørelse fra Danmarks Statistik foretaget i 2019 viste således, at kommunen indtager en 95. plads ud af landets i alt 98 kommuner, når man måler antallet af større idrætshaller - det vil sige idrætshaller på mere end 800 kvadratmeter - pr. 10.000 indbygger.

Her havde København 0,8 større idrætshaller pr. 10.000 indbygger. Til sammenligning var der 1,6 i Aarhus, mens der på landsgennemsnit var 2,8.

Det samme billede tegner sig, når man kigger på antallet af svømmehaller, fodboldanlæg, tennishaller og fitnesscentre, hvor København også ligger under landsgennemsnittet.

Men det vil overborgmesteren altså gøre op med.

- København har ikke særligt mange idrætsfaciliteter per indbygger, så når vi har muligheden for at udvide tilbuddet, så skal vi gøre det.

- Det her skal være med til at sikre, at særligt børn og unge, når de skal ud at dyrke idræt, ikke starter deres indmeldelse med at stå på en venteliste. Der skal være faciliteter, så ungerne kan komme ud og røre sig, siger Lars Weiss til TV 2 Lorry.

Udspillet lægger blandt andet op til, at byens kunstgræsbaner skal have et løft og øges i antallet, at en pulje på 10 millioner kroner i både 2021 og 2022 skal sikre bedre outdorfaciliteter, og så vil overborgmesteren også styrke indsatsen for at få flere piger ind i foreningslivet.

- En kendt barriere er mangel på faciliteter til de sportsgrene, som har mange kvindelige deltagere. Det gælder fx gymnastik, hvor der er mangel på tilgængelige sale. Derfor skal kommunen åbne op for flere af skolernes idrætssale, og sørge for de relevante gymnastikredskaber, lyder det fra overborgmesteren.

Har investeret mere end to milliarder de seneste ti år

Københavns Kommune har de sidste ti år investeret mere end to milliarder kroner i idrætsfaciliteter.

Ifølge Lars Weiss skal pengene til de nye tiltag findes i forårets økonomiforhandlinger og ved budgetforhandlingerne i efteråret.

- Jeg håber og tror på, at alle mine kollegaer på rådhuset godt kan se, at det giver rigtig god mening. 

Venstre-borgmester: En glimrende idé

Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), siger til TV 2 Lorry, at hun er begejstret for de nye planer: 

- Det synes vi er en glimrende idé. Idrætsområdet er et område, der har høj prioritet for os, som vi også har kæmpet for i de seneste budgetforhandlinger, så vi synes, det er helt oplagt, at Socialdemokraterne også kommer på banen her, siger hun.

Få det fulde overblik over, hvad og hvordan Lars Weiss vil skabe flere og bedre idrætsfaciliteter i Københavns Kommune i faktaboksen nedenfor.

Sådan vil Lars Weiss skabe flere og bedre idrætsfaciliteter

  • Flere kunstgræsbaner: Der skal etableres ny 11-mands-kunstgræsbane i Ørestad ved Vestamager Metro st., græsbanerne ved KFUM i Emdrup, Lundehusparken, Hekla Park og Lersøparken skal konverteres til kunstgræs. Nedslidt underlag på en række eksisterende kunstgræsbaner - blandt andet i Valby Idrætspark, Kløvermarkens Idrætsanlæg, Vanløse Idrætspark, Ryparkens Idrætsanlæg og Tingbjerg Idrætspark - skal udskiftes.

  • Flere og bedre outdoor-faciliter: Der skal oprettes en pulje på 10 millioner kroner i både 2021 og 2022 til en række projekter herunder omlægning af basketbane i Sundbyvesterparken, etablering af mindre broer og/eller pontoner til havsport ved Amager Strandpark, renovering af boldburet ”Søstjernen” ved Amager Strand, nye træningsredskaber i Brønshøjparken, flere løbe- og cykelstier på Vestvolden, petanquebane vest for Café Damhuskanten og dansepavillon og parkour i Nordhavn.

  • Udvikling af Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark: Idrætsfaciliteterne i de to idrætsparker skal moderniseres og løftes. Samtidig skal områderne udvikles med nye faciliteter, og der skal sikres, at flere københavnere får adgang til områderne.

  • Ketsjersportens Hus skal udvides: Ketsjersportens Hus på Kløvermarken, som er undervejs, udvides med ekstra 1.100 kvadratmeter, så anlægget samlet når op på 2.500 kvadratmeter.

  • Et løft til de små lokale klubber og foreninger: Kommunen skal i samarbejde med de københavnske afdelinger af DGI, DIF og DBU kortlægge, hvor i byen de lokale foreninger og klubber har brug for et løft af deres faciliteter. Kortlægningen skal danne grundlag for et katalog af ideer, som kan prioriteres ved budgetforhandlingerne i efteråret og frem.

  • Nye skoler skal have en idrætshal: Overborgmester Lars Weiss vil fastsætte et princip om, at alle nye skoler altid opføres med en idrætshal.

Kilde: Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik