Flere pressede familier opsøger kirken: ”Vi kan godt mærke, at der kommer flere nu”

Folkekirker i København oplever en stigende efterspørgsel på den mad, som de uddeler gratis.

Havregryn, gulerødder, bønner, spidskål og pasta.

Det er nogle af de ting, der bliver fyldt i den madkurv, som folkekirken, Husum Kirke, pakker til trængende folk – en madkurv, som er ganske gratis.

Flere folkekirker oplever en stigende efterspørgsel på den mad, som de uddeler gratis. Det mærker de blandt andet i Husum Kirke i København, hvor diakonimedarbejderen Sofie Troelsgaard står for at pakke de gratis madkurve.

- Vi har faktisk oplevet en stigning siden januar, men den er helt klart blevet større nu her i forbindelse med, at alles priser stiger. Både i supermarkedet, men også på el og andre fornødenheder, siger Sofie Troelsgaard.

quote Jeg synes, at alle dem der har for meget, de godt kunne give en lille skærv i år

Ingeborg Ilkjær

Det er både unge og gamle, der efterspørger den gratis madhjælp i kirken. Blandt andet ser kirken i Husum, at det både er familier og enlige forsørgere, der efterspørger maden.

- Det er ikke fordi, at chefen kommer ned og henter mad. Det er folk, der virkelig har brug for det, og dem kommer der bare flere af, når det hele stiger, siger Sofie Troelsgaard.

Indholdet i den gratis madkurv bliver fyldt op med basisvarer, der ifølge Sofie Troelsgaard rækker 4-5 dage.

Hun understreger dog, at kirken ikke kan være nogens eneste madkilde.

Ingeborg Ilkjær
Foto: Morten Spuhr / TV 2 Lorry

Samme tendens hos andre kirker

Det er dog ikke kun Husum Kirke, der oplever den stigende efterspørgsel på den gratis mad. Samme tendens oplever de også i Apostelkirken på Vesterbro i København.

- Vi ser, at der kommer flere til, og jeg er ikke i tvivl om, at som udviklingen går i øjeblikket, så vil behovet også stige yderligere i den kommende tid, siger Niels Nymann Eriksen, der er sogne- og indvandrerpræst i Apostelkirken.

Formanden for socialt arbejde i Københavns Stift, Ingeborg Ilkjær, mener da også, at folkekirken bør stå til rådighed i den tid, som vi befinder os i nu.

- Det er enormt vigtigt, at vi (kirkerne, red.) har blik for, hvad der sker i samfundet, og nu sker der noget nyt, og derfor må vi også træde i karakter i forhold til det, siger Ingeborg Ilkjær.

Hun har da også en enkelt bøn, så kirken kan imødekomme den stigende efterspørgsel.

- Jeg synes, at alle dem der har for meget, de godt kunne give en lille skærv i år, siger Ingeborg Ilkjær.

Forventer kæmpeopgave

Behovet for den gratis mad kan også mærkes andre steder end hos folkekirken. Frelsens Hær forventer, at flere end tidligere vil søge om julehjælp. Det fortæller Lars Lydholm, der er informationschef i Frelsens Hær.

- Vi forventer, at der er langt flere, der søger om julehjælp, og vi forventer også, at dem, der søger, de kommer til at have et lavere rådighedsbeløb. De er simpelthen blevet fattigere, og det er fordi, deres basisomkostning er steget, siger Lars Lydholm og fortsætter:

- Vi skal nok uddele julehjælp på mindst samme niveau som sidste år, men nok også et større niveau, men så har vi også brug for, at folk husker at give os penge til julehjælpen, siger Lars Lydholm.

Husum Kirke deler gratis mad ud og mærker nu tydeligt, at de stigende priser udfordrer flere og flere husholdningsbudgetter.