Flere efterspørger krisecenter - nu åbner 25 nye pladser

Krisecentre åbner nye midlertidige pladser. Lev uden Vold tror, at flere vil henvende sig, når hverdagen rammer.

Mandag begynder kvindekrisecentre i København at åbne 25 nye pladser.

Under coronakrisen oplever man nemlig et øget pres på centrene. 

Siden statsminister Mette Frederiksen d. 11. marts meddelte, at Danmark ville lukke delvist ned, har organisationen Lev Uden Vold set en fordobling i antal henvendelser om henvisninger til krisecentre, skrev TV 2 d. 21. marts. To dage før var der kun én ledig plads i Region Hovedstaden. 

Og ifølge Sine Gregersen, der er sekretariatschef hos Lev Uden Vold, er efterspørgslen på kvindekrisecentre fortsat større end før nedlukningen af Danmark:

- Tendensen er, at der er flere opkald per døgn om henvisning til krisecentre, men færre opkald i det hele taget. Det ser vi som et vidnesbyrd om, at mange er fanget i svære situationer, hvor de ikke kan række ud. Når man er sammen med sin partner hele tiden, er det svært at skabe rum til at henvende sig, siger hun til TV 2 Lorry.

Det sidste kan I vel kun gætte på?

- Vi taler med kvinder, der siger, at de har villet ringe en uge, men at det først var en mulighed nu, uddyber Sine Gregersen. 

Lev uden Vold forudser en "efterdønning"

Sine Gregersen fra Lev uden Vold vurderer derfor, at der kan komme endnu flere henvendelser og et endnu større behov for hjælp på den anden side af coronakrisen.

- Vi antager, at når vi genoptager et normalt liv igen, så kommer der en efterdønning. Det er svært at pakke en taske, når partneren er der, siger hun. Hun bifalder derfor de ekstra krisecenterpladser. 

Pengene til pladserne stammer fra finansloven for 2020. For nylig besluttede regeringen sammen med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet at fremrykke 11 millioner kroner, så der her og nu kan oprettes midlertidige nødpladser.

quote Vi antager, at når vi genoptager et normalt liv igen, så kommer der en efterdønning. Det er svært at pakke en taske, når partneren er der.

Sine Gregersen, sekretariatschef i Lev uden Vold

Der er tale om 55 pladser på landsplan, hvoraf 25 altså er i København. Det fremgår ikke, hvor lang tid de nye pladser er berammet til. 

Batter det noget - eller hvor stort er behovet?

- Det tør jeg ikke sige. Men alt andet lige, er det en stor procentmæssig udvidelse, svarer Sine Gregersen, som oplyser, at der indtil nu har været 807 pladser på landsplan.

Èt af de lokale krisecentre i TV 2 Lorrys område, Frederiksværk Krisecenter, gør opmærksom på, at de stadigvæk har ledige pladser. 

De 55 pladser fordeles på følgende fem byer: