Helt nyt byområde skyder op - samler plejehjem, daginstitutioner og værested

I et nyt by- og naturområde vil Københavns Kommune for første gang samle forskelige institutioner i et nyt og anderledes byrum.

Et nyt og anderledes byområde vil snart skyde op på Islands Brygge i København.

På Artillerivej 69H på Amager bliver der nu gjort klar til at bygge et 15.000 kvadratmeter stort område, hvor flere institutioner samles på ét område.

Når byrummet står endeligt færdigt i 2025 vil der være en daginstitution, et plejehjem, et værested for udsatte borgere og grønne skolehaver. Det er første gang, at Københavns Kommune samler forskellige institutioner på et sted.

Byrummet kommer til at blande institutioner, plejehjem, grønne kiler og skolehaver. Visualisering: TRUST
Byrummet kommer til at blande institutioner, plejehjem, grønne kiler og skolehaver. Visualisering: TRUST

Mødested for generationer

Overborgermester i Københavns Kommune, Lars Weiss (S), glæder sig over projektet og mener, det vil give mulighed for, at generationer kan mødes på tværs af aldre.

- Hvis man sidder på plejehjem som ældre borger, er der mulighed for at komme ned i skolehaverne og få en snak med folkeskolebørnene eller følge med i, hvad der sker nede på legepladsen i børnehaven, siger Lars Weiss, overborgmester i Københavns Kommune (S) til TV 2 Lorry.

Og især dagsinstitutioner er der brug for, mener overborgmesteren.

- Der er rigtig mange børnefamilier på Islands Brygge, og vi kan simpelthen ikke følge med. Vi har måttet etablere en midlertidig institution. Den skal så afløses af det nye byggeri her.

Allerede nu er forberedelserne til opførelsen af børnehuset begyndt. Her skal være plads til 180 vuggestue- og børnehavebørn.

Tegning over det 15.000 m2 store område. Visualisering: TRUST
Tegning over det 15.000 m2 store område. Visualisering: TRUST
Et værested for socialt udsatte borgere og en daginstitution er blandt de kommende byggerier i byrummet.
Et værested for socialt udsatte borgere og en daginstitution er blandt de kommende byggerier i byrummet.

Bryggens første plejehjem

Det nye byrum vil også betyde, at Islands Brygge får sit første plejehjem.

- Vi vil rigtig gerne sikre, at man kan blive boende i sit lokalområde, når man er ældre og skal på plejehjem. Vi har desværre ikke haft et plejehjem på Islands Brygge før, men det sikrer vi nu med byggeriet her, så det er jeg rigtig glad for, siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), til TV 2 Lorry.

Derudover har der før været et værested for udsatte borgere, som får en ny og forbedret placering. Værestedet kan blive benyttet af op til 50 brugere.

Værestedet forventes som det første at stå færdigt i sommeren 2021. Daginstitutionen forventes at stå klar i september 2022 og skolehaven i februar 2022. Plejehjemmet og det resterende grønne områder forventes at være færdigt i 2025.

Visualisering: TRUST
Visualisering: TRUST