Fis eller fakta: Kan rotter kravle op af dit toilet?

Rotter kan komme ind i din bolig mange steder. Men er det rigtigt, at en rotte kan kravle op af dit toilet? Få svar her og få gode råd om rottebekæmpelse.

Det er ikke rart at have en fyldt blære. Men en rotte i rumpetten er straks værre.

Hvis du ikke allerede var klar over det, så kan rotter faktisk godt kravle op af kloakken og komme ind i dit hjem via dit toilet.

Præcist hvor mange danskere, der har oplevet at finde en rotte i toiletkummen, på badeværelset eller andre steder i selve boligen, fordi den er kommet op via toilettet, findes der ikke konkrete tal for.

Men i Københavns Kommune skønnes det, at der hvert år er 60-70 anmeldelser om rotter, der er klatret op i toiletter, skriver Videnscenteret Bolius.

Rotter lever naturligt i vores kloaksystem. En gang imellem sker det, at en rotte finder ud at kravle op nede fra kloakken, ud gennem en stikledning og op via toilettet.

Artiklen fortsætter under billedet.

En rotte kan godt komme ind i din bolig gennem toilettet, men det sker ikke så tit.
En rotte kan godt komme ind i din bolig gennem toilettet, men det sker ikke så tit.
Foto: Linda Kastrup/NF/Ritzau Scanpix

Spiderman under skybrud

Rotten skyder ryggen mod røret og kravler op af de lodrette rør, og der er plads nok til, at rotten kan komme op. Der er eksempler på, at rotter har kravlet flere etager op via en faldstamme.

Rotter kan nemlig godt kravle på lodrette flader og ru mure.

Rotte kravler for eksempel op, hvis vandet er steget i kloakken, så rotten søger nye veje for ikke at drukne. Det skete blandt efter det store skybrud i hovedstadsområdet i juli 2011.

Uønsket familiesammenføring

Når først en rotte har "lært", at den kan komme op i et hus eller lejlighed via et toilet, vil den formentlig gøre det igen, indtil du får sat en stopper for tilgangen.

Rotter kan også finde på at tage et par familiemedlemmer med, hvis den for eksempel har fundet et sted, hvor den kan finde noget at æde, lyder det fra Videnscenteret Bolius.

Det kan du gøre for at forhindre besøg af rotter