Flere frivillige flygter: Populær badeanstalt ramt af internt drama

Den velbesøgte badeanstalt Sjællandsgade Bad mangler frivillige, efter at en ny bestyrelse har taget over.

Babybad, saunagus og sågar inuitbad - det skorter normalvis ikke på arrangementer i Sjællandsgade Bad på Nørrebro.

Badet, der i mere end 100 år har fungeret som badeanstalt for dem uden badeværelse, er i dag åbent for alle og drives som et kulturhus drevet af frivillige kræfter.

Eller det gjorde den. 

quote Når jeg sammenholder det med den information, som jeg får fra tidligere frivillige, så mener jeg, det er en god ide at tage det op

Jonas Bjørn Jensen, medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune, (S)

For siden en kaotisk generalforsamling 7. juni er flere frivillige flygtet fra Sjællandsgade Bad, og ifølge TV 2 Lorrys oplysninger skyldes det særligt modstand mod den nye bestyrelse, og den retning de vil i.

Politisk utilfredshed

Sjællandsgade Bad er i perioden 2021-2024 blevet bevilget et samlet tilskud på lidt over to millioner kroner om året, og for de penge skal der hver uge i højsæsonen (september - maj, red.) minimum holdes åbent 20 timer for almindelig bad og gus. Der skal arrangeres en kulturel aktivitet for offentligheden, og der skal være minimum fire timers socialt bad om ugen.

quote Selvfølgelig gør det indtryk, men jeg synes virkelig, vi skal begynde at tale om fakta

Charlotte Biil, Bestyrelsesformand, Sjællandsgade Bad

Det ser ifølge aktivitetsplanen på foreningens hjemmeside ikke ud til, at den nuværende bestyrelse kan leve op til de forventninger. Og tidligere på måneden meldte foreningen ud på sin Facebookside, at de var nødt til at holde lukket alle lørdage fra september og ind i oktober, og at man i samme ombæring havde udskudt højsæsonen en måned.

Den udmelding skaber bekymring hos Jonas Bjørn Jensen (S), der foruden at være medlem af Kultur- og Fritidsudvalget også er politisk ordfører i Københavns Kommune.

- Jeg har arbejdet for denne her aftale, der bygger på en vision om at øge aktiviteten. Det har jeg selv brugt som argument for, at det var en god idé at smide en masse penge afsted mod Sjællandsgade Badet, siger han og uddyber:

- Hvis ikke man kan leve op til den driftsaftale, så er vi nødt til at have en diskussion om, hvorvidt de skal have de penge.

Derfor har han bedt Kultur- og Fritidsforvaltningen sætte emnet på dagsordenen for udvalgets næste møde 30 september.

Frygter stedet ændrer karakter

Jonas Bjørn Jensen fortæller, at han også er blevet kontaktet af tidligere frivillige, der fortæller, at de er bekymrede over den udvikling, som Sjællandsgade Bad er inde i. Mange har tilsyneladende ikke lyst til at være der mere.

- Det er nyt for mig, at de holder begrænset åben. Det er noget, jeg bliver gjort opmærksom på nu, siger Jonas Bjørn Jensen og fortsætter: 

- Når jeg sammenholder det med den information, som jeg får fra tidligere frivillige, så mener jeg, det er en god ide at tage det op, så vi har et oplyst grundlag, når vi skal tage stilling til det videre forløb.

quote Det er en hårfin grænse at få de frivillige med. Uden dem kan vi ikke gøre det, vi gerne vil

Charlotte Biil, Bestyrelsesformand, Sjællandsgade Bad

Helt konkret er Jonas Bjørn Jensen bange for, at Sjællandsgade Bad er ved at udvikle sig fra et kultursted til et socialt sted. Men det er noget vås, lyder det fra foreningens bestyrelsesformand, Charlotte Biil.

Ifølge Charlotte Biil bærer corona det meste af skylden. Ifølge hende er det kun to-tre frivillige, der er forsvundet, siden hun overtog formandsposten. 

Sjællandsgade Bad er populært for mange forskellige grupper fra mange forskellige lag af samfundet.
Sjællandsgade Bad er populært for mange forskellige grupper fra mange forskellige lag af samfundet.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Og så køber hun ikke bekymringen om, at stedet er ved at udvikle sig til et "herberg", som hun har hørt kritik om.

- Selvfølgelig gør det indtryk, men jeg synes virkelig, vi skal begynde at tale om fakta. Vi er et kulturelt bad, vi har åbent, det vi skal, slår hun fast og uddyber:

- Vi vil gerne holde mere åbent, og så har vi fået et socialt ben, hvor vi holder åbent fire timer om ugen for socialt udsatte og to timer om måneden for politiets sociale bad.

Velkommen tilbage

Ifølge Charlotte Biil er der nye frivillige kræfter på vej ind, og hun fortæller, at de i løbet af den seneste uge har fået tilgang af omkring 14 nye frivillige. 

Hun vurderer, at det kræver 60-70 frivillige at kunne leve op til driftsaftalen, men lige nu er der 50 stykker. Den seneste tilgang betyder ifølge hende, at de nu alligevel kan holde lørdagsåbent i september, selvom det modsatte var meldt ud.

- Vi har holdt lukket en lørdag i september. Det er en hårfin grænse at få de frivillige med. Uden dem kan vi ikke gøre det, vi gerne vil. Vi ønsker ikke at presse de frivillige til at bemande tiderne, så vil vi hellere gå i dialog med dem, og det har ført til, at vi nu har åbent lørdage i september alligevel.

Utilfredsheden til trods så vil Charlotte Biil ikke lukke døren for de frivillige, der har forladt Sjællandsgade Bad i protest.

- Vi byder alle tilbage, der har lyst. Der er 'no hard feelings' her. Vi har sagt, at vi starter på en frisk, og det gælder alle.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik