Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

Med et motiv fra den sønderjyske natur udført som gavlmaleri vil kulturorganisation markere 100-året for genforeningen med Sønderjylland. Men de mangler en gavl. Har du en husgavl? Så tilbyder kulturorganisation at udsmykke den med kunstværk

Hvis din eller din boligforenings gavl er sådan lidt tom og sørgelig i det og kunne trænge til en gang kolorit, så har en gruppe mennesker med ministerielle penge i ryggen et ægte, sønderjysk tilbud.

I forbindelse med markeringen af 100-året for genforeningen med Sønderjylland leder kulturorganisationen Golden Days nemlig efter en passende gavl i København, som de kan udsmykke med et kunstværk, der afbilleder den sønderjyske natur.

"Sinne med æ vinne, er du makke i æ hoved – hvad med regningen, der følger bachætte", tænker du måske på dit bedste synnejysk med tanke på, hvor mange stakater det koster at få malet en hel gavl.

"Det’ billy", er svaret. "Møj billy. Kworns, koster det. Gratis."

- Vi har alt klar. En anledning, et motiv, en kunstner. Ja, selv finansieringen har vi på plads. Vi mangler bare en gavl, siger Svante Lindeburg, der er direktør for Golden Days, der står for den københavnske del af den landsdækkende markering af genforeningen med Sønderjylland.

Black Sun af Søren Solkær viser naturfænomenet sort sol ved vadehavet i Sønderjylland. Nu leder kulturorganisation efter en gavl i København, hvorpå værket kan males.
Black Sun af Søren Solkær viser naturfænomenet sort sol ved vadehavet i Sønderjylland. Nu leder kulturorganisation efter en gavl i København, hvorpå værket kan males.
Foto: Søren Solkær

Sort sol over Vadehavet

Motivet for gavlmaleriet skal være et værk af den kendte fotograf Søren Solkær, der selv er født i Sønderborg, der var en del af det område, der i 1920 blev genforenet med Danmark efter 55 år under tysk styre.

Værket hedder ’Black Sun’ og portrætterer naturfænomenet sort sol, hvor enorme stæreflokke flyver i organiske og nærmest dansende formationer så store, at det på tidspunkt helt kan dække for solen. Fænomenet kendes især fra den sønderjyske marsk ved Vadehavet.

Tanken er, at man ved at forbinde det udprægede sønderjyske naturfænomen og vores urbane hovedstaden på en husgavl på den måde laver en moderne fortolkning af genforeningen mellem de to områder.

Genforeningen - kort fortalt

Samtidig skal motivet vise, at det, der for mennesker kobles til territorier, for naturen er grænseløst.

- Fotografierne af stærenes formationer har Søren Solkær taget på begge sider af den dansk-tyske grænse – en linje, der spiller en enorm rolle i forhold til vores nationale identitet, men som fuglene ikke ænser. På den måde minder fotografierne os om, at grænsedragninger altid er menneskeskabte begivenheder, der vokser ud af specifikke, historiske kontekster, siger Svante Lindeburg.

Fotografen Søren Solkær, der er født i Sønderborg, er valgt som ambassadør for fejringen af genforeningen i hovedstadsområdet.
Fotografen Søren Solkær, der er født i Sønderborg, er valgt som ambassadør for fejringen af genforeningen i hovedstadsområdet.
Foto: Søren Solkær

100-årsfejring af genforeningen for 101 år siden

Derfor opfordrer Golden Days enhver ejer-, leje- eller andelsboligforening i København med en ledig gavl og med ønske om at få den udsmykket til at tage kontakt.

Projektet med gavlmaleriet vil blive sat i gang i foråret, så det kan stå færdigt, når 100-året for genforeningen med Sønderjylland i 1920 bliver fejret i forsommeren.

Genforeningen skulle egentlig have været fejret sidste år, da det rent faktisk var 100 år siden, at det daværende Nordslesvig efter en folkeafstemning igen blev en del af Danmark, men på grund af coronaepidemien med dennes tilhørende begrænsninger, blev fejringen sidste år skudt til 2021.

I København finder fejringen af genforeningen sted i uge 19 omkring Den Sønderjyske Ambassade som til den tid vil være en pop-up ambassade i Indre By ved Thorvaldsens Plads, der vi huse en lang række begivenheder.

Sekretariatet Genforeningen2020, som er sponseret af Region Syddanmark og Kulturministeriet, står for den landsdækkende indsats, mens Golden Days er ansvarlig for fejringen i hovedstadsområdet.

Golden Days er en non-profit kulturorganisation, der formidler historie, kultur, kunst, natur og videnskab. Organisationen er måske bedst kendt for kulturfestivalen af samme navn, der sidse år fandt sted i september.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Lav vild mad med spiselige planter

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere