Frygter for fremtiden: Elpriserne tordner i vejret

Elpriserne tordner lige nu i vejret. Det har store omkostninger for både forbrugere og virksomheder, som frygter for fremtiden.

Elpriserne tordner lige nu i vejret – Det mærker man både som forbruger – og i store virksomheder. 

Både Tivoli og Den blå planet mærker man lige nu stigninger i elomkostninger.

Prisen på den del af el, der ikke er afgift er steget med op til fem gange normalprisen. Forklaringen på priserne er lettere omstændig, og alligevel forholdsvis simpel:

- Vi oplever lige nu, at vi mangler vedvarende energi, og er afhængige af fossil energi. Det sker på et tidspunkt, hvor de fossile priser er meget opadgående, siger Jack Michael Kristensen, Funktionschef, Trading, SEAS-NVE Strømmen/Energi.

De høje priser kommer, fordi der er en ubalancen mellem udbud og efterspørgsel. Ubalancen skyldes kraftig vækst i Asien, som bruger store mængder gas, olie og kul. Samtidig er der mindre vand i norske vandreservoirer til elproduktion og usædvanligt vindstille i Danmark - møllerne snurrer altså langsommere. For at toppe det op, så er de europæiske gaslagre også ved at være i bund - resultat: Pristigninger.

Jack Michael Kristensen ser det som et wake-up call for branchen.

- Det betyder, at vi er nødt til at bruge mere energi på at investere i lagringsteknologi, fleksible forbrug eller tilsvarende redskaber, der kan udjævne elforbruget over tid.

Prisstigningerne har store konsekvenser for forbrugerne. Hvis priserne ikke falder i den nærmeste fremtid, kan det komme til at koste en husstand på fire, en øgning i deres el omkostninger på 400 kroner om måneden. Stigningen er endnu højere for en strømtung virksomhed som Den blå planet.

- Når elprisen stiger så meget, som den gør nu, så har det en enorm økonomisk betydning. Fordi vi kan ikke skrue ned for brugen af el. Vi har allerede alle de el optimerende løsninger, vi overhovedet kan få. Hvis det her fortsætter et år endnu, så kommer vi til at bruge to til tre millioner kroner mere i el udgifter, siger Jon Diderichsen, Direktør for Den blå planet.

Ikke alt kan optimeres 

I Tivoli sørger de for at optimere strømforbruget på forlystelserne i takt med, at de bliver serviceret eller udskiftet. Og så har de gennem årene netop forberedt sig på, at for eksempel elpriserne kunne eksplodere.

- Vi har over en årrække skiftet vores elpærere til LED, blandt andet ved hovedindgangen. Nu er vi oppe på 80 procent af alt belysning i Tivoli er LED belysning. Det er for at reducere vores strømforbrug, og af klimahensyn, siger Kasper Schumacher, Have direktør i Tivoli.

På Den blå planet har de også optimeret alt, det de kunne, men der er flere anlæg, der skal holdes i gang i døgndrift.

- Det er en fast udgift, det er ikke noget, vi kan gøre noget ved. Vores vigtigste opgav er, at alle vores dyr har de rigtige levevilkår. Det indebærer, at vi skal sørge for at vandet er rent, og at det har den rette temperatur. Så der er ikke noget, vi kan gå på kompromis med, siger Jon Jon Diderichsen, Direktør for Den blå planet.

Den blå planet har i forvejen sparsom belysning, så de kan give gæsterne den fulde oplevelse. De har været hårdt ramt under corona-nedlukningerne, og er fortsat hårdt ramt af, at der ikke kommer den mængde turister, de er vant til.

- Vi er i forvejen et sted, der er meget hårdt økonomisk ramt. Så det vil være katastrofalt for os, hvis vi får sådan en ekstra regning, siger Jon Diderichsen, Direktør for Den blå planet.

Derfor håber de på, at elmarkedet snart vender tilbage til normalen. I mellemtiden skal du også betale mere for din strøm. Det kan du læse mere om her: 

_



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik