For få vil være lærer, pædagog eller sygeplejerske: "Dybt alarmerende"

Københavns Professionshøjskole oplever et voldsomt fald i antallet af ansøgere og efterlyser handling.

Der bliver stadig længere mellem unge, der vil uddanne sig som pædagog, lærer eller sygeplejerske. Det viser en opgørelse fra Københavns Professionshøjskole efter at tallene for årets studeoptag blev offentliggjort ved midnatstid.

I en pressemeddelelse oplyser Københavns Professionshøjskole, at 5.174 ansøgere får tilbudt en plads på skolens uddannelser, og det er et fald på 597 pladser i forhold til 2021. En nedgang på 10,3 procent. Helt galt ser det ud, når det gælder lærer-, pædagog- og sygeplejerskestudierne. Skolen står i alt med 2.020 ledige studiepladser og hele 1.874 af de pladser hører til på de tre uddannelser.

- Vi vidste jo godt, at det ville se kritisk ud, da vi så det endelige ansøgertal i begyndelsen af juli. Men over 1.800 ledige studiepladser på vores tre største uddannelser er alligevel dybt alarmerende. Daginstitutioner, skoler og hospitaler i hovedstadsregionen kæmper allerede i dag med ledige stillinger, for mange ikke-uddannede medarbejdere og lukkede sengeafsnit, lyder det fra rektor Stefan Hermann på Professionshøjskolen.

Ny situation for sygeplejerskeuddannelsen

Pædagoguddannelsen er med 823 ledige pladser hårdest ramt. Lige efter kommer læreruddannelsen, hvor skolen står med 757 ledige pladser. På sygeplejerskeuddannelsen er der 294 ledige pladser, og selv om tallet her er lavere, så vækker det bekymring - for de ledige pladser her er en helt ny situation.

- Vi har gennem de seneste år øget optaget på vores sygeplejerskeuddannelse i samarbejde med Region Hovedstaden og hovedstadens kommuner, fordi vi har vidst, at der manglede sygeplejersker på hospitaler og i den borgernære sygepleje. Og det vil blive endnu værre fremover. Det har vi kunnet, fordi vi hvert år har måttet afvise mange kvalificerede ansøgere i en tid.  Men med en nedgang i ansøgertallet på hele 27 procent i forhold til sidste år så er der vendt op og ned på den situation. Vi står nu for første gang i mange år med ledige studiepladser. Værst ser det ud i Hillerød, hvor vi samtidig skal flytte flere af vores studiepladser hen, fra København, i henhold til den udflytningsaftale, der er indgået, siger Randi Brinckmann, der er dekan på Det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole.

Brug for de store håndtag

Derfor kalder Københavns Professionshøjskole til handling. De henholder sig til en prognose, som viser, at der i 2030 vil mangle 9.600 sygeplejersker, pædagoger og lærere alene i hovedstadsregionen. Uddannelsesminister Jesper Petersen (S) har inviteret både uddannelserne og faglige organisationer til drøftelse om situationen, og rektor Stefan Hermann siger:

- Politikerne er nødt til at tage de store håndtag i brug, hvis de for alvor vil ændre på udviklingen. Det handler både om uddannelserne, men også om de løn- og arbejdsvilkår samt udviklingsmuligheder, som pædagoger, lærere og sygeplejersker oplever i hverdagen. Der er næppe nogen tvivl om, at en velfærdskrise bliver en realitet.

Københavns Professionshøjskole modtog i år i alt 20.551 ansøgninger.