Frank Jensen loren ved ekstraregning: Vi er jo en hovedstad på godt og ondt

Københavns Kommune skal betale 466 millioner kroner ekstra i udligning til andre kommuner - det er mindre end frygtet.

Der bliver nu skruet op for pengestrømmen fra Danmarks hovedstad til landets fattigere yderkommuner.

Det står klart efter tirsdagens brede aftale om en udligningsordning på Christiansborg, der omfordeler 19,3 millarder kroner mellem landets kommuner.

quote Vi kan godt forstå, at der er nogen kommuner, der har det sværere end København, men det er altså mange penge ekstra

Overborgmester i København Frank Jensen (S)

Overborgmester i København Frank Jensen (S) har svært ved rigtigt at finde en grimasse, der kan passe. På den ene side er han glad for, at regningen bliver mindre end først antaget og samtidig vil han gerne hjælpe andre kommuner. 

Men på den anden side vånder han sig over, at hovedstadskommunen nu skal betale hele 2,2 milliarder kroner i udligning til andre kommuner. 

Her kan du læse, hvad din borgmester mener om den nye aftale.

- For København er det en meget stor regning. Men vi vil gerne være solidariske. Vi kan godt forstå, at der er nogen kommuner, der har det sværere end København, men det er altså mange penge ekstra - også for København, siger Frank Jensen til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

 
 
Foto: TV 2 Lorry

En mindre regning

I regeringens oprindelige forslag til en udligningsreform, var der lagt op til en ekstraregning på hele 544 millioner kroner til København, men der er i aftalen sikret en ekstra statslig finansiering til kommunerne på op til 6,5 milliarder kroner i 2021 og 5,5 milliarder kroner derefter. 

I kombination med et andet tilskud - og tilbagebetaling af parkeringsindtægter for 75 millioner kroner betyder det samlet set, at Københavns Kommunes samlede tab ender på 303 millioner kroner.

Flere politikere på rådhuset har henvendt sig til partifæller på Christiansborg for at argumentere for, at København ikke kunne bære så stor en byrde, siger Frank Jensen. 

- Der skulle også tages hensyn til, at København har mange udfordringer. Vi er jo en by og en hovedstad på godt og ondt. Vi har mange mennesker i socialt udsatte positioner. Mange søger storbyens skygge fra det øvrige Danmark. Så vi slås med rigtig mange problemer i København, siger Frank Jensen. 

Elementer i den nye aftale med betydning for Københavns Kommune

Vil selv bestemme styreform

Politikerne på Københavns Rådhus har tirsdag også fulgt interesseret med i, om regeringens oprindelige forslag om at fjerne en række fagborgmestre og dens forvaltninger i fire af landets store byer ville blive en del af den endelige udligningsaftale. 

Det gjorde det - til glæde for blandt andre socialborgmester Mia Nyegaard (RV) - ikke. 

- Jeg vil rigtig gerne kigge på styreformen i København, men jeg vil helst ikke have den dikteret af en socialdemokratisk regering. Det er noget, vi skal diskutere med københavnerne, siger Mia Nyegaard til TV 2 Lorry. 

Samme toner lyder fra Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, som mener, at regeringen med sit forslag forsøgte at lave en studehandel, som skulle sikre socialdemokraterne mere magt i byen:

- Det styreforms-kup, der var lagt op til fra Socialdemokratiet, det er pillet af bordet, siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der generelt er glad for at have undveget det “totale blodbad,” som Socialdemokratiet oprindeligt spillede ud med.

Hovedpunkter i aftalen om et nyt udligningssystem

Se, om din kommune skal bidrage eller modtage penge i det nye udligningssystem:

Kortet viser kommunernes bidrag som procent af deres beskatningsgrundlag. Kommuner markeret med rødt skal bidrage med mere, mens kommuner markeret med grønt skal modtage mere.

Holder du din mus over kommunen, kan du se, hvor mange penge de skal bidrage med eller får.

Artiklen fortsætter efter kortet...

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lars Løkke Rasmussen

Man skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Simon Aggesen

Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Hvidovre Hospital, Fødsel

Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

20180726-151308-7-1920x1277we

Bekymrede forældre i Greve: Vores børn kan se porno i skoletiden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere