Før var det lukket land, men nu kan københavnere gå på opdagelse på kunstig benzinø

Den sydlige del af den kunstige ø Prøvestenen nord for Amager Strandpark åbnes nu som et grønt og rekreativt område i en periode.

Københavnere har fredag fået et nyt naturområde ud mod vandet, som tidligere har været lukket land for besøgende.

Kilet ind som en kunstig ø mellem det mægtige udflugtsmål Amager Strandpark og tungindustri med benzintanke og anløbsmoler skyder holmen Prøvesten Syd op fra Øresund -  grøn og uberørt.

Og fra fredag er øen åben for offentligheden som et grønt og rekreativt område for gående og cyklister. I hvert fald i en midlertidig periode, som indtil videre løber til og med denne sommersæson.

Hejren her på Prøvestenen Syd får snart selskab, når det rekreative område åbnes for offentligheden.
Hejren her på Prøvestenen Syd får snart selskab, når det rekreative område åbnes for offentligheden.
Foto: By & Havn
Det afgrænsede område gøres nu tilgængeligt for gæster.
Det afgrænsede område gøres nu tilgængeligt for gæster.
Foto: By & Havn

By & Havn skriver i en pressemeddelelse, at et stisystem rundt på holmen nu er færdigt, så besøgende kan føje området til listen over udflugtsmål i København.

- Det glæder mig, at københavnere får et ekstra åndehul i byen, så vi kan få endnu mere glæde af naturen. Det er yderst vigtigt, at vi bevarer de grønne områder, der er tilbage i byen, da de har en positiv indvirkning på både vores livskvalitet og på klimaforandringerne, udtaler kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

Prøvestenen: Fra søfort til benzinø

Prøvestenen opstod som et militært anlæg, der kan spores tilbage til 1713, hvor en pram af samme navn blev sænket som armeret kunstig ø – et søbatteri. Dette skete, efter København flere gange var blevet bombet fra søsiden af blandt andet den engelske og svenske flåde. Samme år lavede man en lignende manøvre, der senere skulle blive til Trekroner fort. Frem til 1767 fungerede den sænkede pram som et søbatteri. Et lignende batteri sænkes og tages i brug mellem 1802 og 1828.

 

I 1859 bygges Prøvestensfortet i beton som et af de første betonbyggerier i Danmark. Fortet, der var i brug frem til 1922, er bevaret og står stadig den dag i dag, men ligger gemt bag industriområdet i den nordlige del af Prøvestenen.

 

Fra 1934 og frem omdannes det militære anlæg til at rumme en større kompleks af tankanlæg. Det opfyldes med jord, så den kunstige ø vokser. Tankanlæggene giver området kaldenavnet Benzinøen.

 

I 1970’erne betyder den verdensomspændende oliekrise samt øget produktion af olie i Nordsøen, at de nu ledige arealer bruges til opbevaring af blandt andet byggematerialer som sten og grus. Fra øen kører lastbiler i stort tal ud til byggepladserne i København.

 

Prøvestenen Syd, som er det område, der nu gøres rekreativt, blev anlagt af jordopfyld sammen med etableringen af Amager Strandpark.

Forening har kæmpet for områdes forvandling

At få omdannet industrigrunden til at være offentlig tilgængelig er noget, som længe har været et ønske på Amager. Under Amager Øst Lokaludvalg har foreningen Prøvestens Natur- og Fritidsforening i lang tid arbejdet på netop dette.

Foreningen har blandt andet stået for at gøre området klar til gæster og har påtaget sig at stå for driften af arealet, hvor der er planlagt mindre begivenheder som naturvandringer.

Det rekreative område åbnede fredag.
Det rekreative område åbnede fredag.
Foto: TV 2 Lorry/Leif Danielsen
Der er et rigt fugleliv i området, og mange fugle har bygget reder i det høje græs.
Der er et rigt fugleliv i området, og mange fugle har bygget reder i det høje græs.
Foto: By & Havn

- Der er rigtigt mange i byen, som dyrker friluftsliv, men ikke kan finde plads på Amager Strandpark, og de bliver glade for et ekstra sted at udfolde sig. Der har været et kapacitetsproblem i mange år, og nu tager vi et lille skridt for at løse det stigende behov, i en by der vokser, siger formand for Prøvestenens Natur- og Fritidsforening Frank Lambert.

I pressemeddelelsen påpeger han, at det er vigtigt, at besøgende passer godt på området, især ved at huske at tage sit skrald med sig, når man forlader stedet.

Hvad må man, og hvad må man ikke på det nye naturområde?

Du må:

  • Gerne komme til fods eller på cykel
  • Gerne lade være med at færdes andre steder end stierne
  • Gerne fiske fra molerne, hvis du altså har gyldigt fisketegn
  • Gerne have hunden i snor hele tiden

Du må ikke:

  • Bade
  • Efterlade dit skrald på naturområdet
  • Sejle dertil med din båd
  • Lave bål eller feste
  • Overnatte i området

Kilde: By & Havn

Oprindeligt var Prøvestenens sydlige gjort klar til at kunne agere lystbådehavn, men indtil videre har øen mest anvendt til forskellige drifts- og byggeopgaver for By & Havn, som ejer området.

Byudviklingsselskabet vil fortsat benytte en del af området til dette, men den sydligste del på cirka syv hektar bliver altså nu åbnet for rekreative formål.

De syv hektars størrelse svarer til cirka halvdelen af Kongens Have eller lidt mere end Ørstedsparkens areal.

Prøvestenen ligger nord for Amager Strandpark.
Prøvestenen ligger nord for Amager Strandpark.
Foto: By & Havn

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik