Flere og flere unge bliver muldyr for kriminelle: "De er ikke skeptiske nok"

Det Kriminalpræventive Råd advarer i kamagnet mod typen af kriminalitet med muldyr, der i højere grad vinder frem.

Fængselsstraf og en plettet straffeattest.

Det er, hvad der venter for de unge, der bliver afsløret i at agere såkaldte muldyr.

Et kriminelt fænomen, der dækker over forbrydelser, hvor en person enten hæver penge, overfører penge eller stiller konto til rådighed for kriminelle, så de kan sløre pengesporet fra en kriminel handling.

quote Vi ser, at de unge og de unges forældre opfatter det på linje med at stjæle en pakke kiks nede i brugsen.

Thomas Houtved, politikommissær ved Nationalt Center for IT-kriminalitet

Og denne form for forbrydelser har været i stigning de seneste år.

Det mærker man blandt andet hos Nordea på Frederiksberg. Her oplevede man tidligere et par af disse sager om måneden, mens man nu har flere om ugen.

Nanna Hansen er filialdirektør i banken på Frederiksberg. Hun fortæller, at det ikke er uden konsekvenser, hvis de unge bliver opdaget i denne form for kriminalitet.

- Det kan få den konsekvens for deres kundeforhold, at det bliver lukket hos os. Vi er ikke interesseret i at bakke op om kriminelle penge – også selvom man er uskyldig og er blevet udnyttet uvidende, siger hun til TV 2 Lorry.

"Ikke som at stjæle en pakke kiks"

De første domme er netop faldet i sager, hvor unge er blevet udnyttet til at hvidvaske penge. Og det kan koster på straffeattesten - også selvom man har handlet i god tro. 

For eksempel er en 22-årige kvinde blevet idømt seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste, fordi hun blev lokket til netop at hvidvaske.

Derfor advarer politiet også mod at lade sig lokke til hvidvask.

- Vi ser, at de unge og de unges forældre opfatter det på linje med at stjæle en pakke kiks nede i brugsen. Her medvirker man til organiseret kriminalitet og til dygtige bagmænd, der laver bedrageri. Så det er noget, vi ser alvorligt på, siger Thomas Houtved, der er politikommissær ved Nationalt Center for IT-kriminalitet.

Også hos det Kriminalpræventive Råd oplever man, at fænomenet er i stigning.

- Noget tyder på, at de unge ikke er skeptiske overfor det. Mange unge overfører hele tiden penge til hinanden digitalt. Så pengeoverførsler er ret let for de unge.

- Derfor tror jeg ikke, at de tænker så meget over det, hvis de bliver bedt om at overføre nogle penge, der bliver sat ind på deres konto, til nogle andre, forklarer Anja Schultz-Larsen, der er specialkonsulent hos Det Kriminalpræventive Råd, til TV 2 Lorry.

Kampagner skal hjælpe

Derfor er Det Kriminalpræventive Råd også ude med kampagner, der skal advare de unge mod at agere såkaldte muldyr.

- Vi forsøger at illustrere de forskellige scenarier, som de unge kan møde, enten hvis de ser noget på nettet eller bliver opsøgt på gaden. 

- Vi råder dem ( de unge, red.) til at sige fra eller nej tak, hvis nogle, som de ikke har tillid til eller kender godt, beder dem om at hæve nogle kontanter for dem eller lave pengeoverførsler, siger Anja Schultz-Larsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik