Frankofil-gade laver juleøl til ære for stamfaderen

Den populære gade lancerer en juleøl til deres årlige julemarked d. 3. december. Få historien om, hvordan Værnedamsvej fik sit navn her.

Værnedamsvej. Noget med et værn og noget med en dam?

Faktisk ikke. 

Navnet på den populære merkantile gade i København stammer nemlig fra en ølbrygger ved navn Werner Dam, der købte et stykke jord i området. Og nu får vejen sin helt egen øl til ære for ham. 

Binder fortid og nutid sammen 

Mette Hannemann har boet på gaden siden 1995, og er medejer af HannemannLund Galleri i samme gade. En dag stod hun og talte med den nu afføde beboer på gaden og historiker Ole Pedersen, der fortalte om gadenavnets oprindelse. 

Så begyndte hun at brygge på en idé.

- Han var så optaget af det, og fortalte, at Werner Dam var ølbrygger. Jeg syntes, det var så sjovt, og at det kunne binde fortid og nutid sammen, siger hun til TV 2 Lorry. 

- Jeg tænkte, at det ville være enormt sjovt for gaden at have sin egen øl med alle de beværtninger, vi har. Spisestederne er så forskellige på vejen, og så får vi øllen som et samlingselement.

Nu har Mette Hannemann i samarbejde med Svaneke Bryggeri skabt en øl til ære for Werner Dam, som man kan smage på vejens lokale julemarked lørdag d. 3. december klokken 9 til 17.

quote Øllen lægger op til, at man sætter sig ned og dykker ned i historien og vejen og bliver klogere på ens lokale stedMette Hannemann.

Mette Hannemann, kunstner og galleriejer på Værnedamsvej

Historien om Werner Dam

Ole Pedersen, historiker og tidligere beboer på Værnedamsvej har undersøgt Værnedamsvejs historie, og hvordan gaden fik sit navn.

Værnedamsvej er i dag en gade, der hører under to forskellige kommuner: København og Frederiksberg. Vejen ligger i sammenføringen af Vesterbrogade og Frederiksberg Allé til Gammel Kongevej.

Her har den ligget siden 1733, hvor ølbryggeren Werner Dam købte et stykke jord ud til et hjulspor med en navnløs trampet sti.

Her åbnede han et gæstgiveri, der lå på københavnersiden af den nuværende Værnedamsvej. Det var givetvis en succes, for i 1759 købte han den meget store nabogrund, det der nu svarer til hus nr. 6.

Gaden blev efter Werner Dams død omtalt 'ved Werner Dams', 'Veyen ved Wernerdam' og i 1811, da ejendommen bliver vurderet, er adressen: 'uden Wester Port paa Wærnedamsvejen'.

I løbet af 1800-tallet blev gaden officielt til Værnedamsvej.

Kilde: Ole Pedersen, historiker og tidligere beboer på Værnedamsvej.

Gadehistorik på QR-kode 

Werner Dams juleøl er en brown ale og kommer til at blive solgt i flere forretninger og beværtninger på gaden til julemarkedet. Og her blev idéen om deres helt egen øl også godt modtaget, fortæller Mette Hannemann:

- De synes, det er vildt sjovt, og spørger hvornår den kommer. Det er enormt sjovt at have den historie med.

Ved siden af etiketten på øllen, som Mette Hannemann også har skabt, kommer der til at være en QR-kode, som man kan scanne med sin telefon. Her bliver man ledt til hele historien om gaden, som er nedskrevet af den tidligere beboer og historiker Ole Pedersen. 

Bliver øllen en succes, håber hun, at den kan udvides fra blot at være en juleøl:

- Vi prøver det af i år, og hvis det bliver en succes, er det min drøm at få lavet en pilsner og en alkoholfri øl.

Værnedamsvej i sine ældre dage med julebelysning.
Værnedamsvej i sine ældre dage med julebelysning.
Foto: Egon Engmann/Ritzau Scanpix

Mette Hannemann håber, at den nye juleøl kan blive en samlingspunkt for både beboere, forretninger og besøgende på gaden:

- Øllen lægger op til, at man sætter sig ned og dykker ned i historien og vejen og bliver klogere på ens lokale sted, siger Mette Hannemann.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik