Flertal på Københavns Rådhus vil have mere kontrol med store selskaber

Socialdemokratiet ser positivt på nyt forslag, men mener at en styrkelse de såkaldte ejerskabspolitikker er vejen frem til mere inddragelse. 

01:24

Forslaget kommer, efter at TV 2 Lorry har afdækket, at Københavns Kommune uden politikernes viden gav kommunens forsyningsselskab, Hofor, lov til at udlede 160 millioner liter urenset spildevand i Øresund i forbindelse med et byggeri i Nordhavn. 

Der skal være mere kontrol med de kommunalt ejede selskaber i København.

Sådan lyder det fra et politisk flertal i Københavns Borgerrepræsentation med Radikale Venstre i spidsen.

Læs også Jurister, havbiologer og politikere skal granske spildevandssag i København

De vil have bedre politisk adgang og tydeligere indblik i kommunalt ejede selskaber som eksempelvis Hofor, lyder det fra Mette Annelie Rasmussen, gruppeformand for Radikale Venstre. 

- Vi vil gerne have mere åbenhed omkring de processer og de beslutninger, der bliver lavet. Altså mere gennemsigtighed sådan så københavnerne kan genkende sig selv i de kommunale selskaber. Og det er ikke rigtigt det, vi ser i dag. Der ser vi en utrolig lukkethed, og det vil vi gerne gøre op med, siger Mette Annelie Rasmussen. 

Flere betændte sager

Forslaget kommer, efter at TV 2 Lorry har afdækket, at Københavns Kommune uden politikernes viden gav kommunens forsyningsselskab, Hofor, lov til at udlede 160 millioner liter urenset spildevand i Øresund i forbindelse med et byggeri i Nordhavn. 

Udlednigen blev efter megen opstandelse aflyst i begyndelsen af juni. 

Læs også Politikere kræver mere åbenhed i kommende kulegravning af spildevandssag

Udover spildevandssagen er der fra kommunalt ejede selskaber blandt andet også importeret biomasse fra Brasilien mod det politiske ønske.

Derfor er Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti også medstiftere på forslaget om øget gennemsigtighed.

Læs også Der er nu flertal for at gøre Øresund til nationalpark - skal sætte stopper for spildevand i havet

- Vi har jo set de sidste to-tre år, at der har været sådan en skævvridning i forhold til, hvad vi beslutter på rådhuset, og hvad der egentligt bliver udmøntet i de forskellige kommunale selskaber, siger Mette Annelie Rasmussen.

S: Styrk nuværende kontrol

Også Socialdemokratiet ser ud til at lægge stemmer til forslaget. 

- Vi ser meget positivt på forslaget, siger partiets gruppeformand, Lars Weiss.

Han minder dog om, at Borgerrepræsentationen i forvejen har medlemmer siddende i de kommunalt ejede selskabers bestyrelser. Og en styrkelse af de såkaldte ejerskabspolitikker, der definerer rammerne for politikernes ønsker for selskaberne, bør være vejen frem, mener Lars Weiss. 

Læs også Overborgmester skærer igennem: Udledning af spildevand i Øresund er aflyst

- Det er den mest effektive måde at styrke inddragelsen på. Ejerskabspolitikkerne fungerer som instrukser for de udpegede folkevalgte. 

- Og vi forventer da også, at der på baggrund af det, Lorry gravede frem om spildevand, vil blive ændret nogle ejerskabspolitikker, siger Lars Weiss.

Der skal stemmes om forslaget på onsdag. 

02:23

I begyndelsen af juni stod det klart, at den planlagte udledning af flere millioner liter spildevand i Øresund ikke bliver til noget alligevel. 

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik