Handicappede, udsatte og sindslidende får igen sparekniven i København

Socialudvalget har vedtaget besparelser på 23,3 millioner kroner. Socialborgmester Mia Nyegaard er bedrøvet. 

Handicappede, udsatte og sindslidende i Københavns Kommune kan nok engang se frem til at blive ramt af heftige besparelser. 

Det står klart, efter et flertal i Socialudvalget onsdag stemte for besparelser for 23,3 millioner kroner. Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) er ked af, at der igen skal spares på et område, der i forvejen er presset. 

- Vi har fundet de besparelser, vi skulle. Men det gør ondt at skulle spare på kernedriften på et område, der i forvejen er så underprioriteret. Det er møgtræls, siger Mia Nyegaard til TV 2 Lorry.

Rullede udskældte besparelser tilbage

Det er ikke engang en måned siden, at politikerne på Københavns Rådhus indgik en budgetaftale for 2020. Dengang havde Socialforvaltningen regnet ud, at der manglede 73 millioner kroner, hvis socialområdets budget skulle være i balance. 

Det blev til 50 millioner kroner, der blandt andet betød, at de stærkt omdiskuterede lavere kvalitetsstandarder blev rullet tilbage. 

Tilbage stod altså et behov på at spare 23 millioner kroner, og det har Socialudvalget - minus Det Konservative Folkeparti - fundet på de områder, du kan se i faktaboksen herunder.

Her bliver der sparet

Mia Nyegaard forklarer, at Socialudvalget har forsøgt at friholde handicapområdet så meget som muligt.

- Men vi har så taget ret meget fra udsatte voksen-området. Vi har prøvet at tage der, hvor der gør mindst ondt. De 6 millioner, der tages fra køb af tilbud til borgere med sindslidelse, betyder eksempelvis kun, at vi skubber ventelisten, siger Mia Nyegaard.

Konservative stemmer imod

Det Konservative Folkeparti, der som det eneste parti stemte imod, mener dog, at besparelser var så heftige, at partiet ikke kunne stå inde for dem.

”Det Konservative Folkeparti stemmer imod de forslåede besparelser i budget 2020. Vi ønsker ikke en yderligere reduktion af tilbud til borgere med rusmiddelproblematik, samt en reduktion af døgnpladser til borgere med sindslidelse. Derudover er det meget problematisk at puljen for frivillig socialt arbejde bliver reduceret med 20 procent, da det vil ramme flere af de små organisationer der gør et stort stykke frivilligt socialt arbejde,” lød det i en såkaldt protokolbemærkning i forbindelse med Socialudvalgets behandling af spareplanen. 

De 23,3 millioner kroner skal bruges på at rette en ubalance mellem planlagte og reelle udgifter til herbergs- og krisecenterområdet, og til at overtage udgifter til specialskole og specialundervisning, som Børne- og Ungdomsforvaltningen ikke længere kan varetage.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lars Løkke Rasmussen

Man skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Simon Aggesen

Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Hvidovre Hospital, Fødsel

Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

20180726-151308-7-1920x1277we

Bekymrede forældre i Greve: Vores børn kan se porno i skoletiden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere