Glemte skulpturer fundet bag skillevæg: Nu bliver de vist frem

En række glemte skulpturer er blevet genfundet på Københavns Rådhus. Fra efterårsferien er det muligt at se dem.

En vagt på Københavns Rådhus fik sig en stor overraskelse, da han fandt en nøgle der passede til en skillevæg i rådhustårnet på Københavns Rådhus.

Bag væggen var der nemlig en hel række skulpturer, og efter det tykke lag støv at dømme, havde de stået der i lang tid.

Skulpturerne forestiller vildmænd, løver, kroner, våbenskjolde og en englelignende skikkelse, og på rådhuset valgte man at bede om assistance fra Københavns Museum, der sendte et hold af konservatorer.

- De fleste konservatorer kommer nok til at røre ved noget, der har stået gemt i en samling, men næsten aldrig på dette niveau, siger Sonia Jacques, konservator ved Københavns Museum.

Efter et massivt detektiv- og restaureringsarbejde, er skulpturerne endelig klar til at blive vist frem og præsenteret, som det de er; skulpturer, der stammer fra et kongeligt guldbryllup, som København fejrede 26. maj 1892.

Guldbrudeparret var kong Christian 9. og dronning Louise, der undertiden også omtales som Europas svigerforældre, fordi flere af deres børn sad på de europæiske troner.

Glemt bag skillevæg

Hvordan skulpturerne præcist er endt med at blive glemt, er der fortsat en smule uklarhed omkring, men konservatorerne har dog en stærk formodning om, at det er sket i forbindelse med en restaurering af rådhustårnet i 1970'erne. 

- Da vi først så dem, vidste vi slet ikke, hvad det var, og hvor de kom fra, og de stod desuden med omkring 50 års støv på, siger Sonia Jacques.

Antagelsen er, at man i sin tid byggede skillevæggen for at beskytte skulpturerne imod byggestøv og lignende. På væggen satte man et kort over København i 1600-tallet, men hvorfor skulpturerne så aldrig kom frem igen, er fortsat uklart.

Første runde af restaurering overstået

Efter at have arbejdet med samlingen i flere måneder, har Sonia Jacques og hendes kollegaer fra Københavns Museum netop afsluttet første runde af restaurering og undersøgelser.

- I forhold til at de har stået 50 år bag en væg, og ingen har rørt ved dem, har de det faktisk rigtig godt, selvom der selvfølgelig er nogle løsdele, der skal sættes på plads igen, siger hun til TV 2 Lorry.

Samtidig har et omfattende detektivarbejde gjort det muligt at spore skulpturernes ophav. De er nemlig modelleret af den berømte danske billedhugger Vilhelm Bissen (1836-1913), der blandt andet var elev under den berømte billedhugger Bertel Thorvaldsen, der har lagt navn til Thorvaldsens Museum.

Skulpturerne prydede en æresport, Københavns Kommune havde sat op på Højbro Plads, så den kongelige karet kunne passere den under fejringen af guldbrylluppet.

Prydet med graffiti

Det er dog ikke alt på skulpturerne, som bliver bragt tilbage til den oprindelige stand.

Fra 1940'erne og frem til slutningen af 1960'erne var samlingen nemlig udstillet, og her yndede besøgende at ridse blandt andet navne, datoer - og navnet på rusmidler - ind i statuerne.

- Det var fantastisk at se, at flere hundrede mennesker havde ridset i dem. Eksempelvis har en tysk soldat i 1941 indridset sit navn, og i 1969 var der en der skrev LSD på en af løverne, siger Sonia Jacques.

Fra museets side ønsker man at bevare disse indridsninger, da de viser menneskers trang til at efterlade vidnesbyrd om deres liv og vigtige temaer i deres tid.

Hvis man vil se skulpturerne i levende live, vil det fremover være muligt som en del af rundvisningen i rådhustårnet, da man har opsat en ny, lavere skillevæg med plexiglas, man kan kigge igennem.

Hvis du ikke har mulighed for at besøge rådhustårnet, kan du dog også få en fornemmelse af skulpturerne i galleriet nedenunder.

_

_



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik