Frank Jensen skal sidde for bordenden til flere sexisme-møder: "En kæmpe elefant i rummet"

Flere partier mener ikke, at Frank Jensen bør være mødeleder til politiske drøftelser om sexisme-undersøgelser på rådhuset og for Københavns Kommunes medarbejdere.

Opdatering:
Klokken 12.00 trak Frank Jensen sig som formand for Socialdemokratiet.

Søndag aften indrømmede overborgmester Frank Jensen (S), at han havde krænket kvinder - og han kunne ikke afvise, at der ville komme flere sager frem.

Tirsdag klokken 15.30 skal han sidde for bordenden, når Økonomiudvalget skal diskutere, hvordan man bedst muligt undersøger omfanget af sexistisk kultur og krænkelser i Københavns Kommune fremover, der med sine 45.000 ansatte er Danmarks største arbejdsplads.

Derudover skal han i næste uge igen være mødeleder, når gruppeformandskredsen den 30. oktober skal diskutere, hvordan man bedst dæmmer op for sexisme internt på Rådhuset.

quote For det første ville overborgmesterens sag være en kæmpe elefant i rummet.

Cecilie Lonning-Skovgaard, Venstre, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Flere partier mener ikke, at det er passende, hvis Frank Jensen er mødeleder på møderne om netop sexisme: 

- Det ville være naturligt at sige, at han ikke skulle deltage på de punkter, hvor vi taler om sexisme, siger Cecilie Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

- For det første ville overborgmesterens sag være en kæmpe elefant i rummet - og så tror jeg, at det er ekstremt vigtigt, at der bliver tilstræbt størst mulig objektivitet og uvildighed i de møder, så derfor synes jeg for alles skyldt, at han ikke bør deltager i dem, siger hun.

Det er Jakob Næsager, gruppeformand for de Konservative i Københavns borgerrepræsentation, enig i: 

- Det er da en ekstremt speciel situation. Jeg synes ikke, at det signalerer et ønske om reel åbenhed, hvis overborgmesteren skal lede de forhandlinger, når han selv siger, at han har krænket mange, siger han.

På trods af flere anklager om krænkelser var der søndag tillid i Socialdemokratiet til Frank Jensen som overborgmester - og han er fortsat er partiets overborgmesterkandidat til kommunalvalget i 2021. Frank Jensen fortalte søndag, at han gerne vil gå fra "at være en del af problemet til en del af løsningen."

Alle partier i Københavns borgerrepræsentation - med undtagelse af Socialdemokratiet - bakker op om en uvildige undersøgelse af Frank Jensen.

Svært at se Frank Jensen som mødeleder

Derudover opfordrer Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet Frank Jensen til at tage orlov fra sin post som overborgmester.

- Hvis vi synes, at man skal tage orlov, så er det også svært at se Frank Jensen sidde for bordenden i de her møder. Jeg tror ikke, han skal være mødeleder. Men hvis han vil være en del af løsningen, så skal han også være en del af samtalen, siger Mia Nyegaard (RV), socialborgmester.

quote Det ville ikke være hensigtsmæssigt, hvis Frank Jensen sad for bordenden.

Karina Vestergård Madsen, gruppeformand for Enhedslisten i København

Enhedslistens gruppeformand, Karina Vestergård Madsen, mener, at Frank Jensen bør lade Socialdemokratiets gruppeformand Lars Weiss lede gruppeformandsmødet i næste uge, hvor sexisme på rådhuset skal debatteres.

- Det ville ikke være hensigtsmæssigt, hvis Frank Jensen sad for bordenden, siger hun.

Generelt mener hun ikke, at det sender et godt signal til medarbejderne i Københavns Kommune med Frank Jensen som overborgmester, mens sagen undersøges nærmere.

- Frank Jensen er jo øverste leder for alle ansatte i Københavns Kommune, og det er ikke sandsynligt, at medarbejderne står frem med deres krænkelsessager, så længe han sidder på posten, siger Karina Vestergård Madsen, gruppeformand for Enhedslisten og medlem af Økonomiudvalget.

Frank Jensens troværdighed er i minus

Franciska Rosenkilde (A), kultur- og fritidsborgmester, ser ikke noget problem i overborgmesterens tilstedeværelse ved Økonomiudvalgsmødet tirsdag: 

- Vi kan godt tage en politisk drøftelse af det sexisme i kommunen og af vigtigheden af at igangsætte den undersøgelse, lige meget om Frank Jensen sidder for bordenden eller ej. Men det er klart, at hans troværdighed i den sag er i minus, siger hun.

Hun håber til gengæld, at Frank Jensen er gået på orlov den 30. oktober, når sexisme internt på rådhuset skal debatteres i gruppeformandskredsen.

TV 2 Lorry har henvendt sig til overborgmester Frank Jensen for en kommentar, men han er ikke vendt tilbage.

1031 medarbejdere var udsat for seksuel chikane

Økonomiudvalget skal tirsdag drøfte, om man bør etablere en anonym klagegang for kommunens 45.000 medarbejdere, hvis de oplever sexisme.

Derudover skal politikerne diskutere, hvordan man på bedst mulig måde kan lave en undersøgelse af sexisme i kommunen. 

I dag spørges fastansatte i kommunen hvert andet år i en trivselsundersøgelse, om de "inden for de seneste 12 måneder været udsat for seksuel chikane i forbindelse med dit nuværende arbejde".

I 2019 svarede 1031 medarbejdere i Københavns Kommune ja til, at de havde været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads. Det svarer til 3,2 procent af de adspurgte.

Økonomiudvalgets beslutning sendes videre til behandling i Borgerrepræsentationen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik