Forhandlinger om elløbehjul går i hårdknude: Flertal var klar til omfattende forbud

Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget var nået til enighed om at forbyde opstilling af udlejningsløbehjul i store dele af byen, da mindretal nedlagde veto.

Sagen om strengere regulering af udlejningsløbehjul i København er gået i hårdknude.

Selvom et flertal på Rådhuset mandag aften var enige om en model for udlejning af elløbehjul, som ville forbyde selskaber at opstille dem på offentlige arealer i store dele af København, blev forslaget alligevel ikke færdigbehandlet og vedtaget.

Det skyldes, at De Konservative, som sammen med Venstre og De Radikale imod flertallets løsning med et omfattende forbud, krævede sagen standset - en slags vetoret inden for kommunalpolitik.

Nu håber Det Radikale Venstre, at flertallet vil nå til enighed om et mindre omfattende forbud, når parterne igen sætter sig til forhandlingsbordet.

- Der var et stort flertal som de facto var enige om, at vi ikke skal have udlejningsløbehjul i byen længere. Det er jeg som radikal ked af, da jeg går ind for innovation og løsninger i stedet for at trække forbudskortet, siger Mette Annelie Rasmussen til TV 2 Lorry.

Mens Enhedslisten og SF før mødet gik ind til forhandlingerne med et håb om et totalt forbud mod at opstille udlejningsløbehjul på alle offentlige arealer i Københavns Kommune, var det ifølge TV 2 Lorrys oplysninger et forslag fra Socialdemokratiet, der fik et flertal bag sig.

Her blev fik et forslag om et forbud mod at stille de omdiskuterede elløbehjul op på offentlige arealer i hele Indre By og Christianshavn, og i størstedelen af Nørrebro, Østerbro, Vesterbro og Amagerbro opbakning fra et stort flertal af udvalgets 11 medlemmer.

Flertallet bakkede op om modellen herunder. Med rødt vises de områder, hvor udlejningsløbehjul ikke må opstilles på offentlige arealer:

 
 
Foto: Københavns Kommune

Årsagen til, at politikerne i udvalget skal tage stilling til udlejningsløbehjulenes fremtid bunder i en ny vejlov, som ventes at blive vedtaget og træde i kraft ved årsskiftet. Den vil give kommuner udvidede beføjelser til at træffe beslutninger - for eksempel omkring udlejning af små køretøjer i byen.

Jakob Næsager (K) har muligheden for at nedlægge veto og standse behandlingen af en sag og kræve den behandlet i Borgerrepræsentationen, fordi han er medlem af Økonomiudvalget.

Mette Annelie Rasmussen fra De Radikale anerkender, at der har været problemer med udlejningsløbehjulene i København, siden de blev sat på gaden den 1. januar 2019.

- Der har været rod og kaos, men det har været fordi, der ikke har været en regulering. Vi vil gerne lave en regulering, som sørger for, at der bliver ryddet op. Vi foreslår, at der bliver etableret nogle hubs, som samler udlejningen i stedet for bare at forbyde det, siger Mette Annelie Rasmussen (RV).

Politikerne på Rådhuset har dog ikke mulighed for helt at forbyde udlejnignsløbehjul i København. Det er nemlig ikke muligt at forhindre selskaberne i at lave aftaler med private om opstilling af køretøjerne til udlejning fra privat grund.

Opdatering klokken 22.25:
Det fremgik tidligere, at Det Radikale Venstre standsede sagen og afbrød mødet. Det er ikke korrekt. I stedet var det De Konservatives Jakob Næsager der nedlagde veto og krævede sagen standset.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik