Forsyning giver borgere gode råd efter varsel om lokale skybrud

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab opfordrer i dag den 19. juni borgere til at passe ekstra på, når lokale skybrud rammer.

(Arkivfoto) HOFOR advarer borgere i hovedstadsområdet om kæmpe skybrud. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Sommeren er lig med starten på skybrudssæsonen, og risikoen for, at regnen regnen vil hamre ned på veje og stræder i hovedstadsområdet er dermed steget. De store regnskyl kan resultere i, at flere områder vil blive oversvømmet og kloakdæksler vil ’hoppe’ af, lyder advarslen fra Hofor, der er Hovedstadens Forsyningsselskab.

Senest i dag, fredag, er der blevet varslet om risiko for skybrud frem til klokken 04 natten til fredag, og derfor har Hofor valgt at advare borgerne i hovedstadsområdet.  

I en pressemeddelelse oplyser Hofor, at borgerne ikke bør være i kontakt med spildevand fra gader og kældre, da det kan fremkalde sygdom.

Det samme gælder, hvis borgerne i sommerens varme har lyst til at hoppe i havnebade eller bynære strande, så skal de vente. Det skyldes, at områderne også kan blive forurenet under den pludselige og uforudsigelige vejrhændelse.

Hofor opfordrer samtidig borgerne til at færdes i gaderne med forsigtighed i aften, og borgere med kældre og andre udsatte steder skal være opmærksomme.

Læs også Trods kritik af HOFOR: "Vi har fortsat tillid til vores leverandør"

Det skal du være opmærksom på

Hofor arbejder sammen med Københavns Kommune og kommunerne i hovedstadsregionen på at skybrudssikre hele hovedstadsområdet.

I København er der arbejdet på en række skybrudsriste, nødafløb til havnen samt skybrudsporte, der åbner automatisk ved stort pres i kloakkerne. Kloaksystemet bliver løbende udbygget med skybrudstunneler og opsamlingsbassiner.

Det er dog ikke alle problemer, som Hofor sammen med kommunerne kan imødekomme, og derfor advarer selskabet nu borgerne om følgende:

Læs også Flere steder i hovedstadsområdet ramt af skybrud fredag morgen

Det er vigtigt at passe på løse kloakdæksler, da dækslerne kan komme under et sådan pres, at de bliver presset af. Man bør undgå hudkontakt med vandet og ikke bade i havet før det grønne flag på stranden igen er hejst.

Kraftige skybrud kan give varm damp i gaderne i Indre By, da byens underjordiske varmekamre, hvor damprør findes, fyldes med vand, så det begynder at koge. HOFOR advarer især borgerne om at komme i nærheden af dampen, da det i værste fald kan give forbrændingerne på benene.

Syv gode råd fra Hofor, der begrænser vandskader i dit hus:

  • Luk vinduer og døre. Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen.
  • Luk ventilationshuller i ydervæggene. Er der huller i ydervæggen, som er placeret tæt på terræn, bør du lukke dem – for eksempel med en krydsfinerplade.
  • Tjek afløb og tagrender. Undersøg om tagrenderne er fri for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.
  • Sikker opbevaring i kælderen. Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen, så tingene skal helst stå på stålreoler, som kan desinficeres.
  • Tjek terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset, kan du grave mindre kanaler i terrænet og lede vandet væk fra huset og længere ud i terrænet.
  • Brug sandsække. Du kan stoppe en del vand i at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække eller plastiksække med jord på de utætte steder.
  • Begræns opstigende kloakvand. Du kan få monteret højvandslukke og/eller sløjfe gulvafløb i kælderen.

Kilde: Hofor

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik