Hård armlægning om ekstra penge til socialt udsatte københavnere

Københavns socialborgmester, Mia Nyegaard, har indgået en alliance om en akutpakke til socialområdet. Men kagen der forhandles om, er mindre i år.

Det er blevet den tid på året, hvor politikerne på Københavns Rådhus er i gavehumør. De ubrugte midler fra sidste års budget skal fordeles i den såkaldte overførselssag, hvor forhandlingerne startede tirsdag eftermiddag.

Men denne gang er der færre overskydende penge at gøre godt med end de foregående år. Så socialborgmester Mia Nyegaard (R) forudser langt fra nogen blankocheck til det løft af de socialt udsatte københavnere, som hun ønsker sig.

quote Det bliver nok knap så meget juleaften i år som de andre år til overførselssagen.

Mia Nyegaard, socialborgmester, Københavns Kommune, R

- Det kan godt være, det plejer at være lidt som juleaften. Men det bliver nok knap så meget juleaften i år som de andre år til overførselssagen. Det har været et specielt år på grund af coronakrisen, siger hun til TV 2 Lorry.

Præcis hvor mange penge der er i overskud fra sidste års budget står stadig ikke helt klart efter de indledende forhandlingsrunder.

Men ifølge vores oplysninger er der godt og vel 100 millioner kroner målrettet serviceområdet – altså den borgernære velfærd. Det tal har de tidligere år været både to og tre gange større.

Coronakrisen giver socialområdet ekstra udfordringer

Hvor især børneområdet er blevet prioriteret i de seneste overførselssager, gør coronakrisen det i år ekstra nødvendigt at sætte socialområdet forrest i køen, mener socialborgmesteren.

Derfor har hun forud for forhandlingerne allieret sig med medlemmer af socialudvalget - på tværs af alle partierne bag budgetaftalen; Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Venstre.

quote Vi har nogle meget udsatte voksne, der ikke har kunnet være på de herberger, som de plejer at være.

Mia Nyegaard, socialborgmester, Københavns Kommune, R

De har givet hinanden håndslag på, at der skal oprettes en akutpakke til socialområdet på 47,8 millioner kroner. Spørgsmålet er, om den aftale rækker ved det store forhandlingsbord, hvor mange forskellige interesser er på spil.

- Det jeg kan se er, at vi har nogle borgere på botilbud, der stadig ikke må få besøg, selvom de må det på plejehjem. Vi har nogle meget udsatte voksne, der ikke har kunnet være på de herberger, som de plejer at være. Der er også udsatte børn, der har haft et kæmpe stort læringstab. Så nogle af de omkostninger kunne vi rigtige godt tænke os at få dækket, siger Mia Nyegaard.

Vi har mange gange dækket frustrationer blandt københavnerne over en meget stram økonomi lige præcis på socialområdet. Kan du forstå, hvis der er nogle, der undrer sig over, at der faktisk er penge, der ikke blev brugt på sidste års budget, og som I nu bagefter skal sidde og dele ud af?

- Ja det kan også virke mærkeligt, man ikke altid kan ramme et nul. Men Københavns Kommune er en kæmpestor virksomhed, og så er det svært. Nogle gange sætter man derfor ekstra penge af for ikke at gå i minus, forklarer socialborgmesteren.

Mia Nyegaard håber at kunne finde to tredjedele af pengene til akutpakken i armlægningen om overførselssagen, der forventes afsluttet allerede onsdag eller torsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik