For andet år i træk aflyses Copenhagen Marathon

Med mindre end tre uger til løbsdagen har arrangørerne set sig nødsaget til at aflyse Copenhagen Marathon 2021.

For andet år i træk får løbere ikke muligheden for at snøre løbeskoene og løbe de berømte 42,2 kilometer gennem Københavns gader. I hvert fald ikke som en del af det officielle Copenhagen Marathon.

Med under tre uger til løbsdagen har arrangørerne nemlig aflyst Copenhagen Marathon 2021.

Det oplyser Sparta Atletik og Løb, der står bag løbet til TV 2 Lorry.

quote Vi har presset os selv til sidste øjeblik, men med den usikkerhed, der stadig er, så er tiden løbet fra os

Dorte Vibjerg, administrerende direktør i Sparta Atletik og Løb

Foreningen ser sig nødsaget til at aflyse årets maraton, fordi den ikke længere kan nå at tilpasse løbet til de anbefalinger, som regeringens ekspertgruppe i fredags præsenterede vedrørende større arrangementer, og som nu skal forhandles.

- Det er simpelthen så ærgerligt at stå her lidt mindre end 14 dage før eventet, og se de anbefalinger, der landede i fredags. Nu skal der først være politiske forhandlinger, herefter skal retningslinjerne udarbejdes, og først derefter kan politiet få dem og godkende vores event, siger Dorte Vibjerg, der er administrerende direktør i Sparta Atletik & Løb, som står bag løbet, til TV 2 Lorry.

- Vi må erkende, at tiden nu er løbet fra os. Vi har presset os selv til sidste øjeblik, men med den usikkerhed, der stadig er, så er tiden løbet fra os. Vi har deltagere, leverandører og et stort event, der skal etableres. Det kan vi ikke på så kort tid.

Ændrede konceptet

Tilbage i marts udarbejdede løbsarrangøren en plan, der skulle give en mere corona-venlig udgave af løbet.

De corona-venlige tiltag indebar blandt andet færre deltagere og en anderledes rute. Således skulle de 42,2 kilometer have været tilbagelagt gennem en 14 kilometer lang rundstrækning, som løberne skulle løbe tre gange.

Samtidig havde man fra arrangørens side planlagt at nedbringe antallet af kontaktsteder. Tidligere har løberne hentet forplejning, numre og medaljer forskellige steder, men i år ville al forplejning, service og medaljen i stedet blive uddelt i én pose.

Disse tiltag lever imidlertid ikke alle op til anbefalingerne om, hvordan større forsamlinger kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt, som en ekspertgruppe fredag afleverede.

Derfor ærgrer det arrangøren, at man ikke tidligere har indgået i en dialog omkring afholdelsen, så de kunne have tilpasset maratonløbet.

- Vi er ærgerlige over, at man ikke går ind og tager en dialog med de store tilbagevendende begivenheder, som har været i Københavns gader i så mange år på samme måde, som man har taget en dialog med EM 2020. Det synes vi, at vi havde fortjent.

- Havde vi kunne få en dialog omkring nogle af de problemstillinger, som vi ser ind i nu omkring sektionerne og det at gennemløbe ruten flere gange, så kunne det måske være lykkedes. Men der må vi sige, at det er for sent, siger Dorte Vibjerg og uddyber:

- Et event som Copenhagen Marathon er ikke et event, vi laver på to uger. Det kræver tid og forberedelse, fordi vi ikke vil levere et dårligt produkt. Copenhagen Marathon skal være Copenhagen Marathon, og det skal folk ikke være i tvivl om, når de løber det. Det produkt kan vi ikke nå at levere, hvis vi skal fortsætte med denne her usikkerhed om, hvorvidt de sidste elementer kan falde på plads. 

Klar med refundering

Med aflysningen er det andet år i træk, at Copenhagen Marathon aflyses.

Sidste år kom aflysningen i kølvandet på en lang række af andre begivenheder, der blev udsat eller aflyst på grund af udbruddet af coronavirus i Danmark og resten af verden.

Da arrangørerne i marts 2021 offentliggjorde et ændret løbskoncept for 2021 blev alle betalende deltagere tilbudt at overflytte deres startnummer til 2022 eller få en refundering.

Det samme gør sig gældende nu, hvor de resterende deltagere vil blive tilbudt at overflytte deres tilmelding til næste års marathon i København. Alternativt kan de få fuld refundering for det betalte deltagergebyr.

Der er normalt op mod 13.000 deltagere ved Copenhagen Marathon. I år var antallet nedskaleret til omkring 3000.

Næste års løb er planlagt til afholdelse den 15. maj 2022.

Bliv klogere på Copenhagen Marathon