For første gang nogensinde: To piger skal stå i spidsen for Tivoli-Garden

To unge piger har som de første opnået at få ledende roller i Tivoli-Garden. De er de bedste, siger leder.

De to seje piger, som har fået flotte poster i Tivoli-Garden. Stine Spuhler Riber til venstre skal være koncertmester, og Christine Holm til højre skal være kaptajn i den musikalske garde. Foto: Tivoli / Presse

De har været der længe, og de er en del af oplevelsen ved at komme i Tivoli.

Tivoligarden er en tradition som går helt tilbage til 1843. Helt så langt går traditionen om piger i bjørneskindshue og rød-hvide uniformer dog ikke.

Den første version af Tivoli-Gardens musikkorps i 1886, som på daværende tidspunkt hed Bjelkes drengeorkester, efter organlist, Anton August Bjelke. Foto: Tivoli / Presse

I 2015 blev det muligt for piger at blive optaget i det traditionsbundne musikkorps, og i år er der for alvor dømt pige-power i Tivoli-Garden.  Det er nemlig to piger som har indtaget topposterne i det musikalske korps.

Det, jeg er mest nervøs for, er, om de kan høre min stemme, når jeg giver kommandoer under paraderne, for garderne er vant til at høre en drengestemme

Christine Holm, nyvalgt kaptajn i Tivoli-Garden

De to piger, Stine Spuhler Riber og Christine Holm, blev begge optaget i 2015, da piger for første gang fik mulighed for at søge ind.

Stine Spuhler Riber på 15 år skal være koncertmester, og dirigentens nærmeste kollega og hun glæder sig meget, også over at se flere piger i den musikalske militærgarde.

Læs også Verdens bedste job? Line skræmmer livet af børn i Tivoli

- Det bliver rigtig spændende. Det var lidt mærkeligt at være den eneste pige i Musikkorpset i 2015, så det er rart, at vi er nogle flere nu, siger hun og fortæller om, hvordan hun oplevede at blive valgt til en af topposterne i orkestret:

- Jeg blev overrasket, da jeg så, at jeg var valgt til koncertmester, men det er også spændende. Det føles som et naturligt skridt, for jeg har spillet alle forskellige slags klarinet og også været solist, fortæller hun.

Omklædning i et rum under rutschebanen i 1919. Foto: Tivoli / Presse

Den fornemme opgave som koncertmester er blandt andet at sørge for, at orkestret spiller på de rigtige tidspunkter under paraden, og rollen som bindeled til hele orkestret kræver også sit.

- Jeg kan godt lide at arbejde meget med tingene og har aldrig fortrudt, at jeg søgte ind i Tivoli-Garden, siger Stine Spuhler Riber, der også spiller førsteklarinet i Tivoli-Garden Bandet, som er et ottemandsband.

Fakta om Tivoli-Garden

  • Tivoli-Garden blev skabt i 1843 af Tivolis grundlægger Georg Carstensen som ville give sig selv en fødselsdaggave til Tivolis anden sæson.
  • Da man i sin tid oprettede Tivoli-Garden, bestod garden af 30 drenge og i dag udgør den musikalske parade 100 børn og unge.
  • Garden havde oprindeligt omklædningsrum i Pantomimeteatrets kælder, og flyttede til et rum under rutschebanen, hvor der var så meget støj at ingen kunne høre noget når vognene kørte.
  • Tivoli-Garden øver flere gange om ugen, både eneundervisning og holdundervisning og er en tidskrævende hobby.
  • I øjeblikket holder Tivoli-Garden til i H.C Andersen Slottet, men Tivoli har fået tilladelse til at opføre Tivoli Huset oven på Tivolis Koncertsal, da man har behov for mere plads.
  • Musikerne bliver desuden undervist i hørelære og andet musikteoretisk.
  • Man forlader Tivoli-Garden efter sommersæsonen, når man er fyldt 16 år.

Kilde: Tivoli

Se mere

”Nervøs for om de kan høre min stemme”

Også Christine Holm, som kun er 13 år, er spændt på det nye ansvar, som venter forude. Hun bliver nemlig højeste officer i garden og skal bære den fornemme titel som kaptajn.

Kaptajnen, som er bindeleddet mellem de voksne gardere og børn, er også den person, som skal give alle de mange kommandoer under paraden, og det kan godt vække en smule nervøsitet hos den nyvalgte kaptajn.

- Det, jeg er mest nervøs for, er, om de kan høre min stemme, når jeg giver kommandoer under paraderne, for garderne er vant til at høre en drengestemme, siger hun.

Læs også Lyskryds ved Tivoli går i sort igen og igen - ingen ved, hvad der er galt

Men Christine Holm ser også netop frem til rollen med ansvar:

- Der ligger meget ansvar på én, men jeg tror på det, og jeg glæder mig til ansvaret. Jeg har været igennem de samme ting som drengene i garden, og der er aldrig taget hensyn til, at jeg er pige.

Leder lovpriser beslutningen

Lars Søgaard er Tivoli-Gardens leder, og han lovpriser beslutningen om at åbne garden for piger, og pointerer samtidig at man i udvælgelsen af roller, ikke har taget hensyn til køn.

- Beslutningen om at åbne garden for piger var rigtig. Stine og Christine har vist igennem deres fire år i Tivoli-Garden, at de både har evnerne og lysten til at påtage sig de lederopgaver, som de nu har fået. Og de er ikke valgt gennem kønskvotering, vi har valgt de bedste, siger han og glæder sig til det fremtidige arbejde med de to piger.

Tivoli-Gardens 175 års jubilæumssæson er ved at rinde ud, men for fire år siden blev der noget nyt at fejre da man åbnede op for pige-gardister. I år kan man Tivoli så passere endnu en milepæl, med to piger på ledende poster, i verdens ældste ungdomsgarde.

Plænekoncert i PHs muslingeskal i 1944. Foto: Tivoli / Presse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik