Henrik købte frø til 20 kroner på Facebook - nu har det gjort ham til dansk mester

De seneste 14 år har Tivoli i København afholdt danmarksmesterskabet i kæmpegræskar. I år vandt en caféejer fra Græsted.

Selvom 497,6 kilo græskar kan lyde af meget, så nærmer det sig på ingen måde de 970,4 kilo, som sidste år satte dansk rekord, som det tungeste græskar.

Alligevel var et 497,6 kilo tungt græskar lørdag nok til, at Henrik Jensen fra Græsted kunne sikre sig førstepladsen ved Danmarksmesterskabet i kæmpegræskar.

Det blev lørdag afgjort i Tivoli, hvor mesterskabet blev afholdt.

Det er fjerde gang, at Henrik Jensen deltager i konkurrencen og første gang, at han kan kalde sig vinder.

Han fortæller, at der har krævet hårdt arbejde at avle et så stort græsker. Det er nemlig både blevet fodret med rå mængder af naturgødning i form af heste- og hønsemøg samt store mængder af brandnælde vand.

Købte frøene på Facebook

Sidste års vindergræskar vejede hele 970,4 kilo og var ejet af Jens Peder Skønager fra Ribe.

Og netop han har spillet en afgørende rolle for årets vinder. Det var nemlig ham, der solgte vinder-græskarfrøene til Henrik Jensen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

DM i græskar

Græskarfrøene fra sidste års vinder købte Henrik Jensen for omkring 20 kroner per frø.

- Vi har sådan en Facebook-gruppe for Danmarks kæmpegræskaravlere, hvor vi taler sammen alle os, der avler kæmpegræskar.

- Vinderen fra sidste år solgte ud af sine frø, og så købte jeg nogle stykker til omkring 20 kroner. Det er kutyme, at vindergræskarret sælger ud af sine frø for billige penge, siger han til TV 2 Lorry.

Hvorvidt han selv vil sælge sine frø eller dele dem ud gratis, har Henrik Jensen ikke besluttet sig for endnu, men han planlægger at fører traditionen videre.

Langt fra verdensrekorden

Henrik Jensen slog lørdag ni andre passionerede græskardyrkere fra alle hjørner af Danmark.

Trods vindergræskarrets enorme størrelse, er han smule skuffet over, at græskaret ikke rundede 500 kilo.

- Så er der motivation for næste år, og det skal der også være. Jeg har fokuseret så meget på, at det bare skulle være større end Oles (den nærmeste konkurrent, red.), siger han til TV 2 Lorry. 

Danmarksrekorden er dog ikke det eneste, der er langt væk for årets vinder. Det gælder også verdensrekorden.

Den rekord sidder en italiener ved navn Stefano Cutropi i øjeblikket på. Han formåede at fodre et græskar med gødning i sådan en grad, at det voksede til hele 1226 kilo.